Upućen dopis Ministarstvu zdravlja sa predlogom za izmenu algoritma testiranja na kovid- 19

U Šapcu 25 novoobolelih

U Šapcu je danas prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje 25 novoobolelih od kovida- 19, od početka epidemije 1.813 sa 2.622 kontakta. U kovid ambulanti juče je pregledano je 239 pacijenata, od čega je 68 prvih i 171 kontrolni pregled, uključujući retestiranja. PCR testom testirano je 130 pacijenata, a serološkim 13, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Uglavnom se poslednjih dana trećina pacijenata javlja na prvi pregled. Od testirana 142 pacijenta 27. jula 33 je pozitivno, a 109  negativno, u procentima 23 u odnosu na 77 posto. Opredeljen je poseban termin za retestiranja kako bi se smanjile gužve, od 10 sati, na ulazu pored Službe hitne medicinske pomoći- objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 1.219 lica u samoizolaciji, od toga 1.196 telefonskim pozivom i 23 na adresama stanovanja. Sva lica poštuju meru samoizolacije i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka. Komunalna milicija uručila je 116 rešenja sanitarne inspekcije.

-Pozivam sugrađane, komšije, predsednike Saveta mesnih zajednica da nas na broj telefona dežurne službe Komunalne milicije otvoren 24 sata 345 700 obaveste ukoliko postoji osoba u samoizolaciji, a ima poteškoća u snabdevanju namirnicima ili obavljanju svakodnevnih aktivnosti- naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Nakon što je u konsultaciji sa dr Zoranom Radovanovićem i dr Oliverom Stojkovićem upućen predlog na saglasnost kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, a po instrukciji tog tela, upućen je dopis Ministarstvu zdravlja sa predlogom za izmenu algoritma za postupanje u slučajevima potvrđene infekcije kovidom- 19, istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

-Tražimo da se uđe u pojačano testiranje zdravih ljudi koji su označeni kao kontakti obolelih lica brzim i jeftinim antigenskim testovima. U objašnjenju je sve što je potrebno da bi stručnjaci i eksperti u Kriznom štabu mogli da se izjasne o tome. Imajući u vidu ograničene tehničke mogućnosti za korišćenje PCR testa i činjenicu da na tržištu košta tri puta više nego postojeći antigenski test koji se već koristi u velikom broju država i može bez angažovanja dodatnog kadra da se uradi na licu mesta u svakoj ambulanti, došli bismo do brzog rešenja koje bi omogućilo da se motivišu zaraženi, pozitivni, da na dobar način prijave kontakte. Sama činjenica da imamo 1,4 kontakta po zaraženom je problematičan podatak. Uzimajući u obzir i ekonomiju grada, predlažemo bržu, jeftiniju proceduru, koja bi omogućila da se utvrdi pravo stanje i odvoje zdravi od bolesnih, što je interes cele poslovne zajednice. Naš pristup je na tragu onoga što sada radi SZO- podvukao je Zelenović.

Zahtev bi trebao da doprinese tome da se održi ekonomija na lokalu i omogući funkcionisanje privredne zajednice u ovim okolnostima, jer će do kraja godine ekonomska situacija biti teža, a nova procedura doprinela bi da se smanji ekonomski nedostatak u budžetima. Grad je spreman da finansira ceo proces, jer je to dobra alternativa PCR testiranjima, zaključio je gradonačelnik.

D.Dimitrijević

Exit mobile version