Ujedinili smo se da nijedan glas protiv ove vlasti ne bude bačen

Saša Janković za „Podrinske specijal“

Gostujući prvi put zajedno sa liderom Narodne stranke Vukom Jeremićem, u emisiji „Podrinske specijal“ na RTV Šabac, autora i voditelja Hanibala Kovača, predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je da ujedinjenje opozicije na beogradskim izborima i podrška Draganu Đilasu kao kandidatu za gradonačelnika više nije političko, već pitanje života, budućnosti Srbije. Kako je naveo, „suština aktuelne vlasti je zasnovana na lažima, nasilju i urušavanju institucija“.

 

Svaki posao u Beogradu „začinjen jelkom“

-Ovo je zemlja u kojoj više nema debate. Niko od nas nije, niti će imati priliku da sučeli stavove sa predstavnicima vlasti. Ovo više nije političko, već pitanje života, budućnosti Srbije. Vuk i ja pripadamo različitim političkim organizacijama, imamo različite političke profile, ali shvatamo da imamo bez dileme nešto što je zajedničko- budućnost Srbije. To je naša današnjica i naša sutrašnjica i zbog toga bez razmišljanja danas imamo obavezu prema sebi, građanima Srbije i budućnosti zemlje da ovu nesreću koja nas je zadesila, doduše, delimično našom krivicom, vratimo tamo gde je nastala- u devedesete, a da se mi okrenemo budućnosti i počnemo da živimo normalan život- istakao je Janković i dodao da je Beograd „deo sistema koji služi lažima, krađi i nasilju“, podsećajući na slučaj novogodišnje jelke od 83 hiljade evra.

-Svaki posao u Beogradu začinjen je jednom takvom jelkom koja košta sramnih 83 hiljade evra. Mi želimo da izgradimo državu u kojoj neće ni Vuk Jeremić, ni Saša Janković, ni Dragan Đilas, odlučivati o životima ljudi, njihovim pravima i obavezama, koja će firma da dobije koji tender, bude privatizovana ili će joj biti otpisani dugovi. Mi treba da napravimo institucionalnu državu. Drugo, treba da napravimo posvećenu državu. Ova zemlja treba da bude zemlja obrazovanih, stručnih ljudi, naša ekonomija treba da se zasniva na modernim tehnologijama, a ne da nas reklamiraju na CNN-u kao zemlju jeftine radne snage, u kojoj možete da dobijete više od države nego što uložite u nju. Ono što mi nudimo je da građani stvarno odlučuju o nekim stvarima, a onda ćemo, kad stvarno uspostavimo jedan takav sistem, suštinski demokratski, kao u Šapcu, videti da li će Srbija da ide malo levlje, malo dešnje, malo liberalnije ili konzervativnije. To je normalan politički proces. Mi smo sad potpuno van normalnog političkog procesa- smatra Janković.

 

Sigurni glasači problem

Odgovarajući na pitanje kako će se izboriti za poštene izbore, budući da je u Beogradu u roku od svega šest meseci prijavljeno novih 40- 60 hiljada ljudi na privremenom boravaku, sigurnih glasača SNS-a, on je naveo da je pokušao institucionalnim putem da dođe tih podataka i da je sa dokazima izlazio u javnost, ali je onemogućen da dođe do kompletne dokumentacije.

-Pokret slobodnih građana poslao je svim beogradskim opštinama zahtev da nam dostave broj prijavljenih glasača i uporedili smo ga za brojem prijavljenih za predsedničke izbore. Ispostavilo se da je na Vračaru 10 posto povećanje za 6 meseci. Onda je ministar dr Nebojša Stefanović izašao i rekao da to nije tačno i mi smo pokazali papir sa pečatom Gradske uprave na kome stoji broj. Kada su videli da su nam dali dokaz, onda smo počeli da dobijamo od drugih beogradskih opština odgovore da ne mogu da nam daju taj podatak. Mi se žalimo povereniku za informacije od javnog značaja, znajući da neće to da nam daju. Da biste dokazali nešto, morate da dokažete na institucijama. Ali ne možete, ako su prethodno te institucije ugašene ili potčinjene. U bilo kojoj funkcionalnoj demokratiji, ako neko ko vodi birački spisak kaže da ne može da vam da podatak o broju birača, to bi bio razlog za ostavku ministra za državnu upravu, razrešenja gradonačenlika, predsednika gradskih opština, smene u izbornim komisijama. Mi smo se na žalbe navikli. S druge strane, vlast zna da mi hoćemo da ih smenimo isključivo na izborima. Zato smo se opredelili za Beograd, koji je glavni grad- objasnio je on, ponavljajući da očekuje da će se ovaj režim urušiti sam od sebe, iako je, kako kaže, zbog te izjave kritikovan u javnosti.

 

Amputiran moral i afere

To ne znači, međutim, da opozicija treba da sedi skrštenih ruku, već da se bori, mada je u sadašnjoj medijskoj atmosferi ta borba otežana.

