Veliki protest – Srbija nije na prodaju

Četvrtak 19h ispred Predsedništva Republike Srbije – Veliki protest – Srbija nije na prodaju.

Prošle nedelje predali smo Narodnoj skupštini narodnu inicijativu i juče smo otišli da završimo proceduru oko verifikacije, nakon čega smo napadnuti ispred Narodne skupštine. Prvo smo dobili informaciju da je inicijativa predata pogrešnom odboru, a nakon što smo ispred Skupštine probali da održimo konferenciju za štampu – napadnuti smo. Verbalno, ali je sve vreme bilo i guranja pred novinarima što ste možda videli u medijima ili na našim društvenim mrežama. Nas je bilo četvoro. Kristina, Marina, Luka i ja, a njih petnaestak.

Najviše sam se iznervirao kada su se drali dok je Kristina počela da govori i kada su počeli da uleću u prostor između kamere i nje, kako bi je ometali. Tada sam odgurno jednog od njih. Iskreno, s jedne strane sam se stideo što živimo u zemlji u kojoj teraju ljude da čine ovako nečasne stvari. Taj osećaj se mešao sa besom, ali i sa željom da zaštitim Kristinu i Marinu.

Nakon toga smo dugo većali i pričali sa sto koordinatora koji su se javili da učestvuju u procesu sakupljanja potpisa. Ako smo mi napadnuti pred kamerama, skupštinskim obezbeđenjem i policijom koji nisu reagovali, možemo zamisliti šta bi radili ljudima u unutrašnjosti.

Mi tražimo da Vlada ukine prostorni plan za Jadar, a da Skupština donese zabranu iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina. Tom zabranom sprečili bismo otvaranje rudnika ne samo u Jadru, već u čitavoj Srbiji. Ljudi nas često pitaju zašto na 20 godina? To je minimum koji nam se strateški čini da možemo da dobijemo u ovom trenutku. Hteli smo da koristimo pravne mehanizme. Ali ako ne možemo pravdu da dobijemo preko institucija koje plaćamo, dobićemo je preko ulice. Dođite i pozovite ljude u svom okruženju da nam se priključe!

Imamo naredni korak, protest u četvrtak 20. januara u 19h. Taj dan će biti kiša i Sveti Jovan je. Želimo srećnu slavu svima koji slave. Ali pozivamo sve ljude da taj dan svi zajedno pokažemo da Beograd i Srbija pripadaju nama građanima koji se neće povlačiti pred nasiljem. Taj dan trebali smo da počnemo da skupljamo potpisa. Ako naš glas ne može da se čuje kroz Narodnu inicijativu, čuće se na ulici – četvrtak – 20 januar 19h.

Nas četvoro je napadnuto ispred Skupštine, ali kada nas je bilo desetine hiljada oni su bežali. Želim da znate da bezbednost svih nas na ulici zavisi od toga koliko nas je na ulici. Koliko god da nas bude po toj kiši, stajaćemo i reći ovo je naš grad i naša zemlja. Slobodu koju nosimo u sebi ne može nam niko uzeti. Da bismo tu slobodu imali u celoj zemlji, potreban nam je svaki čovek.

Predsedništvo – Četvrtak – 20. Januar 19h

Vidimo se,

Savo Manojlović i Tim Kreni promeni

P.S. Nakon ovih blokada na obuci za koordinatore iza zatamljenog ekrana čuo se dečji glas. Kada smo tražili da vidimo ko je to. Videli smo da je to Vanja od 14 godina, učenik osnovne škole koji se pojavio i rekao da ima dozvolu roditelja i da želi da bude koordinator. Zbog njega ne smemo da stanemo!

Exit mobile version