Usvojen budžet grada Šapca za 2020. godinu

Na 38. sednici lokalnog parlamenta

Na 38. sednici Skupštine grada Šapca održanoj u sredu, 18.decembra, usvojen je predlog odluke o budžetu grada Šapca za 2020. godinu u iznosu od 4,1 milijardi dinara. Najveći prihodi od budžeta ostvareni su od poreza na zarade- 1,4 milijardi dinara, što je za 250 miliona više nego 2017. godine, kao i od poreza na imovinu građana u iznosu od 555 miliona dinara. Tekući prihodi su veći za 200 miliona dinara, a 299 miliona očekivani republički transferi.

Kako je istakao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, to su velike i važne odluke koje treba da trasiraju put gradu. U sledećim godinama imamo viziju i plan razvoja, kako da Šabac bude moderan evropski grad u kom ljudi mogu slobodno da izražavaju svoju volju, predlažu projekte i o njma odlučuju, naglasio je on.

Polemika oko stanova u vlasništvu grada

Izlaganje načelnika Gradske uprave Milana Vasića o 72 stana u vlasništvu Gradske uprave šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić ocenio je kao netačno.

-Možete da pogledate izjavu od 23. oktobra prošle godine, gde kaže da je 26 stanova otpisano iz evidencije, da je deset u postupku otpisa i sada nas ubeđuje da grad ima 96 stanova. To je manipulacija informacijama, rade šta hoće, ali neće dokle hoće- poručio je dr Pajić.

Vasić je rekao da se veštački izaziva afera o 72 stana. Na evidenciji u poslovnim knjigama grada Šapca zaključno sa 12.12. 2019. godine je 96 stanova sa jasno opredeljenim statusom, a njima se raspolaže kako je definisano Zakonom o imovini i budžetom grada, naveo je on.

-Takve priče ne razumem. Pored desetina odgovora koje smo dostavili kao Gradska uprava,  u skladu sa pravom na dostupnost informacija od javnog značaja, poslanicima, odbornicima Srpske napredne stranke, zainteresovanim građanima, neko zaista veštački pokušava da fabrikuje takvu atmosferu. Do promena dolazi, jer se svake godine grade stanovi, kao što je slučaj sa lokacijom u Zeke Buljubaše, gde se rade stanovi za socijalno stanovanje. Istovremeno, stanovi koji ostaju prazni se otuđuju prema zakonom utvrđenoj proceduri i sasvim je logično da se broj stanova menja u zavisnosti do godine. Za stanove u zakupu postoje ugovori i lica sa kojima su zaključeni, naplaćuje se zakonom definisana zakupnina i sve je evidentirano u prihodu budžeta- objasnio je Vasić.

Zelenović: Povećan prihod od poreza na zarade i samostalnih delatnosti

-Nastavićemo da ulažemo u putnu infrastrukturu, sređujemo ulice i trgove u gradu, gradske parkove, škole. Primedbe opozicije su na niskom nivou, kao i lažne optužbe da sam proneverio milione evra. To nije tačno, kao ni da su odluke koje su donete u tim slučajevima pravosnažne, ali time će se baviti sud. Nikada nijednu sudsku presudu nisam komentarisao, pa neću ni ovu. Neću dozvoliti da me uvuku u primitivnu raspravu. Šabac će nastaviti da se razvija, da bude moderan, evropski grad. Temelj naše politike u narednim godinama će biti mladi, njihov glas i pravo da odlučuju, kvalitetno obrazovanje i sve više novca za kulturu. Kada na šest posto iz budžeta za kulturu dodamo investiciju od gotovo 100 miliona za rekonstrukciju Doma vojske, dolazimo do blizu osam posto- rekao je Zelenović i dodao da su projekti koji se realizuju: Vinaverov trg, uređenje naselja Benska bara, Doma vojske, Parkovska avenija, rekonstrukcija „Sokolane“, zajedno sa ostalim, mogući jedino ako ima novca u budžetu.

