Ukoliko nastavite da objavljujete neistinite podatke i neistine bićemo prinuđeni da podnesemo krivičnu prijavu

Akademija strukovnih studija Šabac – dostavljanje informacija od javnog značaja

Akademija strukovnih studija Šabac, Dobropoljska br. 5, Šabac, postupajući po Vašem zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koje su dostavljene na službenu mejl adresu Akademije, dana 11.09.2023. godine a koji je zaveden u delovodnoj knjizi Akademije pod br. 01/279/2023, dostavlja sledeći odgovor.

Akademija strukovnih studija Šabac, Dr sci med Svetlana Karić

Z A H T E V

za pristup informaciji od javnog značaja

Ovaj zahtev se odnosi na sledeće informacije:

  1. Da li je tačno da je Državni revizor pronašao sledeće nepravilnosti u radu Akademije strukovnih studija Šabac:

– Da je Akademija strukovnih studija Šabac primenom većeg koeficijenta od propisanog, zaposlenom na radnom mestu „Referent za finansijsko –računovodstvene poslove“, za 140 hiljada dinara više obračunala i isplatila platu i socijalne doprinose na teret poslodavca, što nije u skladu sa članom 2. stav 1. tačka 3. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Da je na osnovu Odluke Saveta Akademije broj: 2 – 34/2020 od 31. decembra 2020. godine, koja je doneta bez pravnog osnova, isplaćena je plata po osnovu rukovođenja u iznosu najmanje od 2.970 hiljada dinara i socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu najmanje od 502 hiljade dinara, zaposlenima na radnim mestima: predsednik Akademije, rukovodilac odseka, sekretar Akademije, rukovodilac finansijsko računovodstvenih poslova odseka, rukovodilac računovodstveno finansijskih poslova Akademije, šef kancelarije stručnih službi, rukovodilac studijskog programa, rukovodilac studentske službe, iako Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama nije predviđeno uvećanje koeficijenata po osnovu rukovođenja, bez akta Vlade, odnosno bez pravnog osnova, što nije u skladu sa članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Da Akademija nije pripremila, sačinila i podnela finansijske izveštaje, odnosno Bilans prihoda i rashoda, Izveštaj o kapitalnim izdacima i primanjima, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o izvršenju budžeta, za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, kao što je to propisano članom 2. stav 1. tačka 2) Pravilnika o načinu pripreme, sastavljanja i podnošenja finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje i budžetskih fondova, već je iste sastavila za period od 5. marta do 31. decembra 2021. godine. Takođe, u navedenim finansijskim izveštajima nisu obuhvaćene transakcije koje su se odnosile na poslovanje Akademije, a koje su izvršene sa podračuna tri visoke škole u periodu od 1. januara do 30. septembra 2021. godin

  1. Da je Akademija strukovnih studija Šabac izgubila akreditaciju za smer Turizam?
  2. Da li je tačno da, i pored predloga malog veća, da se raspiše konkurs (na puno radno vreme) za Višeg predavača za nastavno-naučnu oblast Turizam konkurs još nije raspisan?
  3. Da li će, zbog neraspisivanja konkursa, studenti ostati bez stručnog profesora za predmete Turizma što može uticati na kvalitet njihovog obrazovanja i validnost stečene diplome?

Ivan Kovačević

  1. Iz sadržaja vašeg zahteva, zaključujemo da ste tražene informacije za tačku 1. odnose na nalaz Državne revizorske institucije koja je izvršila reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Akademije za 2021. godinu o čemu je sačinjen izveštaj, br. 400-128/2022-03/27 od 8. maja 2023. godine.

S tim u vezi sve tražene informacijeu vezi tačke 1. predmetnog zahteva, vezano za finansije, mogu se dobiti ostvarivanjem uvida u zvanična dokumenta dostupna na sajtu Akademije, u dokumentu dostavljenom od strane Državne revizorske institucije:

Izveštaj DRI http://www.akademijasabac.edu.rs/dri-izvestaj-2023/

Akademija strukovnih studija ima pozitivan izveštaju i nema nepravilnosti u radu, nema ni jednu naloženu meru za ispravljanje koja se tiče finansijskog poslovanja. Izveštaj je u celosti ocenjen kao „zadovoljavajući“.

Ministarstvo prosvete RS je svih prethodnih godina doznačavalo sredstva za plate i materijalne troškove na račune bivših visokih škola (počev od 2014.), a jedinstven račun Akademije je otvoren tek krajem 2021. godine.

U finansijskom planu Ministarstva prosvete Akademija strukovnih studija Šabac postoji tek od 2022. godine.

– Dostavljamo vam i Izveštaj o redovnom inspekcijskom nadzoru od strane Ministarstva prosvete RS sa kontrolnom listom, koja pokazuje pravilnost celokupnog rada Akademije (rad svih službi Akademije)

– Izveštaj o redovnom inspekcijskom nadzoru: http://www.akademijasabac.edu.rs/inspekcijski-nadzor-2023/

  1. Što se tiče tačke 2. vašeg zahteva, potvrđujemo da Akademija nije ponovno akreditovala studijski program „Turizam“, s obzirom da je akreditacija programa odbijena od strane Nacionalnog akreditacionog tela usled nedovoljno kompetentnog, nasleđenog nastavnog kadra iz bivših visokih škola.