-Ogromna je moć propagande udružena sa tajnim službama i nedostatkom morala. Amputirajte mi moral, dajte mi tajne službe i medije i pokažite mi najboljeg Šapčanina ili Šapčanku, za dva meseca prelazićete na drugu stranu ulice kad ga vidite. Toliko loše se živi u Srbiji da mislim da građani vide i bez mogućnosti da nas čuju da ovo nije dobro. Ovaj režim je krenuo nizbrodo i urušiće se čak i sam od sebe, toliko je to naopako. Međutim, to ne znači da mi sedimo skrštenih ruku. Udružili smo se da, ako može to sutra da se desi, da se desi sutra- poručio je Janković.

On se osvrnuo na mnoge afere koje se vezuju za aktuelnu vlast u Beogradu, kao što je ugovor za deponiju u Vinči, „gde se samo u Srbiji plaća ono što se u svetu plaća sa suprotne strane“.

-Prošle godine komunalna policija je toliko izmaltretirala prodavca bostana na pijaci da je dobio infarkt, radnik „Goše“ je izvršio samoubistvo, jer nije imao para za lekove i autobus, jelka od 83 hiljada evra, a onda saznajemo da je ta firma dobila od grada u poslednjih nekoliko godina 4 miliona evra za poslove osvetljenja. Dvojica poginulih u fabrici naoružanja u Lučanima, pa pošto porodica nije htela da ćuti, dali su otkaz sestri jednog od poginulih. Trudimo se da insitucionalnim radom dovedemo do smene vlasti. Problem je što ova vlast gasi sve mogućnosti za institucionalnu smenu. Ja nisam bio na RTS- u jednom za ovih godinu dana, a drugi sam po broju osvojenih glasova na predsedničkim izborima. Mi koji imamo mogućnost da nešto uradimo, nemamo više pravo da ćutimo, nije časno ćutati, moramo da kažemo dosta- podvukao je on.

 

Šabac- dokaz da može drugačije

Šabac je istakao kao svetao primer u Srbiji i dokaz da je moguće uspešno sprovesti participativnu demokratiju, kao i da je to potvrda da niko nema pravo da potcenjujete ljude i sumnja u njihovu sposobnost da donose dobre odluke.

-Šabac je dokaz da je moguće, uprkos ogromnom pritisku sa svih strana, da se čovek uspravi i kaže: „Ovo je moja zemlja, moj grad, nećeš ti da mi određuješ koje pošten, ko je lopov, ko tajkun, a ko dobrovor“. Đilasu su zabranili da u dobrotvorne svrhe pokloni dečjoj ustanovi novac od sudske presude zbog klevete, iako to nigde nije objavio. To mu je zabranio ministar koji je slupao auto te dečje ustanove koji je uzeo da bi otišao na miting SNS-a- rekao je.

Kako je poručio, kriza demokratije se može prevazići samo autentičnom participativnom demokratijom. Neće građani Šapca odlučivati kakav će biti ratni plan za Srbiju, navodi, ali će odlučivati na nivou lokalne samouprave. Pokret slobodnih građana predstavio je 11 principa za slobodni Beograd, u kome su takođe predvideli decentralizaciju, kao i na nivou Srbije. Poručio je i da se Beograđani stide aktuelne vlasti, te da to mora da se promeni.

 

Udruživanje – spas Srbije od nesreće

-U svim državnim dokumentima decentralizacija je apostrofirana kao nešto što treba da se desi. Mi želimo da budemo zemlja moderne demokratije, u kojoj je sudstvo zaista nezavisno, mediji zaista pišu slobodno, čija zemlja neće biti prodata stranim kompanijama, koje su neuporedivo ekonomski moćnije od naših poljoprivrednika. Želimo državu koja će pomagati porodična gazdinstva, a ne industrijsku poljoprivredu, zemlju u kojoj će obrazovanje, zdravstvo, kultura ponovo postati društvena baza, a ne, kako je oni vide, trošak. Naši penzioneri treba da znaju da je penzija njihovo pravo, u našim domovima zdravlja će biti lekova- rekao je, poručujući da je važno da nijedan glas za opoziciju ne bude bačen.

-Vuk i ja smo bili politički suparnici, ali smo odlučili da zajedno stanemo. Đilas je poznat po svojoj efikasnosti, sposobnosti, brzini, učinkovitosti, neko ko proizvodi stvari da se dese danas, ne sutra. Ta tri različita kvaliteta koja posedujemo, nijednog momenta ne poistovećujemo, ali su ona potpuno usmerena ka istom cilju. Prihvatamo sve ostale kao punopravne članove saveza. Ideja je da nijedan glas građanina koji je protiv ove vlasti ne bude bačen. Mi smo se udružili na način koji garantuje uspeh, promena će se desiti. Ipak, svaki dan će posledice ove vlasti po Srbiju biti teže. Ovo je momenat kad moramo da se uključimo, da izađemo na izbore, učinimo sve. Nemojte dozvoliti da ne učestvujete u spašavanju Srbije od nesreće koja nas je zadesila- zaključio je Janković.

Tekst priredila: D.Dimitrijević

 

Exit mobile version