Važi li zakon za članove SNS-a?

 „Sve će to o, mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“                  Ili ipak neće? Od koga to zavisi?

U Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“ u Šapcu 27.12.2019. godine razrešena je dužnosti tadašnja direktorka škole Jelena Jevrić, a ministar prosvete imenovao je za v.d. direktora škole Svetlanu Stanković, učiteljicu iz Stojanove škole. U trenutku imenovanja na funkciju v.d. direktora Stakovićka je već vršila funkciju odbornika u skupštini grada Šapca. I pored mišljenja Agenicije za borbu protiv korupcije da je stupanjem na drugu funkciju bila u sukobu interesa, ministar prosvete (iako je to čak i objavljeno na sajtu ministarstva prosvete) je nije razrešio.

Specijalni savetnik i aktuleni kandidat za gradonačelnika grada Šapca dr Aleksandar Pajić je u januaru gostujući na Televiziji AS izjavio da će kolektiv imati mogućnost da bira svog kandidata, a da je za v.d. ministar imenovao upravo neutralnu osobu, a da bi na konkursu koji će uslediti svi imali jednake šanse. Podsećanja radi ova „neutralna“ osoba, učiteljica iz Osnovne škole „Stojan Novaković“, je istaknuta aktivistkinja SNS-a, odbornica i osoba koja je u svom kolektivu na konkursu za direktora dobila ukupno 5 glasova od preko 100 zaposlenih u ovoj školi.

I kako je prošao konkurs u Jevremovoj?

Ko će biti novi direktor Jevremove škole, pošto se „neutralnoj“ Svetlani Stanković krajem juna i završava mandat v.d. direktora (koji inače da podsetimo, može da traje najduže šest meseci)?

E pa rezultata konkursa nema. Nije ga ni bilo.

A šta kaže zakon?

Citiramo član 123. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

„Izbor direktora ustanove

Član 123

Direktor ustanove bira se na osnovu konkursa.

Konkurs za izbor direktora raspisuje organ upravljanja ustanove.

Konkurs za izbor direktora raspisuje se najranije šest meseci, a najkasnije četiri meseca pre isteka mandata direktora.

Prema saznanjima do kojih su došle „Podrinske“ (a prilažemo i kopiju ovog dokumenta), Školski odbor je na sednici održanoj 24. januara 2020. godine doneo odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktra škole.

Postavljamo pitanja specijalnom savetniku i kandidatu za gradonačelnika grada Šapca: Zašto je „neutralna“ v.d. direktora škole Svetlana Stanković protivzakonito uskratila kolektivu Jevremove škole objavljivanje konkursa za izbor direktora?

Postavljamo pitanje v.d. direktorki „Jeveremove škole“ i kandidatu za odbornika SNS Svetlani Stanković: Ko Vam je dozvolio da kršite zakon i zašto ste protivzakonito onemogućili kolektivu Jevremove škole konkurs za izbor direktora škole?

 

Exit mobile version