Učestvovaćemo na izborima i nastaviti borbu protiv Rio Tinta

Obeležena prva godišnjica Pokreta „Buđenje“

Povodom godinu dana postojanja, Pokret „Buđenje“ organizovao je u ponedeljak u svojim prostorijama konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da će učestvovati na predstojećim lokalnim, a možda i republičkim izborima, ukoliko bude dogovora sa drugim opozicionim strankama. Oni su se osvrnuli na dosadašnje aktivnosti, među kojima su kao glavnu istakli iniciranje društvenog sporazuma o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji i pozvali građane koji dele njihove stavove da im se pridruže. Predsednik SP „Dveri“ Boško Obradović prisustvovao je obeležavanju godišnjice i poručio da će nastaviti da sarađuju na svim važnim projektima u interesu građana.

Saradnja na republičkom nivou moguća na dva načina

Član predsedništva Pokreta advokat Vladimir Terzić rekao je da su zahvalni „Dverima“ na iskrenom stavu u vezi sa izborima.

-Radili smo na objedinjavanju opozicije, što nije uspelo u potpunosti i očigledno je da će se na izbore izaći u više kolona, iako neki još uvek imaju dilemu i govore o mogućnosti bojkota, što nije istina, to je političko licemerje. Zato smo zahvalni Bošku Obradoviću što je prvi izašao i rekao da će svi izaći na izbore i da će se bitka voditi u neravnopravnim uslovima, ali će morati da se vodi- naveo je Terzić i podsetio na više akcija, među kojima je izdvojio prvi veliki protest protiv Rio Tinta 7. jula.

Napomenuo je da se početak rada te kompanije očekuje nakon izbora, iako nijedan zakonski uslov za to nije ispunjen.

-Nama se sprema veliko zlo posle 3. aprila. Mnoge procedure su prekršene, farsa je da se čeka procena zaštite uticaja na životnu sredinu, koja je naručena, jer su svi relevantni faktori odbili da je rade, budući da bi ta procena bila negativna. U tom kontekstu će usvojiti Zakon o referendumu i narodnoj incijativi, jer ova vlast gazi sve pred sobom sa 250 klimoglavaca u Skupštini. Jedina brana tome je izlazak na izbore svih opozicionih stranaka i pokreta kako bi se sprečilo da vlast ovu državu pretvori u rudnik, odnosno tržište radne snage sa postojanjem radnih logora kao što je to u „Linglongu“, ništa bolje ne radi ni „Ziđin“ u Boru. Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma koji smo inicirali prvo su prihvatile „Dveri“, pa Narodna i Stranka slobode i pravde, podržalo ga je više od 60 stranaka i pokreta- objasnio je i dodao da je saradnja na republičkom nivou moguća na dva načina- sa „Dverima“ ili grupacijom oko Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, a da, ako ne bude dogovora, izlaze na lokalne izbore u nekoliko gradova zapadne Srbije.

Obradović je čestitao jubilej „Buđenju“, rekavši da je uneo novu energiju na srpsku političku scenu. Naglasio je da dele identične stavove po pitanju podrške domaćoj poljoprivredi, zaštite životne sredine i drugih ključnih državnih i nacionalnih interesa.

-Buđenje nam je i kao reč potrebno iz ove apatije i malaksalosti građana koji kao da ne vide svetlo na kraju tunela pod ovom nedemokatskom i kriminalnom vlašću, jer se bave, ne samo rečima, nego delima. Nema veće opozicione aktivnosti u kojoj predstavnici „Buđenja“ nisu učestvovali u Šapcu i Srbiji, što je za svaku pohvalu. Bez obzira na to da li ćemo sarađivati na izborima, siguran sam da ćemo sarađivati u zajedničkoj borbi, pre svega protiv Rio Tinta. Nadam se da nećemo biti toliko naivni da Srbija postane kolonija i da se eksploatiše radna snaga i sirovine, a da posledice budu ugroženo zdravlje građana, zagađena životna sredina, upropašćena perspektiva bavljenja poljoprivredom, iseljavanje stanovništva. Podržaćemo svaku njihovu dobru inicijativu, donose novi kvalitet na srpsku političku scenu koji nam je potreban za promenu sistema- rekao je Obradović.

