Udruženje građana „Cerski marš“ pokrenulo peticiju za odbranu Cera

Udruženje građana „Cerski marš“ počelo je u ponedeljak ispred Stare robne kuće sa prikupljanjem potpisa u cilju sprečavanja geoloških istraživanja na Ceru koja bi dovela do otvaranja kamenoloma na toj planini. Peticija se može potpisati u sredu i petak na štandu od 17 do 20 sati, kao i u prostorijama Udruženja, na Trgu đačkog bataljona 12, svakog radnog dana od 11 do 14 sati.

-Pozivamo sve koji vole Šabac, Cer i Srbiju da nam se pridruže u odbrani naše planine. Samo zajedno možemo odbraniti i sačuvati naš Cer, rekla je Dragana Ilić iz „Cerskog marša“.

Član Udruženja Nikola Ristić dodao je da na ovaj način žele da skrenu pažnju na to da bi najavljeni radovi mogli ozbiljno da ugroze tu planinu.

-Pozivamo sve sugrađane da zajedno sprečimo otvaranje kamenoloma i uništenje Cera koji je za nas više od planine. Ovo je najvažnija borba koju vodimo- naveo je Ristić.

Podsetimo, firma Rudar RNM d.o.o iz Beograda dobila je dozvolu resornog ministarstva za izvođenje geoloških istraživanja na lokalitetu Dvorište.

Nakon što je ova informacija dospela u javnost, mnoge organizacije i pojedinci pobunile su se protiv toga, smatrajući da bi time bila, ne samo narušena, nego i trajno uništena kulturno- istorijska celovitost Cera. Planina je, inače, u zvaničnom postupku dobijanja statusa zaštićenog područja od 15. jula 2019. godine, a inicijativa Udruženja građana „Cerski marš“ odnosi se i na okončanje tog postupka.

D.D.

 

 

 

Exit mobile version