Kao dokaz navedenom dostavljamo vam Rešenje NAT-a o odbijanju zahteva za akreditaciju. Akreditaciju vrši nezavisno i samostalno telo tzv. Nacionalno akreditaciono telo Republike Srbije, a ne Akademija, pa se otuda to ne može pripisati rukovodstvu.

Bez obzira na neuspešnu akreditaciju pomenutog programa, Akademija nastoji obezbediti akreditaciju što većeg broja studijskih programa, kao bi se održala konkurentnost u odnosu na ostale akademije, odnosno institucije visokog obrazovanja.

S tim u vezi, u poslednjih par meseci akreditovani su studijski programi: Agronomija, Fitomedicina, Strukovni vaspitači predškolskog i jaslenog uzrasta, Master strukovni vaspitač. U narednom periodu očekuje se akreditacija studijskog programa – Informacione tehnologije i Menadžment, dokumentacija je predata.

  1. U vezi tačke 3. Zahteva potvrđujemo da konkurs za Višeg predavača za nastavno – naučnu oblast „Tuizam“ nije raspisan., jer je strukovni program „Turizam“ neakreditovan i ukinut po sili Zakona o visokom obrazovanju i ne postoji u Dozvoli za rad, izdate od strane Ministarstva prosvete, što je obrazloženo u prethodnoj tački odgovora na upućeni zahtev. Ističemo, odluka o neraspisivanju konkursa za Višeg predavača iz oblasti turizma, doneta je od strane kolegijalnog organa Akademije – Veća Akademije u čijoj je nadležnosti, po Statutu, donošenje ovakve vrste odluke.

Znači studijski program „Turizam“ je odbijen od Nacionalnog akreditacionog tela, ne postoji više u dozvoli za rad Ministarstva prosvete, shodno tome nema upisa studenata i nema raspisivanja konkursa za neakreditovane i ukinute programe.

(Dokaz: a) Rešenje NAT-a o odbijanju akreditacije; b) Primedbe Recenzentske komisije NAT-a o neispunjenosti Standarda 9. Nastavno osoblje – Standard broj 9. iz koga možete videti da 8 nastavnika nema kompetencije i reference iz potrebnih naučnih oblasti na predmetima studijskog programa Turizam, kao i c) Rešenje Ministarstva prosvete o ukidanju, odnosno brisanju programa iz Registra akreditovanih studijskih programa).

  1. U vezi pitanja iz tačke 4. ovog zahteva, Akademija je svesna trenutne situacije usled neakreditacije studijskog programa „Turizam“ zbog nastavnog kadra.

S toga Akademija nastoji obezbediti stručan kadar koji bi realizovao sve dalje nastavne aktivnosti rada nesmetanog školovanja i usavršavanja studenata.

Poštovani gospodine Kovačeviću, najljubaznije Vas molimo, da prestanete sa optužbama i iznošenjen netačnih informacija.

– Državna revizorska institucija je najviši organ revizije javnih sredstava u RS. Akta kojima DRI vrši svoju nadležnost ne mogu biti predmet osporavanja pred sudovima i državnim organima. DRI je svojim pečatom i potpisom dostavila Poslerevizioni izveštaj Akademiji, koji je zadovoljavajući i gde nema nijedna mera za otklanjanje nepravilnosti u radu. Za vašu informaciju to je jedan od najboljih izveštaja kako procenjuje DRI.

– Predsednica Akademije odgovara nadležnom Ministarstvu za namensko i ekonomično trošenje sredstava dodeljenih iz budžeta kroz kvartalne izveštaje o poslovanju i godišnjem obračunu. Shodno tome tražite informacije od strane Ministarstva prosvete i videćete koliko je sredstava vraćeno u budžet Republike Srbije i videćete kakva je bila finansijska situacija kada je došla na poziciju predsednika, a kakva je danas.

-Molimo Vas da počnete da pišete o uspesima koje smo postigli, jer mi smo vaši sugrađani, vaše kolege, komšije. Stojimo vam na raspolaganju.

U prethodnim člancima izneli ste niz neistina na račun Akademije i lično na ime predsednice Akademije, čime ste naneli nesagledivu štetu Akademiji, visokom obrazovanju i šire.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je „U cilju zaštite ljudskog dostojanstva, kao i nezavisnosti, ugleda i nepristrasnosti suda ili drugog nadležnog organa, niko u MEDIJU ne sme učiniti učiniocem kažnjivog dela, odnosno oglasiti ga krivim ili odgovornim pre pravosnažnosti odluke suda“.

Jasno Vam je da ste u objavnjenim naslovima i objavljenim prilozima, već predsednicu Akademije legitimisali kao izvršioca kriviččnog dela.

Ukoliko nastavite da objavljujete neistinite podatke i neistine bićemo prinuđeni da podnesemo krivičnu prijavu.

S poštovanjem

Dragica Živković, dipl. Pravnik, lice za informacije od javnog značaja

Exit mobile version