Napomenuo je da je prihod od poreza na zarade i samostalnih delatnosti u poslednje tri godine povećan za 50 posto.

-Pre četiri godine smo imali 800 miliona prihoda od poreza na zarade, a danas imamo milijardu i 430 miliona, a kada na to dodate još 160 miliona od samostalnih delatnosti, to je skoro pa udvostručeno. U ovom trenutku se traži radnik više u gradu, a nagrada Italijanske privredne komore govori da je ovo najbolje mesto za investicije. Zahvaljući tome imamo novac, iako nam država duguje 30 miliona evra. Populističke i nerealne predloge ne podržavam, a ono što u građani izglasali biće prioritet. Pored toga, kompanije koje posluju u gradu moraju biti društveno odgovorne i voditi računa o ekologiji i time ćemo se baviti u narednom periodu- ocenio je gradonačelnik Šapca.

SNS kritikovao izbor nove pomoćnice gradonačelnika

Pajić se osvrnuo na izbor nove pomoćnice gradonačelnika zadužene za mlade Marije Ratković, istakavši da je ta odluka skandalozna i za skupštinskom govornicom pokazivao njene fotografije sa profila na društvenoj mreži.

-Naši sugrađani treba da znaju ko su pomoćnici gradonačelnika koje ovaj grad plaća, kako se oni promovišu u javnosti i kakvu sliku odaju i o sebi i o gradu kojim će rukovoditi. Gradonačelnik Šapca ima mnogo pomoćnika i nisu svi ovakvi, ali pompezno najavljivanje takve pomoćnice, zadužene za mlade, koja se na takav način eksponira na društvenim mrežama- pored wc šolje, sa podignutim srednjim prstom je neprimereno i to ovaj grad ne zaslužuje. Skandalozno je da na ovakav način neko promoviše pomoćnika gradonačelnika- rekao je dr Pajić.

Gradonačelnik je osudio takve komentare šefa Odborničke grupe SNS-a.

-Nedopustivo je da se vređaju žene, građanski i kulturni aktivisti i aktivistkinje, da se komentarišu njihove čarape, boja kose i frizure. To ne priliči modernim evropskim gradovima, niti političarima u njima. Pozivam sve da razložno razgovaramo i sučelimo mišjenja. Na žalost Srbije, a na sreću grada Šapca, ovo je jedini parlament u kome može da se čuje ozbiljna debata na nivou na kom to odbornici mogu da ostvare u njemu. Svakako, ona postoji zato što postoji sloboda u ovom gradu- podvukao je Zelenović.

Pajić: Budžet ne odražava prave potrebe sugrađana

Šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić istakao je da je budžet skandalozan, naglasivši da je manji u odnosu na prošlogodišnji za više od 600 miliona dinara i da apsolutno ne odražava prave potrebe sugrađana.

-Budžet predlaže gradonačelnik osuđen za zloupotrebu iz budžeta grada 2015. godine i mi mislimo da sa takvim kredibilitetom, imajući u vidu direktno odlučivanje na kome je dobio podršku 138 sugrađana koji su izašli na glasanje u delu grada u kome živi, ne bi trebalo da predlaže budžet grada za narednu godinu. Posle izbora u maju imaćemo rebalans i naši sugrađani će biti zadovoljni. Nakon dvadeset godina nečije vladavine, ništa nije urađeno u interesu građana. Mi ćemo pravednije i kvalitetnije rukovoditi budžetom grada- naveo je Pajić.

Pred odbornicima se, među 24 tačke dnevnog reda, našlo i podnošenje devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta grada Šapca za period januar- septembar 2019. godine, kao i informacije o planiranim i realizovanim aktivnostima šabačkih javnih preduzeća u istom periodu. Usvojen je i predlog Strategije razvoja ljudskih resursa grada Šapca 2020- 2025, kao i Odluka o izmeni i dopuni odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite. Odbornici su usvojili i predlog Odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Šapca za 2020. godinu.

Dragana Dimitrijević

 

 

Exit mobile version