Ugled Akademiji ne rušimo mi koji objavljujemo tekstove o nepravilnostima već vi koji te nepravilnosti činite

Odgovor na dopis Akademije za strukovne studije Šabac

Skaradan odgovor Akademije strukovnih studija Šabac, na pitanja od javnog značaja upućenim ovoj jedinoj visokoobrazovnoj ustanovi u gradu, samo potvrđuju sumnju da su brojne neregularnosti koje se u Akademiji događaju tačne.

Naime, umesto da se samokritički postave prema relevantnim i dokazanim nepravilnostima u radu (ljudski je grešiti) rukovodstvo Akademije u svom odgovoru primenjuje neprimerene rečenice, u cilju zastrašivanja, zasnovane na pretnjama što nikako ne priliči jednoj obrzovnoj instituciji.

A da stvar bude jasnija ugled Akademiji ne rušimo mi koji objavljujemo tekstove o onome čega u Akademiji nikako ne bi smelo da ima, a događa se, već rukovodstvo koje te nepravilnosti čini.

Po gradu su već odavno počele da kolaju priče, u koje ja lično ne verujem jer gradska vlast ne može (ili ne bi smela) da se meša u rad visokoškolskih ustanova, kako je dr. Aleksandar Pajić, nezvanično, naložio predsednici Akademije strukovnih studija, dr sci. med. Svetlani Karić, inače svojoj bliskoj saradnici i odbornici SNS-a u Skupštini grada, (koja je na to radno mesto, kažu, i postavljena zhvaljujući njemu) da učiini sve što je u njenoj moći da bez posla ostavi Pajićevog političkog neistomišljenika i, vrovatno, ozbiljnog protivnika na sledećim izborima, a koji je, igrom slučaja predavač na Akademiji i to baš na odseku za turizam. Po bilo koju cenu. Zastrašivanja radi…

Kako naš izvor tvrdi na Akademiji strukovnih studija već duže vreme se dešavaju neke neprimerene stvari, od strane rukovodstva, koje urušavaju ugled ove visokoškolske ustanove ali to, očito nikog ne zanima. Rukovodstvo, kako se priča, ima „debelu zaleđinu“, od stane bivšeg „posebnog savetnika u Ministarstvu prosvete“, inače čoveka koji je „zaslužan“ za osnivanje Akademije u Šapcu.

 Grupa profesora Akademije strukovnih studija Šabac, sva tri Odseka, oglasila se saopštenjem u kojem, u 18 tačaka, iznose sukob interesa i zloupotrebe službenog položaja predsednice Akademije strukovnih studija Šabac dr Svetlane Karić.

U tom se saopštenju, između ostalog, navodi da je predsednica Akademije strukovnih studija Šabac inicirala Savetu Akademije, 27. februara 2023. godine, svoj ponovni izbor na tu funkciju 8 meseci pre isteka prvog mandata imajući u vidu da kontinuirano gubi podršku od strane zaposlenih, te da bi sprečila osipanje potencijalnih glasova jer je i sama svesna da rukovodi akademijom od 2020. protivzakonito, na šta zaposleni kontinuirano ukazuju imenovanoj.

Sa imenovanom od nastavnika niko ne želi da sarađuje imajući u vidu da ih stalno uvlači u protivzakonite radnje.

Predsednici Akademije se stavljaju na teret i brojne druge nepravilnost u radu, a koje su protiv zakonite, kao što su sukob interesa, nepoštovanje Statuta Akademije, protiv zakonito angažovanje saradnika, za potrebe Akreditacije ustanove i studijskih programa. Predsednica je u prethodne 3 godine zaključila preko 60 fiktivnih ugovora o radu/ugovora o dopunskom radu sa nastavnicima ili saradnicima koji nikada nisu počeli da rade/da budu angažovani, fiktivno angažovanje saradnika koji ne rade a primaju nadoknadu, nepotizam, plagođavanje pravilnika o raspodeli spostvenih sredstava i pravlnika o platama kako bi lično imala što veću platu a koja sada iznosi 300.000 dinara.

Postoji osnovana sumnja, tvrde profesori, da je predsednica Svetlana Karić tokom posete Državne revizorske intitucije konstantno sačinjavala i falsifikovala nepostojeće odluke ili je na licu mesta pravila retroaktivne kako bi prikrila sve nezakonitosti u poslovanju, iste je sačinjavala i antidatumirala. A državni revizor je pronašao da je Akademija nezakonito isplatila više od 3.600.000 dinara za plate predsednici i njenim bliskim saradnicima.

