Usvojen rebalans budžeta Grada Šapca

Razlog pokriće duga Apotekarske ustanove i subvencije za javni prevoz

Glavna tačka dnevnog reda šestog skupštinskog zasedanja održanog u četvrtak bio je rebalans budžeta Grada Šapca. Razlozi su rashodi za pokriće obaveza Apotekarske ustanove prema poveriocima, subvencije za javni prevoz, kao i troškovi za izradu IKP strategije za potrebe digitalizacije. Rebalansom se prihodi i rashodi utvrđeni odlukom o budžetu u ukupnom iznosu četiri milijarde 119 miliona nisu menjali, a nove pozicije ustanovljene su na osnovu smanjivanja postojećih i preraspodele sredstava, objasnila je načelnica Odeljenja za finansije Marijana Kostadinović.  

-Nismo radili rebalans posle 40 dana zato što nešto nismo dobro isprogramirali. Ustanovili smo otvaranjem samo jedne godinama zatvorene fioke da je neverovatan dug koji svi Šapčani moraju da plate u narednom periodu- dug Apotekarske ustanove veći od 160 miliona na koji smo upozoravali svih ovih godina od kada je na vlasti bio Nebojša Zelenović. Došli smo do toga da moramo to da platimo. Grad je pregovarao sa poveriocima i veliki uspeh je da je oko 40 miliona kamate otpisano, tako da smo ovaj dug rasporedili do sredine 2023. godine i za ovu godinu predvideli 54 miliona. Videćemo da li će isplivati još neki dugovi, ali zaduženost grada je u ovom trenutku vrlo visoka- rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Zbog gubitaka od 16. avgusta do 31. decembra prošle godine prevoznik „Duga“ Petlovača zahtevao je subvencije od 38 miliona, ali je Grad odobrio 23, 5 miliona dinara.

-Prethodna vlast nas je ubeđivala da je prevoz besplatan i da će iz budžeta Grada biti izdvojeno nula dinara. Krajem prošle godine smo dali 19 miliona. Sada je bio zahtev prevoznika na 38 miliona. Nezavisni ekspert je izvršio analizu i ustanovili smo da je taj dug 23,5 miliona, tako da ćemo iz budžeta Grada platiti još 4,5 miliona- objasnio je Pajić.

On se osvrnuo na stavljanje van snage odluke o raspodeli sredstava od povraćaja poreza na imovinu, dodajući da je to „samo do sledeće sednice Skupštine“.

-Ustavni sud je osporio način na koji se sprovodila ta odluka. Skupštinska većina ne osporava da je potreba mesnih zajednica da raspolažu tim sredstvima, ali ćemo pravilnikom omogućiti da saveti mesnih zajednica koji nisu političke, već građanske organizacije, plasiraju svoje projekte. Ti projekti će biti plaćeni iz budžeta Grada na osnovu poreza na imovinu građana. Nama je interes da se što više građana uključi u odlučivanje koji će se projekti raditi. Za Grad je bitno da to budu infrastrukturni objekti. Očekujemo da ta sredstva budu veća od 200 miliona i siguran sam da će naši sugrađani znati šta su njihovi prioriteti- podvukao je Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić naveo je da je karakteristično za prvu sednicu u novoj godini da se usvajaju programi poslovanja javnih preduzeća.

-Imali smo i prvi rebalans budžeta koji je bio neophodan samo za dve stavke. Skupština aktivno izlazi u susret potrebama sugrađanima, ne kočimo odluke bitne za grad. Imali smo  konstruktivnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda važnim za funkcionisanje grada, ali nam nedostaje opozicija. Mislim da njihovo prisustvo može da poboljša raspravu i rezultira kvalitetnijim odlukama- napomenuo je Pajić i dodao da svaki odbornik koji dođe na Skupštinu grada može da dobije poslovnik.

Sa mesta vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad razrešena je Danijela Selenić, a uesto nje postavljena Biljana Mrkonjić. Usvojen je predlog dopune i revizije energetske politike Grada, kao i dve tačke dnevnog reda u vezi sa pogrebnom delatnošću i upravljanjem grobljima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version