Vinaverovi dani evropske kulture

EVROPSKA NOĆ

U Šapcu će od 18 do 20. juna biti održan sada već tradicionalni kulturni događaj koji za okosnicu ima veliki naučni skup „Duša, zver, svest: Stanislav Vinaver i nemačka kultura” koji se kao i prethodnih godina odvija u Biblioteci šabačkoj. Manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture” ove godine nosi naziv Evropska noć prema zbirci pesama Stanislava Vinavera.

Na početku skupa će biti održana promocija drugog broja godišnjaka za modernu književnost i umetnost Vinaverovo ogledalo  i naučnog zbornika „Plavo nebo nad utopijom: Stanislav Vinaver i ruska kultura“ a govore dr Kornelija Ičin, dr Vladan Bajčeta i Gojko Tešić.

Od 2019. godine Vinaverovi dani šire horizonte umetničkog stvaranja i u okviru manifestacije će biti organizovan prateći dramski, muzički, ali i audio-vizuelni program, kao i različiti edukativni projekti za sve generacije. Prema rečima Igora Marsenića, Vinaverovi dani su dokaz da evropska kultura jeste deo istorije i tradicije Šapca. Koncept “Evropska noć” naglašava neodvojivost različitih kultura u okviru Evrope i značaj zajedničkog kulturalnog nasleđa, kojim se u Šapcu već godinama bavimo na dinamičan način.

Slaveći Vinaverova dela, kroz arhitekturu, književnost i umetnost, fokusirani smo na misli i ideje koje traju. Pozivanjem umetnica i umetnika da daju svoju interpretaciju mi uspevamo da držimo korak sa Evropom, i vešto izbegnemo kulturalna zatvaranja unutar prošlosti, kretanje unazad i mračnjaštvo. Prošle nedelje smo proslavili delo Jevrema Obrenovića, slaveći sadašnjicu i podsećajući koliko je bitno stremiti otvaranju i slobodi, stvarati grad kulture i umetnosti, i zato sada uz Vinavera nastavljamo da negujemo interpretativni pristup jer ostavlja prostor autorima da se iskažu u različitim medijima od nauke ili muzike do grafičkog dizajna, pisanja ili dizajna svetla, i sada je Šabac atraktivno mesto koje privlači stvaralaštvo, što ćemo razvijati i u budućnosti, naglašava Marsenić.

 

Dramski i književni program festivala

Vinaverovi dani evropske kulture ove godine donose snažni dramski prikaz dela Monah Tadija nastao po tekstovima drame Ljubomira Rankovića u izvođenju umetničke grupe Agape pod vođstvom Aleksandre Pavlović, angažovane profesorke srpskog jezika i književnosti. Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj uvod je u promociju zbirke pesama Ratni drugovi Stanislava Vinavera, gde će govoriti i prof. dr Nadežda Vinaver, autorka eseja o delu. Svi posetioci književne večeri koja se održava 18. juna u Glasu crkve od 20h dobijaju i primerak ovog važnog Vinaverovog dela.

Drugi dan festivala – u petak 19. juna koji se dešava na Vinaverovom trgu od 19h, rezervisan je za dodelu Književne nagrade Stanislav Vinaver – a ovogodišnji laureat je akademik Matija Bećković. Sledi “Pesnik-nebesnik”, recital u izvođenju umetničke grupe Agape, čija je umetnička direktorka i autorka prof. Aleksandra Pavlović koja će se obratiti prisutnima i kroz Slovo o pesniku. Te večeri biće dodeljena priznanja najuspešnijim mladima koji su se odazvali na književni konkurs Trepeti duše moje – a najuspešnijima, priznanje dodeljuje upravo uvaženi gost književnik Matija Bećković.

