Usvojen završni račun grada Šapca za 2018. i rebalans budžeta

Održana 31. sednica Skupštine grada Šapca

Na 31. sednici Skupštine grada Šapca održanoj  u sredu u amfiteatru Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija u Šapcu našlo se 36 tačaka, a odbornici su između ostalog usvojili završni račun grada Šapca za 2018. i rebalans budžeta za ovu godinu, koji je donet zbog povećanja prihoda. Načelnica Odeljenja za finansije Marijana Kostadinović navela je da je Grad u prethodnoj godini budžet realno planirao i izvršio, te da je najviše prihoda ostvareno od poreza na zarade, više od jedne milijarde i 245 miliona, što je za oko 100 miliona više nego prethodne godine. Na osnovu usvojenog Završnog računa, prošlu godinu Grad Šabac je završio sa suficitom od oko 859 miliona dinara.

Zelenović: Nove kapitalne investicije

Odbornici su usvojili i program kapitalnih investicija za 2019/2021. godinu, a među najvažnijim projektima našli su se „Savapark“, dalje opremanje industrijske zone, izgradnja Lučke ulice, rekonstrukcija Sokolskog doma, Doma vojske, istočne tribune na stadionu FK „Mačva“.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je istakao da će u fokusu i dalje biti kultura i razvoj grada u svim segmentima.

-Danas imamo osam miliona evra na računu, ušli smo u investicioni ciklus, rade se ulice u gradu i seoski putevi. Najvažnija tema na spisku kapitalnih investicija je početak izgradnje Savske avenije sledeće nedelje, što znači izlazak na reku i izgradnju „Savaparka“. Taj koncept je suprotan od onoga što sada radi Grad Beograd, koji izlazi na reku Savu sa stambenim naseljem, a mi izlazimo sa parkom koji treba da koristi svim građanima. Pored toga, radimo i fiskulturnu salu u OŠ „Nata Jeličić“, ulazimo u rekonstrukciju Doma vojske, želimo da uspostavimo novi kulturni centar, da u njemu novi, mladi umetnici dobiju priliku da stvaraju, da obezbedimo više novca za muzičko, likovno i stvaralaštvo svake vrste i po tome se takođe razlikujemo od Srpske napredne stranke, jer smatramo da treba izdvojiti sedam umesto 0,6 posto za kulturu- rekao je Zelenović.

Više novca u budžetu

Govoreći o suficitu u budžetu koji je veći od 800 miliona dinara, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je Odluka o završnom računu grada Šapca za 2018. godinu rađena po svim standardima Državne revizorske institucije.

-Završni račun je urađen u skladu sa svim standardima tako da je prošao državnu reviziju. Razmatrali smo i rebalans budžeta i imamo 400 miliona dinara više nego prethodne godine. Imamo porast od 280 miliona dinara od poreza na zarade, veće prihode, jer su se ljudi zaposlili u našem gradu, ovde rade i privređuju. Pored toga, imamo više novca od prodaje nekretnina. Sada smo u fazi prodaje blizu 10 hektara u našoj Severozapadnoj radnoj zoni. Uspeli smo da vratimo i ono što je nekad bila naša imovina- imovinu Zorka holdinga, kroz redovan postupak stečajne prodaje gde smo se mi kao Grad pojavili kao kupci- naveo je gradonačelnik Šapca.

On je istakao da je pored ulice u Severozapadnoj radnoj zoni koja se trenutno izgrađuje prodato već pet hektara zemljišta, jer su se stekli infrastrukturni uslovi. Najavio je novi gradski prevoz od septembra.

-Izdvojili smo preko 10 miliona evra za rekonstrukciju saobraćajnica. Biće rekonstrisani najfrekventiji putevi i ulice kako bismo sve pripremili da na jesen krene novi, kvalitetniji javni prevoz, uz tri nove gradske linije i 20 minuta između polazaka- rekao je Zelenović.

On je podsetio da Vlada RS Gradu duguje 30 miliona evra, te da ne postoji nikakva naznaka da će novac biti isplaćen.

-Umesto da pričamo o tome zašto je put koji povezuje najveću industrijsku zonu sa autoputem u katastrofalnom stanju, imamo situaciju da pred izbore u Mesnoj zajednici Majur ministarka asfaltira seoske sokake. Ja to pozdravljam, ali ona bi trebalo da radi svoj, a nas da pusti da radimo naš posao. Trebalo bi da obrati pažnju na regionalne puteve Jevremovac- Varna- Krupanj, Pocerski Pričinović- Zablaće prema Crniljevu, put kroz Tabanović, Ševarice, Drenovac. To je slika odnosa države prema Šapcu. Mi smo čak nudili da učestvujemo polovinom sredstava u sanaciji, ali nikakav odgovor nismo dobili. Od opozicije u gradu redovno slušamo kritike i uvrede, ali i dalje nismo čuli nikakve konstruktivne predloge i ideje- podvukao je gradonačelnik.

Dr Pajić: Završni račun katastrofalan

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić je naveo da je završni račun za  2018. godinu  „katastrofa koja je samo pretvorena u brojke“.

-Hvale se suficitom budžeta od 860 miliona, a suštinski smo prodali imovinu grada koju smo dobili u nasleđe u iznosu od 133 miliona. Zadužili smo se prošle godine 290 miliona, prethodne 250 miliona i suštinski, mi nemamo nikakv suficit, mi smo prodali ono što su nam generacije ostavile u nasleđe i zadužili svoju decu novim zaduženjima u narednom periodu. Rebalans je smo prepakivanje lepih želja. Tri godine se apsolutno ništa nije radilo. Ako je krupna investicija 100 ili 200 metara nekog asfaltnog puta, ako je krupna investicija stazica pored puta ili 15 priključaka na kanalizacionu i 20 na vodovodnu mrežu, onda mi govorimo o različitim stvarima, jer to nisu kapitalne inevsticije, a potrošena su ogromna sredstva. Sredstva treba da se ulažu svake godine, a sada u predizbornoj godini gradska vlast pokušava da obmane sugrađane da zaborave da ništa nije rađeno. Od 16 kapitalnih investicija koje je Skupština usvojila od 2016. do 2020. godine, nijedna nije realizovana, a njihova vrednost je 2,7 milijardi- istakao je dr Pajić.

Skupština je usvojila i informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač grad za prva tri meseca ove godine. Usvojeni su i Lokalni antikorupcijski plan grada Šapca (revizija), kao i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019.godinu, uz niz urbanističkih i planskih dokumenata.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version