Uvedite FUK- sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor

Održana prva sednica radne grupe projekta

Prva sednica radne grupe projekta (RGP) „Uvedite FUK- sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor“, koji uz podršku sredstava Vlade SAD, realizuje NVO Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR), u tri okruga Zapadne Srbije (Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski), održana je u ponedeljak u Dvorani „Vinaver“ Biblioteke šabačke.

FUK, odnosno finansijsko upravljanje i kontrola (interna kontrola) obuhvata celokupni sistem finansijskih i drugih kontrola, uključujući i organizacionu strukturu, metode i procedure, ne samo finansijskih, već i operativnih i strateških sistema organizacije. Namenjen je javnim i javno komunalnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ostalim javnim institucijama zaduženim za uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole. Članovima redne grupe su se obratili koordinator i autor projekta, Nenad Mihailović i dr Slobodan Ilić. Sednici je prisustvovao i načelnik Gradske uprave Grada Šapca Milan Vasić, koji je i zamenik koordinatora RGP kao i predstavnici Narodnog muzeja Šabac, „Toplane“ Šabac i drugih javnih ustanova u gradu.

Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srbije definisano je da interna finansijska kontrola, koja se organizuje kao sistem procedura i odgovornosti svih lica u organizaciji u javnom sektoru, obuhvata: finansijsko upravljanje i kontrolu, kao i internu reviziju kod korisnika javnih sredstava, harmonizaciju i koordinaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije koju obavlja Ministarstvo finansija- Centralna jedinica za harmonizaciju.

Za njegovo uspostavljanje, održavanje i redovno ažuriranje odgovoran je rukovodilac korisnika javnih sredstava, koji može preneti tu nadležnost na lice koje on ovlasti. Bilo je reči o internoj revizji koja predstavlja obavezu korisnika javnih sredstava. Na sednici je istaknuto da je za sprovođenje FUK-a jedan od preduslova politička volja, te da je zbog toga Šabac odabran kao mesto njegove realizacije, jer postoji zainteresovanost predstavnika Gradske uprave da se projekat uspešno realizuje.

D.Dimitrijević

Exit mobile version