Uspon na zvorničku tvrđavu

Planinarstvo

Ovogodišnje sedamnaesto oktobarsko jutro (nedelja) osvanulo je tmurno, sa puno tamnih oblaka, prohladno i maglovito, nije obećavalo da će se u toku dana vreme izlepšati, da će se pojaviti sunce, ali to nije omelo šabačke planinare, članove PSD „Cer“ da uzmu učešća u planinarskoj akciji „Zvornička tvrđava 2021.“, koju je organizovalo mlado planinarsko udruženje „Korak“ iz Zvornika u Republici Srpskoj.

Zborno mesto za okupljanje planinara, predviđeno od strane organizatora akcije je restoran „Caffe Lounge“, na kome se okupilo preko 130 planinara i planinarki, iz više planinarskih udruženja ili klubova iz Republike Srpske i Srbije, odnosno društva iz Podrinja, Semberije i Mačve. Inicijator ove akcije bila je turistička organizacija iz Zvornika a organizator je  PEU „Korak“ iz Zvornika čiji su članovi bili glavni nosioci oko uređenja staze, predviđene za uspon Zvorničke tvrđave, u narodu poznatija kao Đurđev grad.

Na zbornom mestu prisutne planinare u ime grada pozdravila je g-đa Ivana Đokić, direktorka regionalne turističke organizacije grada Zvornika a u ime PEU „Korak“, prisutnima se obratio jedan od organizatora akcije g-din Oliver Ostojić i tom prilikom je upozorio prisutne na opasnost na stazi od Gradske kapije ka utvrđenju, uz molbu da se učesnici pridržavaju saveta vodiča, koji su im određeni. Do cilja, do vrha Mlađenovac (407 mnv) na kome se nalazi utvrđenje, može se stići iz dva pravca, a to je iz centra grada, stazom koja je znatno blaža i bezbednija, jer se radi o šljunčenom putu, pored koga su postavljene kamene klupe, namenjene za odmor, i druga staza koja vodi od Gradske kapije koja se nalazi na putu Zvornik – Sarajevo, čija dužina iznosi 8km. Za vodiča na prvoj stazi određena je g-đa Nataša Mitrović, koja je svoju grupu upoznala sa istorijom grada, vodeći grupu planinara obalom reke Drine ka centru grada, gde je podignut monumentalni spomenik u znak zahvalnosti poginulim borcima u toku otadžbinskog rata 1992 – 1995. odakle su planinari krenuli ka ostacima Đurđevog grada, srednjovekovne tvrđave, za koju se pretpostavlja da je podignuta krajem 13. ili početkom 14. veka, a da ju je dogradio despot Đurađ Branković, posle osvajanja Bosne 1433. godine.

Posle osvajanja Bosne, od strane Osmanlija 1460. godine, koji su Bosnom vladali sve do 1878. god., kada Bosna pada pod vlast Austrougarske koja je takođe pomenuto utvrđenje dograđivala za svoje potrebe sve do 1918. god. Izlaskom na vrh Mlađenovca, odnosno pristizanjem planinara do utvrđenja, ispred koga su skorijeg datuma podignute dve crkve, od kojih je jedna verna kopija Crkvice, podignute na Lovćenu, u čast i slavu Njegošu a gde su planinari imali priliku da vide Zvornik i predele Srbije…

Po završetku uspona planinari su se vratili u grad, gde im je od strane organizatora, u hotelu „Central“ pripremljen zajednički ručak i druženje i tom prilikom predstavnici društva ili klubova imali su priliku da razmene mišljenja o problemima i o daljoj saradnji.

Po završetku druženja predstavnici klubova mogli su poneti najlepše reči zahvalnosti svojim domaćinima na organizaciji akcije i na prijemu.

M. BOTIĆ

Exit mobile version