Usvojene preventivne mere koje će biti primenjene u javnim ustanovama i gradskom prevozu

Održana još jedna sednica Saveta za zdravlje i sastanak sa direktorima škola i javnih ustanova

Na današnjoj hitnoj sednici Saveta za zdravlje potvrđeno je da u Mačvanskom okrugu još uvek nema pozitivnih slučajeva na virus COVID 19. Utvrđene su preventivne mere koje treba da poštuju srednje i osnovne škole, vrtići i javne ustanove, kao i gradski prevoznik.

Dr Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje ponovila je da treba održavati higijenu ruku i respiratornog trakta, da svi koji su prehlađeni maramicu posle korišćenja bace, te da, ukoliko nemaju maramicu, kiju i kašlju u podlakticu, kako bi se smanjila mogućnost potencijalnog prenošenja virusa.

-Svi koji pređu granicu, a dolaze iz ugroženih područja, dobiće rešenje da se jave najbližem Zavodu za javno zdravlje, u slučaju Mačvanskog okruga na broj telefona 064 860 5211 ili na 343 605- objasnila je dr Radojičić.

Zabranjeni su svi skupovi ili manifestacije u zatvorenom području gde se okuplja preko 100 ljudi.

-Svako treba da preuzme odgovornost i na taj način pomogne nama u zdravstvenim ustanovama, pa se preporučuje da se ne organizuju ni privatne proslave koje podrazumevaju veliki broj zvanica. Sportski susreti u zatvorenom prostoru mogu da se obavaljaju bez publike, dok na otvorenom mogu da se održavaju- navela je dr Radojičić.

Predsednik Saveta za zdravlje dr Jovan Ćirić istakao je da je usvojen paket mera i niz preporuka koje će od sutra početi da se primenjuju u javnim ustanovama pod ingerencijom grada, kao i javnom prevozu. Na sutrašnjoj sednici Privrednog saveta taj paket mera će biti predočen.

Nakon sednice Saveta za zdravlje, održan je sastanak sa direktorima javnih ustanova, škola i vrtića, kao i zaduženim za gradski prevoz.

-Grad će preduzete sve mere iz svoje nadležnosti u vrtićima, školama, javnim institucijama i javnom prevozu. Usvojili smo program posebnih mera koje podrazumevaju nabavku deznfekcionih sredstava, prskalica, opreme koja će tokom dana biti distribuirana u sve institucije i ustanove, kao i javni prevoz i način kako se koriste. Gradske službe će to podeliti, objasniti, informisati, a zatim će uslediti čišćenje i dezinfeksija tokom večeri, sutradan u međusmeni ponovo, kao i narednog dana, dok ne vidimo šta će se dalje dešavati. Isporučilac javnog prevoza će tokom dana dobiti jasna uputstva. Deca i zaposleni će dezinfikovati ruke, zaduženi za održavanje higijene imaju svoj program. Imaćemo posebnu službu za nadzor nad sprovođenjem tih mera u interesu svih. Tu smo da svaku vrstu rizika koja može da se desi svedemo na minimum- zaključio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version