Uređenje „Trkališta“ u dogovoru sa sugrađanima

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio JP „Infrastruktura“

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prisustvovao je u utorak u JP „Infrastruktura“ prezentaciji projekata daljeg uređenja grada, a prvo na redu je Trkalište. Planovi za ovo naselje biće tema razgovora sa građanima, koji će svoje mišljenje o tome kako bi trebalo da izgleda taj prostor moći da kažu u narednom periodu.

Zelenović je napomenuo da sve dobre ideje o razvoju i uređenju grada proizlaze iz vrednog rada zaposlenih u tom preduzeću.

-Na osnovu njihovih crteža i projekata Benska bara je dobila novi izgled, kao i Sava park. Trenutno zaposleni rade na sledećem važnom projektu razvoja Trkališta. Ovo je grad koji se razvija i ima ideju kako da to nastavi na najbolji mogući način. Ljudi koji rade i u ovom i u svim drugim javnim preduzećima ne treba da brinu na koji način se odvija politička situacija u Šapcu. Dok sam ja gradonačelnik, budžetom grada će se raspolagati na najbolji mogući način. Imamo dovoljno novca, niko ne čeka na isplatu i to je dobar znak. Mi se bavimo važnim, razvojnim projektima u gradu. Sa druge strane, naši politički protivnici se bave smicalicama, snimanjem i montažama video i audio materijala, pokušajima da na najgori način oblate ono to mi kvalitetno radimo. Verujem da u tome neće uspeti. Sva ta podmetanja pokazuju na kom nivou oni misle da se bave životom građana. Siguran sam da velika većina građana to zna i da prepoznaje da ćemo se boriti da se Šabac najbrže razvija u Srbiji- poručio je gradonačelnik.

Arhitekta Ksenija Lukić naglasila je da je i Trkalište kao drugo najveće naselje zaslužilo da dobije novi oblik i bude prilagođeno savremenom dobu, sa stazama, mobilijarom za decu i prosečeno pešačkim i biciklističkim stazama.

-Čeka nas dug proces, imajući u vidu da ni Benska bara nije nastala preko noći i rezultat je niza radionica i razgovora sa građanima. Slično se planira i sa Trkalištem, kako bismo dobili adekvatno rešenje za ljude koji žive i borave u tom naselju. Prvo ćemo predložiti da se proseku dijagonale za bicikliste. Vreme je da povežemo i biciklistima staze, da ne idu oko naselja, nego kroz njega. Planiramo dodatne dečije i sportske sadržaje, da bolje oblikujemo ono što već postoji i da se nadovežemo na postojeća dečija igrališta. Smatramo da zelenilo daje najveći kvalitet tom naselju, tako da bismo samo zamenili obolele sadnice u saradnji sa pejzažnim arhitektama. Želimo da sačuvamo ono što karakteriše Trkalište, a to je njihov „privatni park“ koji svi koriste. Tema će biti i parkiranje u obodnim ulicama, jer i to jeste jedan od izazova sa kojima se susreću- objasnila je Lukićeva.

Budući da Grad Šabac posebnu pažnju posvećuje biciklistima, poslednje četiri godine izgrađeno je više od šest kilometara biciklističkih staza. U cilju razvoja pešačke i biciklističke infrastrukture u gradu urađen je „Plan održive urbane mobilnosti“.

-Na njemu su timski radili saobraćajni inženjeri i urbanisti oko godinu dana, a imali smo i pomoć spoljnih eksperata i taj strateški dokument je dobio svoje finalno obličje. Malo kasnimo sa njegovim usvajanjem zbog vanredne situacije, ali sada je vreme da izađemo pred građane sa našim idejama i planom, vidimo njihove reakcije i sugestije i zajedno dovršimo taj dokument. To će nam biti osnova za razvoj biciklizma, pešačenja, javnog prevoza i svih vidova transporta- zaključila je arhitekta u JP „Infastruktura“, dodajući da svaki učesnik u saobraćaju treba da kaže svoje mišljenje ili sugestiju u cilju unapređenja uslova života u gradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version