Velizar došao iz Prijepolja u Štitar i osnovao farmu

Šesnaestogodišnji Velizar Simić, doselio se iz Prijepolja u Šabac, kako bi na dedinom imanju oformio farmu ovaca, teladi i živine. On je upisao i Poljoprivrednu školu sa domom učenika u Šapcu, a onlajn nastava bez prakse uopšte mu ne smeta, jer on praksu ima kod kuće i to od jutra do mraka.

Velizarovi baba i deda žive u Štitaru, ali zbog starosti i bolesti nisu mogli da održavaju imanje. On je odlučio da iz Prijepolja, gde njegov otac, sveštenik, službuje, dođe na dedino imanje i oformi svoju farmu. Pernate životinje su mu omiljene a prve golubove počeo je da gaji još u četvrtom razredu osnovne škole. Sada, osim golubova ima nekoliko vrsta kokoški i patki, a najponosniji je na par paunova od kojih ove godine prvi put očekuje da polože jaja.

-Na farmi svakodnevno provodim većinu dana. Posao počinje ujutru, čišćenjem kaveza i hranjenjem. Ima dosta posla, većinom sve sam radim jer je deka star a baka bolesna. Imam i maleno stado ovaca i od svake ovce očekujem prinovu, jedna mi se već ojagnjila – priča nam Velizar.

Od kad je upisao Poljoprivrednu školu, zbog koronavirusa samo dva puta je bio na praksi, ali to mu ne smeta jer on sa životinjama radi najviše kod kuće.

-Kada završim sve poslove oko životinja, što je obično kasno popodne, onda se posvetim učenju. Sada je onlajn nastava pa knjige čitam uveče. U principu tako izgleda moj jedan dan, tokom dana farma, uveče knjiga a zatim spavanje, jer sutradan opet rano ujutru ustajem – kaže mladi Velizar Simić.

Stalno razmišlja o proširenju farme, nedavno je u štalu uselio nekoliko teladi i jednu karvicu, koje će da odgaji i kasnije proda.

-Imao sam plan da kupim dvadesetak Sjeničkih ovaca, ali mi se onda baka razbolela, te sam novac morao da dam za njeno lečenje. Sada treba da ide i u Beograd. Ako Bog da, sledeće godine kada baka ozdravi kupiću svoje novo stado, ali to zavisi i od prinosa kukuruza i pšenice – ističe šesnaestogodišnji Velizar.

Dedina sestra, Milena Popović, došla je kod njih kako bi im pomogla dok je Velizarova baka bolesna. Ističe da za mladog Velizara ima sve pohvale i za njega tvrdi da radi „od jutra do mraka“.

-Što je on divan, svaki dan radi na farmi. Ništa mu nije teško. Pomažem mu koliko god mogu, ali on stvarno svoju farmu i rad oko nje obožava. Stvarno je jedan poseban mladić a i pored mnogo posla, on dobro uči – navodi Milena.

Velizar ima još tri brata, a svakog trena dobiće i sestricu, on za „Podrinske“ kaže da ima punu podršku roditelja, te navodi da će ovo domaćinstvo u Štitaru potpuno da oživi.

-Plan mi je da uskoro dovedem i braću, da mi pomažu, koliko-toliko. Nekako nam je lepše ovde nego u Prijepolju. Svakako da svoju budućnost vidim na selu, a u svoju farmu ću ulagati svake godine koliko god budem mogao – zaključuje mladi Velizar, koji već sa šesnaest godina jasno zna čime će se u životu baviti.

Đorđe Mijailović

 

 

 

Exit mobile version