Usvojene žalbe Nebojše Zelenovića – Gradska izborna komisija mora da poništi izbore na dvadeset biračkih mesta

Žalba SE USVAJA I PONIŠTAVA rešenje Gradske izborne komisije grada Šapca br. 290/2020 od 08.09.2020. godine.

Sigurno da velikoj većini građana uopšte nije jasno šta se ovo sa izborima događa. To je potpuno razumljivo jer su u ovom slučaju i pravnici u čudu. Ali, duboko sam ubeđen da su se i sudije Upravnog suda u Novom Sadu uhvatile za glavu kada su dobile Odluku šabačke Gradske izborne komisije i da su se krstili i levom i desnom rukom a verovatno su se i naglas upitale: „Kakve su ovo budale!“

 

Očemu se ovde radi

Na osnovu zapisnika sa biračkih mesta utvrđene su nesporne i brojne povrede izbornog procesa. I tu nema ničega što je nejasno jer sve te nepravilnosti sa biračkih mesta su evidentirane i zapisnički konstatovane. Dakle, članovi Izborne komisije su sve te zapisnike prihvatili i jednoglasno se složili da je zakon prekršen na dvadeset biračkih mesta i da je prekrojena volja građana a to po zakonu niko nema pravo da čini.

Međuti, kada je trebalo i zvanično potvrditi, ono što je već potvrđeno i prihvaćeno te poništiti izbore na tih dvadeset izbornih mesta, deset članova Komiije je glasalo protiv Odluke o poništavanju izbora. A to je po zakonu neprihvatljivo jer se Zakon ne može preglasavati. Time su tih deset članova svesno ili nesvesno prekršili zakon ali i učinili krivično delo za šta mogu i krivično da odgovaraju.

 

Šta znači ova Odluka Upravnog suda

Zbog svega ovoga Upravni sud je „vruć krompir“ ponovo vratio šabačkoj Izbornoj komisiji da mora da donese zakonski ispravnu odluku, koja se zasniva na relevantnim faktima iz zapisnika Biračkih odbora u kojima se nedvosmisleno potvrđuju sve izborne nepravilnosti a to može da rezultaira jedino novom Odlukom da se na tih dvadeset biračkih mesta izbori ponavljaju. Bez obzira ko će i kako od članova Izborne komisije da glasa.

 

Sramota i neodgovornost

Tako se izborna lakrdija nastavlja. Ovoga puta u režiji članova Izborne komisije koji nikako da shvate da u Izbornoj komisiji, iako su ih delegirale stranke, ne mogu da rade u interesu tih stranak, po svaku cenu, već moraju da poštuju zakon. Posebno zabrinjava da svi oni ugledni pravnici, koje su u Komisiju delegirali Srpska napredna stranka i Novi tim za Šabac a koji rade na ozbiljnim i odgovornim radnim mestima krše zakon pa se mora osnovano postaviti i pitanje da li bi oni, posle svega ovoga, iz stručnih i moralnih razloga, trebali i dalje da ostanu na tim radnim mestima.

Bilo kako bilo Upravni sud je doneo Presudu: Žalba (Nebojše Zelenovića) SE USVAJA I PONIŠTAVA rešenje Gradske izborne komisije grada Šapca br. 290/2020 od 08.09.2020. godine.

Idemo dalje…

NIJE SVE TAKO CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version