Vazduh na teritoriji grada Šapca je jako zagađen

Ekotoksikolog Zavoda za javno zdravlje Šabac Dušica Mijailović  dipl.ing. spec hemijskih nauka o indeksu kvaliteta vazduha u Šapcu

Rezultati merenja sadržaja čađi kao i PM 10 čestica na svim mernim mestima u gradu pokazuju znatno prekoračenje graničnih vrednosti propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha tokom decembra i januara meseca. Obzirom, da su navedene zagađujuće materije primarno poreklom iz individualnih ložišta, u zimskim mesecima se uočava tendecija njihovog rasta u odnosu na letnje mesece. Pored individualnih ložišta, znatan doprinos sadržaju PM 10 čestica daju i izduvni gasovi motornih vozila, industrija kao i paljenja na poljoprivrednom zemljištu. U periodu nepovoljnih meteoroloških uslova (anticiklonsko stanje i temperaturna inverzija) dolazi do nemogućnosti slobodnog difundovanja zagađujućih materija koje ostaju u nižim slojevima atmosfere što uzrokuje znatne zdravstvene probleme kod osetljive populacije.

PM čestice antropogenog porekla nastaju kao posledica više različitih procesa poput raspršivanja, sagorevanja uglja, nafte, u proizvodnim procesima ( čeličane, livnice),prilikom paljenja komunalnog i industrijskog otpada, kao i u izduvnim gasovima motornih vozila. U ovom slučaju govorimo o primarnim PM 10 česticama. Pored primarnih, postoje i sekundarne PM čestice koje nastaju transformacijom sumpornih i azotovih oksida. Najveći emiteri ovih oksida su termoelektrane za proizvodnju električne energije koje sa 90% doprinose emisijama oksida sumpora i sa 53% doprinose emisijama azotnih oksida. Izvori PM 10 čestica mogu biti i prirodnog porekla (erupcije vulkana, šumski požari), što u našem području nije značajan doprinos ukupnim česticama u vazduhu. Individualna ložišta su nesumnjivo značajan izvor zagađenja PM 10 česticama i problem koji zahteva hitno rešenje ali ne treba ignorisati i izvore sekundarnih PM čestica (termoelektrane, velika postrojenja i teška  industrija) gde pri nepovoljnim meteorološkim uslovima dolazi do transformacija gasova u PM čestice.

Rezultate sa automatske merne stanice možete pratiti putem mobilne aplikacije „Čuvar zdravlja” kao i putem sajta „Šabac  Eko”. Navedena aplikacija generiše rezultate merenja i na satnom nivou definiše Indeks kvaliteta vazduha. U skladu sa Indeksom kvaliteta vazduha građani dobijaju jednostavne javno zdravstvene preporuke. Automatska merna stanica je upravo ono što se tražilo, brza, pouzdana informacija o kvalitetu vazduha koji udišemo uz preporuke za ponašanje u satima kada je vazduh zagađen. Dugoročno posmatrano, podaci sa automatske stanice su u isto vreme i signal nadležnim inspekcijskim organima da na području grada postoji veliki problem sa visokim koncentracijama PM 10 i PM 2.5 čestica. Neophodno je doneti određene kratkoročne i dugoročne mere koje će uticati na smanjenje PM čestica u gradu.

Obzirom da se zbog niskih temperatura pojačava grejanje, dolazi i do povećanja zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi. Ugalj lošeg kvaliteta doprinosi znatnoj emisiji  sumpornih oksida, samim  tim i formiranju sekundarnih PM čestica. Loša efikasnost sagorevanja takođe daje znatan doprinos PM česticama. Zimi je vazduh znatno lošijeg kvaliteta u odnosu na letnje mesece, a uobičajeni meteorološki uslovi zimi omogućavaju duže zadržavanje zagađujućih materija u vazduhu (temperaturna inverzija),  definitivno je da zagađenja dominantno potiču iz individualnih ložišta i izduvnih gasova automobila.

Sve to može da utiče na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Putem mobilne aplikacije „Čuvar zdravlja”,  portala “Šabac EKO” i veb sajta naše ustanove možete pratiti stanje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Šapca sa zdravstvenim preporukama, odnosno kako se ponašati u slučaju pogoršanja kvaliteta vazduha na teritoriji grada.

Svi građani vrlo jednstavno mogu da prate parametre na aplikaciji, na osnovu boje avatara mogu lako saznati više o vazduhu u Šapcu u tom trenutku, dok klikom na avatara dobijaju dodatne preporuke i upozorenja, a od nedavno je dostupna i notifikacija kako bi znali kakav je vazduh u određenom trenutku i u kojoj kategoriji.

Ovo je značajno za sve, a posebno je važno za one  koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, kako bi mogli da prilagode svoje aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegnu duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Iste preporuke važe i za malu decu. Posebno treba voditi računa o datim preporukama u ovo doba godine, kada je većina dana sa povišenim  vrednostima zagađujućih materija.

Exit mobile version