Uz sve ovo zaposlenima se konstantno preti pa malo ko sa njom hoće da sarađuje.

Protiv ovakvog rada podnete su i brojne prijave Ministarstvu prosvete, ministarki, Prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom telu za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, Nevladinoj organizaciji CRTA, Sindikatu obrazovanja Srbije, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitniku građana, a na ovu temu održana je konferencija u Medija centru.

Ovo pišu profesori!

Pismo profesora (prva strana)
Pismo profesora (četvrta strana)

Dakle, kao što vidite, poštovani čitaoci, a i vi koji rukovodite Akademijom, u gore iznetom tekstu nema ničeg mog autorskog, „ličnonog stava“, kako tvrde iz Akademije, već samo činjenice i fakta koja su dostupna svima. A samim tim i pretnja od strane Akademije: „Ukoliko nastavite da objavljujete neistinite podatke i neistine bićemo prinuđeni da podnesemo krivičnu prijavu“ ne doprinosi rešenju problema koje je rukovodstvo Akademije stvorilo a ne medij koji je to samo izneo u javnost. Što mu je, na kraju krajeva, posao. Pod uslovom da nije plaćen i korumpiran.

Ali ono najvažnije!

U odgovoru koji smo u prošlom broju objavili u „Podrinskim“, a koji nam je dostavila Akademija, nigde se ne pominje izveštaj Revizora. Umesto toga napisanna je salva hvalospeva o nalazima prosvetne inspekcije.

Izveštaj Državne revizorske institucije

A da stvari budu potpuno jasne u Izveštaju Državne revizorske institucije doslovno piše:

– Da je Akademija strukovnih studija Šabac primenom većeg koeficijenta od propisanog, zaposlenom na radnom mestu „Referent za finansijsko –računovodstvene poslove“, za 140 hiljada dinara više obračunala i isplatila platu i socijalne doprinose na teret poslodavca, što nije u skladu sa članom 2. stav 1. tačka 3. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Da je na osnovu Odluke Saveta Akademije broj: 2 – 34/2020 od 31. decembra 2020. godine, koja je doneta bez pravnog osnova, isplaćena je plata po osnovu rukovođenja u iznosu najmanje od 2.970 hiljada dinara (2.970.000,00 dinara) i socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu najmanje od 502 hiljade dinara, zaposlenima na radnim mestima: predsednik Akademije, rukovodilac odseka, sekretar Akademije, rukovodilac finansijsko računovodstvenih poslova odseka, rukovodilac računovodstveno finansijskih poslova Akademije, šef kancelarije stručnih službi, rukovodilac studijskog programa, rukovodilac studentske službe, iako Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama nije predviđeno uvećanje koeficijenata po osnovu rukovođenja, bez akta Vlade, odnosno bez pravnog osnova, što nije u skladu sa članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Da Akademija nije pripremila, sačinila i podnela finansijske izveštaje, odnosno Bilans prihoda i rashoda, Izveštaj o kapitalnim izdacima i primanjima, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o izvršenju budžeta, za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, kao što je to propisano članom 2. stav 1. tačka 2) Pravilnika o načinu pripreme, sastavljanja i podnošenja finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje i budžetskih fondova, već je iste sastavila za period od 5. marta do 31. decembra 2021. godine. Takođe, u navedenim finansijskim izveštajima nisu obuhvaćene transakcije koje su se odnosile na poslovanje Akademije, a koje su izvršene sa podračuna tri visoke škole u periodu od 1. januara do 30. septembra 2021. godine.

Turizam

Kao globalni ekonomski fenomen, turizam je privredna grana koja posle naftne i hemijske industrije, najviše doprinosi ekonomskom rastu i razvoju svetske ekonomije.

U Republici Srbiji u julu 2023. godine, u odnosu na jul 2022. godine, broj dolazaka turista veći je za 9,7 %, dok je broj noćenja veći za 6,8 %.

Šabac ima ozbiljan turistički potencijal ali je on, nažalost, potpuno neiskorišćen. Osim Ane Pavlović koja nešto (mnogo) pokušava i bori se sve ostalo, reklo bi se, je „mrtvo“. Od angažovanja TOŠ-a pa nadalje.

