Usvojeni srednjoročni i dugoročni planovi rada šabačkih javnih preduzeća

Održana 13. sednica Skupštine grada Šapca

Sednica Skupštine grada Šapca, 13. po redu, održana je u sredu u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Pred odbornicima se našla 21 tačka dnevnog reda, među kojima su najvažnije srednjoročni i dugoročni planovi rada i razvoja šabačkih javnih preduzeća: Regionalna deponija „Srem- Mačva“, „Stari grad“, „Toplana“, „Vodovod“, Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem i „Parking servis“. Sednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, budući da su se nezadovoljni radnici Apotekarske ustanove Šabac okupili u holu ispred skupštinske sale i ponovo protestovali zbog neisplaćenih zarada devet meseci unazad i neizvesne budućnosti.

Oni su u razgovaru sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem izrazili nezadovoljstvo, jer je konkurs za izdavanje objekata Apotekarske ustanove ponovo raspisan, ali ne postoje garancije da će nekoliko zainteresovanih zakupaca zadržati radnike.

-Tražimo svoja prava. Devet meseci nismo primili dinara, izuzev tri pomoći od Grada u iznosu od po 15 hiljada dinara. Smatram da sa tih 15 hiljada ne može niko da živi. Danas se otvara konkurs za zakup apoteka. Javilo se pet zakupaca. Jednostavno, nemamo dogovor sa Gradom na koji način da izađemo iz ove krize i počnemo da radimo. Loptica se samo prebacuje sa grada na državu. Nama je opština osnivač, mi jesmo pod njihovom ingerencijom. Novi zakupac sigurno neće preuzeti sve radnike, možda ima svoje radnike. Gde smo onda mi, na ulici? Neka nam ponude otpremninu, biro, ovako nemamo nikakvu sigurnost- kaže predsednica Odbora sindikata Miroslava Stošić.

Gradonačelnik je istakao da on sve proteste koji treba da utiču na kvalitet života podržava, ali da je adresa na koju si radnici obraćaju pogrešna.

-Verujem da su adresa za protest apotekara u Šapcu nadležno republičko Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije, jer, podsetiću, u republičkom parlamentu 2013. godine usvojen je Zakon kojim su upropašćene sve javne apoteke. Kao lokalna samouprava u ovom trenutku radimo ono što možemo u skladu sa Zakonom, a to je da iznađemo način da privatni apotekari prime na rad javne apotekare i da probamo da omogućimo da se nastavi nesmetano snabdevanje lekovima na recept i takođe, što je jako važno, da sačuvamo imovinu grada- rekao je Zelenović.

On se osvrnuo na rad Skupštine, rekavši da su na dnevnom redu strateški dokumenti koji treba da odrede rad nadležnih javnih preduzeća u različitim segmentima važnim za život građana, bilo da su u pitanju upravljanje komunalnim otpadom, isporuka kvalitetne pijaće vode ili ekologija.

-To su velike i važne teme i ja sam stvarno očekivao da danas imamo kvalitetnu raspravu u kojoj ćemo čuti predloge opozicije. Iako već godinama svakog meseca imamo bar jednu sednicu Skupštine, nisam do sada čuo nijedan smislen predlog, tako da ne mogu da ulazim u bilo kakve rasprave, niti da komentarišem sve ono što našim sugrađanima uopšte nije važno. Ovde govorimo o svakodnevnim životnim pitanjima sugrađana, a tu nikakve predloge ili rešenja od Srpske napredne stranke nismo dobili. Ja se, kao, verujem i svaki pristojan građanin Šapca, stidim rasprave na današnjoj sednici Skupštine, koja je bila puna uvreda, nipodaštavanja i vređanja, naročito slabijeg pola. Ne znam odakle pravo nekom ko se predstavlja kao odbornik u Skupštini, a  pritom i pomoćnik ministra, da iz sednice u sednicu vređa svoje sugrađane i odbornike. Smatram da je takvo ponašanje neprihvatljivo i dužan sam da o tome izvestim sve nadležne organe- podvukao je Zelenović.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić rekao je da je protest radnika Apotekarske ustanove znak da gradonačelnik između dve sednice Skupštine apsolutno ništa nije radio na rešavanju njihovog problema.

-Danas je čak bilo otvaranje i tenderskih ponuda na drugom spratu, gde je on obmanuo zaposlene u Apoteci i poslao ih na peti sprat. Pitanje Apotekarske ustanove mora da reši Grad, jer se radi o zaposlenima koji su ostali bez sredstava za život. Drugo, dug Apotekarske ustanove od kada je gradonačelnik Nebojša Zelenović uvećan je više od deset puta. Kada je on došao na vlast, bio je nešto veći od 20 miliona, a sada je preko 200 miliona. Na današnjoj sednici će produžiti mandat na šest meseci sadašnjem vršiocu dužnosti direktora Apotekarske ustanove, što mi smatramo apsolutno neprihvatljivim, jer bi mandat nekome trebalo da se produži na osnovu rezultata. Na dnevnom redu je razgovor o vizijama javnih preduzeća za deset, petnaest, dvadeset godina, jer trenutna vlast apsolutno ništa u realnom vremenu ne može da se uradi u gradu i onda maštaju o tome šta će raditi za deset godina. Bitna tačka dnevnog reda je i smena dr Branka Vujkovića sa mesta direktora Doma zdravlja. Nemamo apsolutno ništa protiv te smene personalno, samo pitamo zašto smenjuju direktora koga su sve prethodne sednice Skupštine hvalili kao nekog ko ima rezultate. Mi pitamo koga sada dovode i na osnovu čega- poručio je dr Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić rekao je da je sednica kasnila, jer je važno pokazati razumevanje za sve ljude koji protestuju.

-Drago mi je da se nastavila konstruktivna rasprava i dobro je što usvajanje važnih strateških dokumenata prolazi uz jednu kvalitetnu polemiku. Sukobi mišljenja zbog dnevno- političkih stvari su sastavni deo političkog života i rada Skupštine, ali najvažnije je da se ne ugrožava integritet Skupštine i da je rad protekao u najboljem redu- naveo je Pajić.

Skupštinskom većinom usvojeni su i Predlog odluke o usvajanju programa korišćenja sredstava Fonda za unapređenje energetske efikasnosti, kao i Predlog godišnjeg programa zaštite, unapređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Šapca, za 2017. godinu. Odbornici su usvojili i Predlog odluke o podizanju i održavanju spomenika, spomen- ploča i skulpturalnih dela na teritoriji grada Šapca. Smenjen je direktor Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Branko Vujković, a za vršioca dužnosti direktora na period od šest meseci postavljena dr Jasmina Stanković.

D.Dimitrijević

Exit mobile version