Udruženje „Vozi ulice“ u prvoj organizovanoj vožnji sa gradskog trga

12961584_1734039950216530_2461509452205823189_n

Udruženje „Vozi ulice“ u nedelju je započelo prvu ovogodišnju vožnju biciklima kroz Šabac sa gradskog trga. Okupljanje je bilo i prilika za doček delegacije korzikanskog udruženja „Per A Pace“. Gosti iz Francuske imaju uspešnu, dugogodišnju saradnju sa Šapčanima, a u grad su došli na poziv predstavnika Udruženja “Vozi ulice”.

Jedan od članova udruženja „Per A Pace“ Batist Šanrijon pohvalio je vizuelni izgled grada, koji se mnogo promenio od njegove prethodne posete.

-Kao i prethodna tri puta, u Šabac smo dovezli više od trideset bicikala, u okviru akcije koja podržava ideju održivog razvoja. Naše udruženje sa predstavnicima iz Šapca uspešno sarađuje već deset godina. Srećni smo što u saradnji sa Udruženjem “Vozi ulice” možemo da pomognemo ljudima donirajući im bicikle- rekao je Šanrijon.

Nemanja Manjenčić, iz “Vozi ulice“ je najavio da će bicikle koje su dobili na poklon od francuskog udruženja podeliti pre svega socijalno ugroženom stanovništvu, ali i uspešnim učenicima.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović učestvovao ja u vožnji i tom prilikom podsetio da je Grad Šabac u septembru 2014. godine potpisao Povelju, kojom je postao učesnik Evropske nedelje mobilnosti i obavezao se da, poput velikih gradova širom Evrope, uvodi i promoviše mere održivog saobraćaja, kao i da ponudi građanima alternative upotrebi automobila.

-Ovde smo kako bismo zajedno promovisali zdravlje. Vožnja biciklom je rekreacija i zdravlje. Želim da Šapčani budu zdravi ljudi, jer bez zdravih ljudi, nema ni investicija u gradu, ni novih radnih mesta, a samim tim, nema ni boljeg života. Ponosan sam što u našem Šapcu promovišemo prave vrednosti i zahvalan svim sugrađanima koji hoće da učestvuju u akcijama. Ovakve aktivnosti nas čine bližim Evropi i evropskim vrednostima. Želimo da Šabac učinimo pristojnim mestom za život- rekao je Zelenović.

Nakon potpisivanja Povelje u septembru 2014. godine, gradonačelnik je pokrenuo inicijativu da svaki poslednji petak u mesecu bude „Dan bez automobila“ u gradu Šapcu. Poziv je upućen svima da, umesto automobilom, poslednjeg petka u mesecu na posao dođu pešice, gradskim prevozom ili biciklom.

D.Dimitrijević

Exit mobile version