Uživali u avanturama na dve nezaboravne akcije

Planinari PSD Cer prošlog vikenda

Akcija „KANJON REKE MILEŠEVKE“ je bio izazov za one malo hrabrije i oni su uživajući u lepotama prirode Prirodnog Rezervata Kanjona reke Mileševke prešli stazu dugu 18 km.

Kanjon okružuju beskrajni pašnjaci i šume na nadmorskoj visini do 1.400m.

Kanjon je dug 24km i počinje kod sela Milošev do i završava se u blizini manastira Mileševa i srednjevekovnog utvrđenja Mileševac – Hisardžik.

Posebno obeležje ovog kanjona čine divljina, surovost, nepristupačnost i dubina ponora na mestima i do 300m. Naši planinari su ovu stazu naravno pregazili i ponosni smo na njih.

Nad koritom Mileševke izdiže se Pančićeva omorika koja se ističe svojim zelenilom i udahnjuje život planinskog kraja. Svojom lepotom ističe se još 317 biljnih vrsta još nedovoljno istražene klisure.

Od životinjskog sveta prisutni su medved, vuk, divokoza…

Rezervat reke Mileševke dužine 7km predstavlja carstvo ptica grabljivica. Tu se gnezde beloglavi sup, patuljasta sova, uralska sova, patuljasti orao, kraški i sivi soko, vrste koje se retko mogu videti u Srbiji.

Od kulturno-istorijskih spomenika, pored manastira Mileševa planinari su obišli grad Mileševac, Savinu isposnicu i džamiju u Hisardžiku.

Prvi deo staze ih je vodio nezavršenim putem Prijepolje – Sjenica kroz nekoliko napuštenih tunela gde je sniman i film „Lepa sela lepo gore“.

Avantura je dalje nasatvljena u nedelju na slapovima Sopotnice i vrhu Čelina na na visini od 1.216m. Staza duga 9km sa vidikovcem, pogledom na Prijepilje i dolinu Lima.

Vrela i izvori Sopotnice formiraju tokove koji se prvo spajaju a zatim prave seriju vodopada. Tu su i stare obnovljene vodenice.

Svakako ovo područje predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju gde se prožimaju prirodni i kulturno-istorijski motivi.

Ako do sada niste posetili ovaj dragulj Srbije mi vam ga toplo preporučujemo.

Slavonski Brod

Druga grupa planinara se odazvala HPD Tikvica iz Slavonskog Broda.

Njihova manifestacija „Jesen na Dilju“ privukla je veliki broj planinara iz Hrvatske, Bosne i nas kao predstavnike Srbije.

Dilj je gora u središnjoj Slavoniji dužine 45km. Staza koju su naši planinari prepešačili bila je duga 18km i vodila je do vrha Čardak visoko zidanom trigonometrijskom piramidom.

Mnogo novih poznanstava, druženje i gostoprimstvo ostaje zabeleženo u lepom sećanju naših planinara.

PSD Cer

Exit mobile version