Umetnička kolonija „Riznica umetnosti i duhovnosti“

U organizaciji Škole primenjenih umetnosti i Eparhije šabačke od 24. do 29. juna

U manastiru Soko, u organizaciji Škole primenjenih umetnosti i Eparhije šabačke, od 24. do 29. juna realizovana je treća po redu umetnička kolonija pod nazivom „Riznica umetnosti i duhovnosti“ u kojoj je učestvovalo 33 učenika i profesora šest srednjih umetničkih škola- iz Beograda, Novog Sada, Niša, Užica, Kraljeva i Šapca. Projekat je nastao uz blagoslov vladike Lavrentija, kao saradnja Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja sadržajno i programski koordinira sve aktivnosti. Veliku pomoć u organizaciji kolonije pružio je i dr Miško Ranković, predsednik Društva prijatelja manastira Svetog Nikolaja Velimirovića u Soko- gradu. Radovi sa sve tri do sada održane kolonije čine deo stalne galerijske postavke manastira Soko.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić istakla je da je cilj tog projekta razvijanje osećaja za likovnost, interpretaciju i snagu izraza mladih autora, povezanog sa verom i kulturnim nasleđem, negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, volontiranje na uređenju okruženja i samog manastira, kao i jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji.

-Veoma dragoceno iskustvo je upravo druženje i razmena iskustava na putu umetnosti i duhovnosti, a za sledeću godinu planiramo da se učenicima iz Srbije priključe i mladi iz Zagreba i Banja Luke. Učenici i kolege su oduševljeni organizacijom celokupnog boravka, a posebno mi je drago što novoizgrađenu crkvu u manastirskom kompleksu- kopiju crkve Svetog Jovana Kanea sa Ohridskog jezera, živopišu upravo bivši učenici Škole primenjenih umetnosti, nakon završenih akademija likovnih i primenjenih umetnosti- podvukla je Đokićeva.

Profesor u Umetničkoj školi iz Užica Jelena Guskić Petrović rekla je da je organizacija bila odlična.

-Sve čestitke Školi primenjenih umetnosti- učenici su oduševljeni, jer je kolonija, zbog samog ambijenta, drugačija, specifična i i te kako značajna za stvaralaštvo i duhovnost mladih ljudi. Radujemo se narednim kolonijama na kojima ćemo zasigurno učestvovati- poručila je Guskić Petrović.

Profesor u Školi primenjenih umetnosti Mina Stupar navela je da je kolonija zaista bila riznica umetnosti i duhovnosti, dragoceno iskustvo krunisano divnim radovima, a nekim učenicima ovo je bila prva prilika da prisustvuju jutrenju, večernjoj molitvi i liturgiji.

-Učenicima je bilo zanimljivo da saznaju nešto i o radu drugih škola, tako da su svako veče organizovana predavanja na kojima su škole predstavljale svoju pedagošku praksu- objasnila je Stupareva.

Učenica iz Užica Jelisaveta Petrović naglasila je da je to divno iskustvo, pre svega zbog mogućnosti da uporede načine rada u pojedinim školama i nauče nešto jedni od drugih.

-Mnogo smo se lepo družili. Ovde je priroda prelepa, vreme je bilo divno. Svi smo bili motivisani za rad, a ja sam radila akvarele i crtež na kojem je portret Vladike Nikolaja- rekla je ona.

Učenik iz Novog Sada Milan Pavlović prvi put je u Soko- gradu, a budući da je iz, kako je rekao, ravne Vojvodine, naročito mu se svidela priroda, ali i sve drugo- smeštaj, domaćini.

-Zaista smo uživali. Mnogo sam naučio o istoriji i značaju mesta tokom predavanja jednog od naših domaćina Sretena Cvetojevića. Nosim divne utiske, a roditeljima ću reći da uskoro porodično napravimo izlet do Soko- grada- istakao je Milan.

Učenica iz Šapca Adrijana Gajić je rekla da joj je mnogo značila prilika da razmenjuje ideje sa vršnjacima iz drugih gradova, kao i druženje i konsultovanje oko izrade samih radova.

-Zajedno smo šetali do velikog pozlaćenog krsta koji se uzdiže iznad manastira, a koji je u ime nemačkog naroda, kao znak pokajanja za sve žrtve i stradanja Srba, poklonio prijatelj našeg vladike Horst Vrobel. Zanimljiva su bila i predavanja koja su za sve nas organizovali naši profesori- smatra Adrijana.

Svi umetnički radovi nastali na koloniji (crteži, slike, kolaži, mozaici, gravure u kamenu, ornamentalni vez i kaligrafije) u decembru će biti prikazani na izložbi u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, a kasnije i u ostalim gradovima širom Srbije iz kojih dolaze učesnici kolonije.

Exit mobile version