Uspešna poslovna godina opravdala poverenje građana

Godišnja konferencija za novinare „Vodovoda Šabac“

U 2019. godini JKP „Vodovod Šabac“ je ostvario izuzetan finansijski rezultat, te će  zahvaljujući tome moći da nastavi investicije u narednoj godini, istaknuto je na konferenciji za novinare u sredu u Gradskoj kući, u prisustvu rukovodstva i zaposlenih.

-Trenutno imamo oko 80 miliona na računu i planiramo da će dobit na kraju 2019. godine biti oko 20 miliona. Ako ovako odličnom finansijskom rezultatu dodamo i činjenicu da smo tokom cele godine investrali u objekte vodosnabdevanja i dovođenja i prečišćavanja otpadnih voda, izdvojili smo oko 70 miliona investicija, što znači da smo odgovorno raspolagali sredstvima i da smo zaslužili poverenje građana- navela je direktorka tog preduzeća Daniela Lovrin Gavrilović.

Buster stanica na Mišaru

Budući da je osnovna delatnost snabdevanje građana kvalitetnom vodom za piće, istakla je da u 2019. godini nije bilo nikakvih problema u vodosnabdevanju, da je voda  bila odličnog kvaliteta, te da je bilo u dovoljnim  količinama. Plan je da u 2020. godini nastave radove po čijem završetku će oko 400 domaćinstava Majura i Pocerskog Pričinovića dobiti kanalizaciju. -Od investicionih aktivnosti izuzetno značajan objekat je buster stanica na Mišaru planirana godinama unazad i predstavlja uslov da se građani uz Oridskog basena snabdevaju vodom iz gradskog „Vodovoda“. Vrednost investicije je šest miliona dinara i zahvaljujući tome građani Oridskog basena dobiće kvalitetnu vodu. Značajne dve investicije u izgradnju kanalizacione mreže su ulica Tabanovački put u Majuru i Kralja Petra Prvog u Pocerskom Pričinoviću. Ove dve ulice su uslov da građani iz bloka koje pripadaju ovim ulicama dobiju kanalizacionu mrežu- istakla je Lovrin Gavrilović.

Izrada planske i tehničke dokumentacije za izgradnju 13 kilometara kanalizacione mreže u Jevremovcu obeležila je godinu na izmaku, čime će potencijalno 700 domaćinstava dobiti mogućnost da se priključi na kanalizacionu mrežu.

Jevremovac i Štitar za vakuumsku kanalizaciju

-To je je izuzetno značajan projekat koji zahteva ozbiljan pristup i očekujem da ćemo u martu- aprilu naredne godine početi izvođenje radova. Projekat je vredan milion i 700 hiljada i finansiraće se sredstvima „Vodovoda“. Zahtev građana Štitara za izgradnju kanalizacije koji je stigao pred kraj godine je za nas iznenađenje. Oni su zainteresovani da reše pitanje odvođenja komunalne otpadne vode iz svog sela. Mi smo razmatrali tu mogućnost i dogovorili se da to bude takođe vakuumska kanalizacija, jer smatramo da je to tehničko rešenje najprihvatljivije da uđemo u taj postupak. To će biti pilot projekat kakav do sada u Srbiji nije rađen, jer bi bila urađena mreža na području sela, ne bi dolazila do grada i komunalna voda ne bi završavala na našem postrojenju, nego bismo uradili potpuno odvojen sistem koji podrazumeva prečišćavanje komunalne otpadne vode i izgradnju prečistača u tom selu- objasnila je direktorka „Vodovoda“ i dodala da je Grad takođe zainteresovan, te da su izdvojena sredstva da se u 2020.godini radi projektna dokumentacija.

Očekivanja da će zainteresovanost za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu u mrežu, s obzirom na uložene dodatne napore u tom smeru, biti veća, nisu ispunjena, a razlog su pooštrene zakonske mere.

-Naša očekivanja nisu ispunjena, jer je 2018. godine donet zakon da se objekti mogu priključiti samo ako imaju građevinsku dozvolu, odnosno ako je doneto rešenje o ozakonjenju. Mi smo kontaktirali sa Vladom, zahtevali posebna mišljenja, da nam eventualno dozvole da objekte koji su ušli u postupak legalizacije priključujemo, međutim, to nije odobreno, što je dodatno otežalo građanima koji su imali nameru i izdvojili sredstva da se priključe na vodovodnu i kanalizacionu mrežu- podvukla je Lovrin Gavrilović.

Izuzetno važna je odluka da se sva domaćinstva u kojima žive osobe sa smetnjama u razvoju priključe na vodovodnu i kanalizacionu mrežu bez naknade.

-Kao društveno odgovorno javno preduzeće koje radi u interesu svih građana moramo iskazati solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna, a to su posebno osetljive društvene grupe u kojima žive osobe sa smetnjama u razvoju- naglasila je direktorka šabačkog „Vodovoda“ i dodala da će u toku sledeće godine razmotriti mogućnost da se ta odluka proširi na druge  porodice koje spadaju u kategoriju posebno osetljivih društvenih grupa.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version