Veći deo članova Pokreta „Dveri“ podržao Rusku stranku na predstojećim lokalnim izborima

Na današnjoj konferenciji za novinare Ruske stranke najavljeno je da će podršku toj stranci na predstojećim lokalnim izborima dati deo bivših članova Demokratske stranke Srbije koji ne podržavaju načelnu politiku Sande Rašković Ivić, kao i veći deo članova Pokreta „Dveri“ u Šapcu, koji se podelio na dve struje- one koji podržavaju koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom Srbije i one koji su protiv njega. Lider Ruske stranke Slobodan Nikolić rekao je da je ovom saradnjom formiran patriotski blok stranaka koje su bliske po programskim ciljevima.

-Na listi Ruske stranke nastupiće najveći deo članova Pokreta „Dveri“ u skladu sa politikom lokalnog rukovodstva i jedan deo bivših članova Demokratske stranke Srbije, među njima aktuelni samostalni odbornik Vladimir Savić. Na taj način oformićemo šabački patriotski blok, pošto se programski slažemo i okupili smo se oko iste ideje. Mi smo na polovini skupljanja potpisa i kao Ruska stranka učestvujemo na izborima na lokalnom i na republičkom nivou. Otvoreni smo za saradnju sa svima koji dele naše ideje- istakao je Nikolić.

Član Pokreta „Dveri“ Aleksandar Geratović je naveo da su se nerado odlučili na ovaj potez, ali da je nepoštovanje mišljenja i stavova većine članova aktivista Pokreta „Dveri“ dovelo do sukoba sa rukovodstvom.

-Lista koju su oni sastavili sa DSS-om je na štetu „Dveri“ i podiže DSS koji je praktično „mrtva“ stranka na teritoriji opštine Šabac. Većina članova i simpatizera Pokreta „Dveri“ je na ovoj strani. Odabrali smo Rusku stranku zato što je ta stranka ideološki najbliža našem programu, sa njima smo napravili dogovor uz razumevanje sa obe strane. Rukovodstvo „Dveri“ je bilo jasno upoznato sa našim stavom da je DSS u Šapcu u stvari samo produžena ruka Srpske napredne stranke. Zašto su napravili takav sporazum sa njima, da li su imali neke skrivene motive ili su prosto bili naivni, to ne znamo, ali to će se sve verovatno videti u narednom periodu. Ja njima još uvek ostavljam prostora da se dozovu pameti i isprave greške koje su napravili- podvukao je Geratović.

Ipak, legitimnu podršku Ruskoj stranci u vidu potpisivanja zvaničnog sporazuma neće moći da daju, jer se pečat i ovlašćenja još uvek nalaze u rukama članova „Dveri“ koji su ostali verni dogovoru sa DSS-om.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version