Učesnici su sa lakoćom pršli 19,5km

Valjevske planine, 17.02.2024. godine

Valjevske planine, i ovog vikenda, 17.02.2024. godine, sunčan zimski dan ulepšao je našim članovima nezaboravno druženje na planini Jablanik 1.274mnv. Pređenih 19,5km su učesnici sa lakoćom ostavili iza sebe sa istom željom da se ponovo vrate.

Start je bio od Povlenskog doma „Povlenski kućerak“ prema Debelom brdu pored planinarskog doma „Magleš“ na Debelom brdu do vrha Jablanika.

Valjevske planine su bogate gustim šumama, rečicama i livadama sa lekovitim biljem. Još vremenu odolevaju i najstarije kuće u Srbiji koje smo mogli da vidimo. Naša staza, bogata pogledom na okolne planine oduzimala je dah, onaj najzdraviji koji se može udahnuti.

Ovo je planina idealna i za rekreativce pa ako se još uvek dvoumite gde se zaputiti u idealnu šetnju ovo je naša iskrena preporuka. Na ovoj planini ljudi se još uvek bave poljoprivredom i voćarstvom pa je zovu i „živa planina“. Na putu do Jablanika pratiće vas stabla bukve visoka i do 30m. Sa vrha se pruža prelep pogled na ostale Valjevske planine i dolinu Kolubare. Staza kružna, prema Medvedniku šumskom stazom a zatim ponovo na deonicu puta ka Debelom brdu i Povlenu.

Bogatstvo Valjevskih planina su naravno i Medvednik, Maljen, Povlen, Magleš. Ako se razmišljate za ovakav vid avanture, tu smo. Za ove šetnje nije vam neophodna kompletna planinarska oprema ali smo sigurni da ćete vrlo brzo poželeti da je imate. Tu smo, da se družimo i planinarimo.

 PSD “Cer“

Exit mobile version