„Videlo“- škola kreativnog medijskog izražavanja za mlade

Radionica u okviru „Vinaverovih dana evropske kulture“

Edukativni program „Vinaverovi dani evropske kulture“ zaokružio je završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije „Videlo“- školi kreativnog medijskog izražavanja za mlade“, na kojem su se srednjoškolci upoznali sa osnovama savremene medijske kulture i počeli rad na usavršavanju svog glasa u javnosti. Radionica u saradnji Edukativnog centra „Biopolis“ i Biblioteke šabačke, u okviru manifestacije „Vinaverovi dani“. održana je u subotu u Dvorani „Vinaver“ u Biblioteci šabačkoj. Namenjena je mladima od 13 do 19 godina, uključenim ili zainteresovanim za aktivno učešće u zajednici (sport, muzika, umetnost, ekologija…).

Medijski profesionalci pomažu mladima da se izraze

Autorka projekta „Videlo“ je Marija Ratković, teoretičarka umetnosti i medija, publicistkinja, kolumnistkinja. Ona je istakla da medijsko izražavanje nije samo pisanje, već i snimanje priča za digitalne medije u formi videa ili serije fotografija. Navela je da ne želi da glas novih generacija i zanimljive priče ostanu u školskoj klupi, nedovršne, u skicama, nedovoljno artikulisane, na privatnim profilima, negde „među nama“.

-Ideja je da medijski profesionalci pomognu mladima da se izraze- da nauče koji tekst je najčitaniji, kako se piše naslov, a kako caption, šta je alt txt, koja je razlika između taga i #hashtaga, kome su bitni podnaslovi H1, H2 i H3, koje slike smeju da se koriste i zašto su bitni potpisi, zašto brojimo reči, kako se montira a kako se kadrira, šta je zabranjeno, šta dozvoljeno snimati. Najuspešniji medijski tekstovi (novinski članci, reportaže, kolumne, video radovi i galerije fotografija), prema odluci uredničkih timova portala uključenih u rad projekta, biće objavljeni na odgovarajućim regionalnim medijskim portalima- istakla je autorka projekta.

Učesnici su bili srednjoškolci, a među njima se našlo i dvoje učenika osmog razreda osnovne škole. Kao aktivni korisnici društvenih mreža, o održavanju radionice obavestili su se uglavnom putem Instagrama ili su im prijatelji „šerovali“ informaciju.

Ljubica Radovanović veruje da joj je radionica pomogla da prevaziđe strah od javnog nastupa.

Medijski prostor se ne dobija „na sreću“

Sve mi je novo i interesantno, rekla je učenica drugog razreda društvenog smera Šabačke gimnazije, dok njen drug Marko Tešić, od koga je čula za radionicu, smatra da će mu mehanizam optimizacije teksta biti od pomoći u vezi sa poslom kojim se bavi. Trenutno je posvećen muzici, ali su njegova interesovanja usmerena i ka sticanju novih veština.

Lana Ivanović tek je upisala Fakultet za medije i komunikacije, te joj je radionica važan korak ka otvaranju vrata sveta visokog obrazovanja.

-Mnogo mi se dopada, veoma je informativno i zanimljivo, zbog toga što ima i teorijski, ali i praktični deo, kada ćemo moći da pokažemo šta smo naučili. Shvatila sam da ništa što je popularno na internetu ne postaje to slučajno, već iza toga stoji ozbiljno planiranje i trud. Zanimaju me fotografija i film, ali videćemo čemu ću se u budućnosti posvetiti- zagonetna je ona.

Osmaci Pavle Kačarević i Jelena Ilić prvi put se sreću sa ovom temom. Oblasti Pavlovog interesovanja su fotografija i muzika, a saznao je mnogo o plasiranju informacija putem medija. „Razmišljala sam o tome o čemu smo pričali na potpuno drugačiji način, imala sam drugačiju predstavu. Mislila sam da se medijski prostor dobija na sreću, da nema toliko matematike i rada oko svega toga, a u stvari je sve vrlo pažljivo isplanirano“, istakla je Jelena.

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka medija i kolumnistkinja, sa interdisciplinarnim obrazovanjem iz humanistike, nauke i umetnosti. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija. Tekstovi su joj objavljivani u časopisima Vice, Elle, Noizz, Peščanik, Vreme, Grazia, Before After… Piše za film, televiziju i pozorište. Jedna je od osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju- Biopolis.

D.Dimitrijević

Exit mobile version