Da se svako bavi poslom za koji je stručan

Arhitekta Miša Daničić, koji se četrdesetak godina unazad bavi korišćenjem geotermalnih voda, naveo je da je postojala mogućnost da se realizuje projekat kako bi se Šabac na isti način grejao i naručene su dve bušotine, ali se od toga dalje nije išlo. Iz osam bušotina termalne vode u Mačvi svakodnevno na površinu izađe energija koja se može porediti sa 63 tone tečnog goriva, a za sve ove godine istekli su milioni, napomenuo je i dodao da bi bilo dobro da iskoristimo šta imamo, s obzirom na to da nas čekaju poskupljenja gasa.

Član Pokreta Mihailo Okiljević osvrnuo se na kvalitet vazduha u gradu, što je, smatra, tema oko koje ne sme biti političkih podela.

-Oko kvaliteta i stepena zagađenosti vazduha ne sme da postoji bilo kakva politička podela ili polarizacija na osnovu političke pripadnosti. Kao mladom čoveku meni nije jasno da neki ljudi koji su prvi pozvani da reaguju na tako nešto, kada uoče veoma jasno da je vazduh u čitavoj Srbiji na oko i na udisaj neodgovarajućeg kvaliteta, stavljaju servilnost, podobnost i poslušnost nadređenima iznad zdravog vazduha i života za svoju porodicu i sebe kao da je to neka viša vrednost. Prema svim relevantnim sajtovima Srbija je konstantno u pet najzagađenijih država na svetu, a Šabac neretko najzagađenji grad u Srbiji. Najveći zagađivač je Eliksir Zorka koja ispušta amonijak, praškaste materijale, fluorovodonik, hlorovodonik, više od 180 dana u toku godine smog se nadvija nad gradom, što znači da ne vidimo dalje od pet do 10 metara. Od oktobra i tokom zimskih meseci, prisutna je čađ, smog, indeks zagađenosti je 200 puta veći od dozvoljenog koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija. Apelujem na vlast i inspekcije da urade nešto po tom pitanju i sistematično pristupe ovom problemu uz uključivanje šire javnosti, da se merne stanice postave na prava mesta, da očitavanja budu relevantna, da se zagađivači sankcionišu, da postave odgovarajuće filtere. Ovo je ecsencijalno pitanje, ne postoji ništa važnije od života i zdravlja ljudi- podvukao je Okiljević.

Član predsedništva i jedan od osnivača „Buđenja“ Dušan Tufegdžić pozvao je sugrađane da im se pridruže, da se ne vrate na staro, ali i da smene trenutnu vlast.

-Svako treba da radi svoj posao, doktori da se bave zdravstvom, advokati i sudije pravosuđem, seljaci selom. Pozivamo građane da uzmu aktivno učešće u politici grada, a mi ćemo po dolasku na vlast omogućiti da najkvalitetniji ljudu dođu na čelne funkcije, na konkursima, bez stranačkog zapošljavanja. Kao odbornik imam dve mogućnosti- da vratim mandat ili da se lista na kojoj sam bio saglasi da uđem u Skupštinu. Smatram da se tako moramo boriti protiv ove vlasti, jer, bez obzira na to što je Skupština nelegalna i nelegitimna, oni i dalje vladaju, imaju pečat, kontrolišu i sve ostalo. Moramo biti ozbiljni, ući u lokalni parlament i pokazati građanima sve anomalije ove vlasti, jer reč za skupštinskom govornicom ima više odjeka nego u stranačkim prostorijama- zaključio je Tufegdžić.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version