 

Poezije, muzika i svetlo Evropske noći

Noć pod zvezdama u Velikom parku posvećena je poeziji za sva čula. Na početku će se predstaviti tri pesnikinje koje donose potpuno nove horizonte savremene književnosti – Maša Seničić počela je kao autorka u polju filma, a zatim u pozorištu i na radiju, njena prva zbirka pesama, «Okean», nagrađena je Mladim Disom za 2015. godinu, dok je njena druga knjiga poezije, «Povremena poput vikend-naselja», nagrađena na festivalu «Trgni se! Poezija!» te štampana u okviru edicije 12/19 (Treći Trg, 2019). Milica Špadijer  dolazi iz polja klasičnih nauka a njena prva knjiga poezije „Šar-planina“ dobila je nagradu „Mladi Dis“ i našla se u užem izboru za nagradu „Branko Miljković”, a pesme su joj prevođene na engleski, grčki, portugalski, finski, italijanski i nemački jezik. Radmila Petrović je kao laureatkinja 42. Limskih večeri poezije objavila zbirku pesama “Miris zemlje” a kao pobednica 22. poetskog konkursa “Desanka Maksimović” objavila je zbirku Celulozni rokenrol, njena dela se nalaze u mnogim zbornicima, online časopisima, a pesma “Samo želim nekog da rasklopimo traktor mog oca u tišini” postala je viralni hit u 2020. godini.

“Videlo sveta” u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene pa će tako na zatvaranju nastupiti Chorbika mlada muzička umetnica novog i upečatljivog zvuka koji se lako kreće kroz žanrove ne plašeći se naizgled neobičnih kombinacija koje u osnovi imaju muziku celog sveta i elektroniku i Subgenetics, techno duo koji čine Igor Aličič i Dino Popović koji uz brojna gostovanja sa domaćim i inostranim umetnicima nastavljaju da donose lucidnu muzičku priču propraćenu mračnom pozadinom sa intenzivnim ritmičkim elementima i dubokom gradacijom.

Evropska noć će u vizuelnom smislu nositi pečat video radova koji nastaju uživo u delu Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob, koji je posle predstave Pretposlednja panda, Vinaverovih dana i Dana jevrejske kulture rado viđen gost. Dizajn festivala ove godine potpisuje Manja Lekić i Studio Constructory koji se Šapcu predstavio prvi put kroz vizuelni identitet programa Jevremu u čast koji priča istoriju Šapca interpretirajući nove simbole grada.

Na čelu organizacionog tima Vinaverovih dana, kao i do sada je Igor Marsenić, član gradskog veća Šapca ali i istaknuti vizuelni umetnik koji naglašava da je Vinaver bio čovek budućnosti i da je posebno značajno da budemo okrenuti ka svetlu, posebno kada se nalazimo u tami.

-Nastojimo da Šapcu, ali i celoj zemlji pružimo putokaz – donesemo svet uključujemo što više autora u različitim medijima, stvaramo programe za sve generacije, kombinujemo sadržaje podržavamo savremeno stvaralaštvo i ostvarujemo viziju budućnosti kroz otvaranje i zajednički rad. Od Šapca stvaramo mesto u koje ljudi rado dolaze, mesto gde se vidi kako ima perspektive i budućnosti. Razvijanjem ideja Stanislava Vinavera, slavljenjem dela a ne samo istorijskog lika, mi pokazujemo da smo razumeli njegove postulate i stremljenja ka najvišim dometima, zaključuje Igor Marsenić, ko-autor ovogodišnjeg programa.

-Već godinama negujemo inovativan pristup kulturalnom nasleđu i afirmaciju savremenog stvaralaštva – i u tom smislu, pozivamo lokalne i regionalne autorke i autore koji deluju često u okviru više različitih kolektiva, da se skupe u Šapcu i da na više lokacija otvore neke nove vizure. Zašto ne bismo kombinovali traktor i ljubavnu poeziju, religijske motive i kratke dramske forme, orijentalni zvuk, recital i tehno, zajedničko za sve ove koncepte jeste da bude emocije i komuniciraju sa jako velikim brojem ljudi, povezuju nas. Svuda, a ne samo u Šapcu, za razvoj je konstantno potrebna saradnja lokalnog i svetskog, i neophodno je da neprekidno izlazimo iz zone komfora da u starom pronalazimo novo, a u novom poznato. Rad na do sada neviđenim, eksperimentalnim konceptima u umetničkoj produkciji, oživljavanje novih prostora umetnosti, uklučivanje različitih ideja i ljudi, naše saradnje u Šapcu, veliki su profesionalni izazov za sve i raduju nas i jedva čekamo da ih predstavimo publici, rekla je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade, i ko-autorka programa.

Exit mobile version