Mada postojale su neke indicije da će se u Šapcu turizmu posvetiti pažnja kakvu zaslužuje.

Gradska uprava grada Šapca, u svojim planovima razvoja, uviđa potrebu za izradom strategije razvoja posebno ruralnog turizma na svom području i to unosi u zvanične akte planova razvoja grada. Takođe, u Ekonomskoj školi u Šapcu postoji smer „Turistički tehničar“ a na Akademiji strukovnih studija 2016. godine pokrenut je studijski smer za turizam. Koji su trebali da obezbede stručan kadar za ovu oblast.

I sve je izgledalo da će floskula koju dr. Aleksandar Pajić često izgovara: „Borimo se za znanje po najvišim standardima i za Šabac – grad budućnosti!“ bar malo zaživeti. I da će iz Akademiji strukovnih studija izaći mladi, školovani kadrovi koji će doprineti da Šabac postane značajna tačka na turističkoj mapi Srbije.

Međutim, Akademija strukovnih studija je dozvolila da naprasno izgubi akreditaciju za smer turizma, jer, navodno, nije mogla da obezbedi stručan nastavni kadar, pa, što je veoma čudno, sami podnose zahtev Ministarstvu prosvete da se taj smer ukine!?

Zašto?

Ali ako zanemarimo ovo što je DRI pronašla, živi su ljudi, a i skupoća je pa povećanje zarada i nije tako strašno. Ima se može se. Gubitak akreditacije studijskog programa za Turizam je nešto što se ne bi moglo i smelo oprostititi. Tim pre što je taj smer već postojao, što su na njemu već studirali i još uvek studiraju neki studenti.

Recenzentska komisija je 11.07.2022. posetla ovu visokoškolsku ustanovu i nakon toga sačinili izveštaj u kojem je od 11 Standarda negativna ocena data samo za Standard 9: Nastavno osoblje!?

Utvrđeno je da je dokumentacija nepotpuna!? nisu dostavljene potrebne diplome predavača!? I da pojedini angažovani predavači ne poseduju potrebne kvalifikacije!? Pa se sugeriše da Akademija dokumentaciju pripremi u skladu sa propisima.

Međutim, kako Standar 9 nije ispunjen Komisija na sednici od 1.11.2022. godine donosi Rešenje o odbijanju zahteva za akreditaciju.

Ministarstvo prosvete tek 31.07.2023. donosi Rešenje o ukidanju studijskog programa „Turizam“.

E, sad, šta ovde nije u redu?

Prosto je neshvatljivo da upravljački tim Akademije nije mogao, ili nije hteo, da obezbedi nastavni kadar koji bi ispunio tražene uslove za Standard 9. Tim pre što je i školske 2022/23 godine upisana nova generacija studenata.

Meni kao laiku, prvo što pada u oči je činjenica da studenti studijskog programa „Turizam“ nisu imali i nemaju i dalje adekvatne i stručne nastavnike. A samim tim dovodi se u pitanje i njihovo znanje ali i diploma koju će na Akademiji steći.

I šta ćemo sad?

U normalnim okolnostima menadžmet Akademije bi bio smenjen ili, časti radi, podneo ostavku. Ali u ovom slučaju ništa se neće desiti. „Zlobnici“ kažu „posao je obavljen“ a šta im to znači, poštovani čitaoci, zaključite sami.

Ipak, cenu svega ovoga platio je, uz studente, jedan od predavača koji je ostao bez posla. Možda je to tako i trebalo.

 

Pišite o uspesima

U odgovoru Akademije posebnu pažnju mi je skrenula jedna rečenica „Molimo Vas da počnete da pišete o uspesima koje smo postigli, jer mi smo vaši sugrađani, vaše kolege, komšije“. Tipična floskula koju ponavljaju svi članovi vladajuće stranke.

Pa, evo, hajde da pišemo o uspesima… Na primer da nam kažete koliko je studenata upisano na Akademiju školske 2020/21 (da ne idemo ranije), 2021/22, 2022/2023 i ove 2023/24. Na budžet i samofinansirajućić. I da li je, i koliko, ostalo slobodnih mesta….

PS.

Redakcija „Podrinskih“ ima ove podatke (provreljive na sajtovima Ministarstva i Akademije) ali da ne bude zabune i opet nekih priča o „zluradosti“ bilo bi dobro da ih Akademija sama objavi. Da vidimo „kud plovi njihov brod“.

Ivan Kovačević

Exit mobile version