Usvojen plan novih aktivnosti

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA ŠABAČKOG DRUŠTVA PRIJATELJA HILANDARA

Godišnja skupština šabačkog Društva prijatelja Hilandaraodržana je 30. januara u svečanoj sali Šabačke gimnazije. U prisustvu šezdesetak članova skup je počeo Svetosavskom himnom, koju je izveo gimazijski hor. Usvojeni su potom izveštaj o radu u 2022. godini i plan novih aktivnosti koje je obrazložio predsednik Društva Veroljub Ilić. U ime Upravnog odbora predstavio je i prošlogodišnje finansijsko poslovanje. Istakao je da je svetogorskom manastiru Hilandar upućena pomoć od 40.000, a novim finansijskim planom – zbog manjeg priliva sredstava – opredeljeno 30.000 dinara. Na insistiranje prisutnih, godišnja članarina povećana je sa 300 na 400 dinara.

Pandemija je i prošle godine redukovala članstvo i uticala da bude 135 uplata umesto više od 200. Epidemiološka ograničenja odrazila su se i na rad Ambulante milosrđa „Sveti Luka“, koja u prostoru Druge zdravstvene ambulante prima pacijente a lane je uglavnom bila zatvorena. Prema izveštaju načelnika dr Dragutina Markovića, naglasio je Veroljub Ilić, njen rad će i u ovoj godini biti uslovljen pandemijskim ograničenjima ali intenzivniji nego lane.

Plan ovogodišnjih putovanja

Članovi Društva prijatelja Hilandara iz Šapca tokom ove godine putovaće sedam puta, ne računajući odlazak u Hilandar. U julu će posetiti fruškogorske manastire Bešenovo, Jazak i Vrdnik, etno-selo Vrdnička kula, Sremsku Kamenicu, Zmajev muzej, Petorovaradin i Novi Sad. Odlazak u Veliku Planu, manastire Koporin, Pokajnica i Zahvalnica, Radovanjski lug i Moravske konake planiran je za maj.

U junu će razgledati dvorce i manastire Rumunije, a u julu posetiti Jasenovac i Hrvatsku, a u Sloveniji Ljubljanu, Bled i Kranj. Avgust je rezervisan za Prohor Pčinjski i Severnu Makedoniju, za Staro Nagoričane, Zebrnjak i svetinje Skopske Crne gore. Za septembar je planiran odlazak u Mladenovac, na Kosmaj i Avalu. Oktobar će biti u znaku posete Sremskoj Mitrovici, Sirmijumu, noćajskom etno-zdanju posvećenom Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja i parku prirode Zasavica.

Kovid 19 uticao je i na realizaciju hodočasnih putovanja, jer su od šest planiranih ostvarena četiri. Prvo je bilo u maju, kada su šabački Hilandarci posetili manastir Raču, podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku, Sunčanu reku i Perućac. Jul je bio u znaku dvodnevnog hodočašća Tvrdošu i Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju i Republici Srpskoj, a u Crnoj Gori manastiru Savina, Herceg Novom, Cetinju i Njegoševom Lovćenu. Svetinjama Zaova, Vitovnica i Gornjak u Braničevskoj eparhiji Šapčani su se poklonili u septembru, a u oktobru su bili u Rumuniji – u Dositejevom rodnom Čakovu i u Temišvaru. Tradicionalna poseta Hilandaru nije ostvarena, jer od hilandarskog bratstva – zbog kovida – blagoslov nije dobijen.

Prisutni na skupštini obavešteni su i da je molba za ovogodišnju posetu svetogorskoj lavri već upućena, a onda su pogledali film o Kareji i na taj način upoznali delić grčkog Atosa. Veroljub Ilić je potom nastavio izveštaj o radu u prošloj godini i podsetio da je 31. oktobra u Ambulanti milosrđa obeležena slava Sveti Luka. Na kraju izlaganja naglasio je da je u okviru obeležavanja dvadesetogodišnjice Društva 23. novembra svečano predstavljena knjiga „Putevima vere u Boga i Srpstva“, čiji je autor.

Godišnja skupština šabačkog Društva prijatelja Hilandara završena je usvajanjem plana putovanja u 2023. godini, i dodelom zahvalnica zaslužnim članovima. Priznanja su primili: Milan i Hajra Širgić, Bosiljka Krašna i Janko Novaković.

Ž. Vojinović

Exit mobile version