Usvojen Predlog plana detaljne regulacije „Savapark“

Održana 12. sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu 12. sednice Skupštine grada Šapca održane u sredu amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača našlo se 20 tačaka, među kojima su najvažnije Predlog plana detaljne regulacije „Savapark“ u Šapcu, Predlog odluke o davanju na korišćenje i upravljanje postrojenja za preradu otpadnih voda JKP „Vodovod“ Šabac, kao i nekoliko izmena i dopuna odluka iz oblasti komunalnih delatnosti. Početak sednice obeležila je oštra polemika odbornika o situaciji u Apotekarskoj ustanovi Šabac, budući da su se neposredno pre skupštinskog zasedanja nezadovoljni radnici okupili ispred zgrade škole, gde su još jednom ukazali na težak polažaj u kome su se našli posle nagomilanih dugovanja te ustanove.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da ponašanje odbornika Srpske napredne stranke u ovom slučaju skandalozno, te da su radnike iskoristili za sopstveni politički marketing. -Srpska napredna stranka vodi državu i sva nadležna ministarstva koja treba da reše problem javnog apotekarstva koje je dovedeno u tu situaciju zbog toga što smo imali loš zakon iz 2013.godine. Od tada je prošlo četiri godine, niko ne nudi bilo kakvo rešenje, a sve javne apoteke u Srbiji su u problemu, uključujući i apoteku u Šapcu. Mi činimo ono što možemo u skladu sa nadležnostima grada. Koristiti lošu situaciju zaposlenih u apoteci u ovom trenutku da bi se osvajalali politički poeni pred predstojeće predsedničke izbore je u najmanju ruku nehumano- podvukao je Zelenović i osvrnuo se na, prema njegovim rečima, kapitalni i kvalitetan projekat- Plan detaljne regulacije „Savapark“ kao najvažniju tačku dnevnog reda koja treba da obezbedi da Šabac bude kvalitetnije i bolje mesto za život.

-Zahvaljujem se stručnjacima iz JUP „Plan“ što smo dobili kvalitetan i važan projekat posle godinu i po dana vrednog rada. Ovo je istorijski dan za naš grad i od ovog trenutka ulazimo u dalje detaljno planiranje i izvođenje radova u „Savaparku“, za koje je ove godine opredeljeno 65 miliona dinara iz budžeta. To je budućnost našeg grada koju Šapčani zaslužuju da žive odmah- naglasio je Zelenović.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić saglasio se da će Plan detaljne regulacije omogućiti realizaciju jedne od najznačajniih višedecenijskih težnji sugrađana da grad Šabac izađe na reku Savu. On je ocenio da je žestoka polemika koja se povela na temu predsedničkih izbora bila neizbežna i očekivana.

-Drago mi je da su se otvorile mnoge teme koje su bitne za grad Šabac i skupštinska govornica jeste mesto za razmenu mišljenja, ali pod uslovom da vodimo računa o dostojanstvu Skupšine. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jeste velika prednost grada Šapca u privođenju investicija. Dobro je da imamo takvo postrojenje koje smo priveli nameni, koje radi i koje će naše komunalno preduzeće uzeti na upravljanje- naveo je Pajić.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić je rekao da je prioritet da se najvažnije stvari za funkcionisanje grada stavljaju na dnevni red Skupštine.

-Trenutna vlast u gradu za to nema sluha, oni se bave pitanjima koja su apsolutno nebitna i političkom manipulacijom. O izlasku grada na Savu slušamo poslednjih 17 godina i apsolutno se nismo pomakli sa „mrtve tačke“. Slušali smo i o čeličanama u prethodnom periodu, potpisivani su sporazumi na nivou države i apsolutno ništa se nije radilo, samo se pravi predizborni politički marketing koji se prenosi na dnevni red sednice Skupštine. Tri godine gradonačelnik ne može da nađe pravo rešenje za Apotekarsku ustanovu Šabac i sada to prebacuje na Republiku Srbiju. Grad Šabac je kao osnivač dužan da se brine o svakom zaposlenom u Apotekarskoj ustanovi- navodi dr Pajić.

Plan detaljne regulacije „Savapark“ je planski dokument kojim se zaokružuje zakonska procedura za izlazak grada na reku i pretvaranje celog priobalnog područja u atraktivan prostor koji će služiti građanima i poboljšati njihov kvalitet života. Njegovi ciljevi su između ostalog i ulazak parka u grad, zaštita od visokih podzemnih i nadzemnih voda, pozitivan uticaj na mikroklimu grada, razvoj turističkih potencijala, sportsko- rekreativnih i kulturnih sadržaja.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version