Ulica lipa

Lipa, sveto drvo starih Slovena, cvet opojnog mirisa, miriše na med. Stručnjaci kažu da ima oko 30 vrsta ovog svetog drveta, dok samo dve možemo naći u našem podneblju. Mogu da dostignu visinu 25-30 metara i doživeti nekoliko stotina godina. U junu (lipnju) cvetaju i to traje dve do tri nedelje, a dešava se da cvetanje potraje i duže od mesec dana…

Pre nešto manje od pola veka u ulici Štefice Kosijer, sadašnjoj, Kralja Milutina, zasađen je drvored od (sadašnje) autobuske stanice do kraja ulice. Jun miriše na lipu u ovoj ulici i sve bi bilo normalno da koren ovog svetog drveta nije počeo da podiže trotoare, ograde dvorišta, a na mestima i asfalt ove prometne ulice. Nije retka pojava da, posebno, stariji ljudi padnu jer su trotoari neravni, a to može da bude fatalno za naše roditelje i starije prolaznike.

Možda bi nadležni mogli da ovo mirisno drvo zamene nekim drugim, sa manjim korenom ili da se posavetuju sa nekim i pokušaju da podivljalo korenje skrešu (ako je to moguće). Ja predlažem da se zasade jorgovani ukoliko nije moguće obuzdati koren.

Zoran Rendža Gvozdenović

Exit mobile version