Učenici Šabačke gimnazije u poseti Gradskoj upravi

Grupa učenika trećeg razreda Šabačke gimnazije koji pohađaju časove građanskog vaspitanja, posetila je u petak Gradsku kuću i Gradsku upravu i upoznala se sa radom i načinom funkcionisanja organa lokalne samouprave. Pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje dr Goran Stojićević najpre je za njih priredio prijem u Gradskoj kući i tom prilikom govorio o načinu organizovanja prijema i sastanaka u tom prostoru. Potom su se svi zaputili u zgradu Gradske uprave, gde su ih dočekali načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković i načelnica za opštu upravu Vera Pantelić.

-Drago nam je što su učenici otvoreni za drugačiji vid nastave, jer su oni ovde na praktičnom času građanskog vaspitanja. Na ovaj način oni neposredno mogu da se uvere kako funkcioniše dobra Gradska uprava i upoznaju se sa zaduženjima zaposlenih- naveo je dr Stojićević i dodao da će u budućnosti možda baš neko od tih učenika biti angažovan na nekim od tih poslova.

Gimnazijalce je uglavnom interesovalo kako izgleda radni dan načelnika, kao i kakva je komunikacija i organizacija unutar službi.

Učenik računarskog smera u Šabačkoj gimanziji Uroš Marković učio je građansko vaspitanje u osnovnoj i srednjoj školi, ali mu je praktični čas koristio da stekne nova znanja.

-Važno je da svi građani Šapca znaju ono što smo mi danas naučili, budući da Gradska uprava jeste servis koji je u službi građana. Bilo je zanimljivo neposredno se upoznati sa nadležnostima organa lokalne samouprave, videti gde se nalaze kancelarije načelnika i gradonačelnika i iz razgovora sa njima saznati kakve su im radne obaveze- objasnio je Uroš.

Inicijator posete učenika bila je profesorka građanskog vaspitanja i pedagog u Šabačkoj gimnaziji Biljana Drobnjak. Ona je rekla da smatra da je to dobra prilika da učenici nauče nešto novo u razgovoru sa relevantim ljudima u gradu, budući da po nastavnom planu i programu treba da se upoznaju sa radom lokalne samouprave. Drobnjakova je navela da je interesovanje učenika za predmet građansko vaspitanje veliko, te da postižu zapažene uspehe i na takmičenjima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version