Učenici Ekonomske škole pokrenuli radio, blog i podkast

Nije škola samo za aktivnosti na časovima:

Četvoro učenika Ekonomske škole „Stana Milanović“ u Šapcu uz pomoć školskog psihologa, rešili su da oplemene sadržaj za svoje vršnjake, te je tako nastao blog, potkast i školski radio. Staru školsku razglasnu stanicu, tako su oživeli nakon više godina koliko je bila van upotrebe. Reakcije su neverovatne a sve to rade iz zadovoljstva van časova, kada nastaje sav sadržaj koji kreiraju.

Ovde je nekada bila razglasna stanica. Danas tu nastaje školski radio i podkast.

„Zapravo je sve počelo našom onlajn komunikacijom na viberu. Želela sam da organizujem sve četiri godine u jednoj grupi – Htela sam da svi budu uključenju u izboru sadržaja koje plasiramo na školskim društvenim mrežama. Smatram da škola treba da bude po meri učenika i da oni treba da imaju svoje ideje. Na taj način je nastala ideja o kreiranju sadržaja na drugačiji način pa su nastali blog, radio i podkast“, kaže Jelena Rafailović, psiholog u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“.

Tamara, Nikolina, Lea i Dušan vode radio smišljaju sadržaje i snimaju podkast.

„Niko nije učestvovao u vannastavnim aktivnostima dok Jelena nije došla u školu i pokrenula grupu na viberu pa kasnije i sve ostalo. Niko nije koristio ovu razglasnu stanicu dok mi nismo počeli. Bilo je inicijativa, ali ne na ovaj način kao što to sada radimo sa Jelenom“, kaže učenica Tamara Šarčević.

„Volela bih da saznamo nešto više o učenicima i njihovim uspesima, takođe o tome šta vole da rade u slobodno vreme i u čemu se pronalaze. Volela bih da saznam nešto više i o profesorima, ali van časova koji su obavezni. To me je privuklo da učestvujem u ovome i kreiram sadržaje za učenike naše škole“, kaže učenica Lea Spasić.

Podkast je nastao po ugledu na nekada popularne leksikone, koji su se popunjavali tokom školskih dana. Oni su to preneli na pametne telefone u audio formatu.

„Svima je drago jer mi smo jedina škola ima svoj blog i radio. To je ono što nas čini originalnim i zanimljivo je za praćenje. Čini mi se da nekako cela škola učestvuje u ovome, to je nešto drugačije na šta nismo navikli“, kaže Nikolina Krsmanić.

Čak i učenici koji nisu uključeni u kreiranje sadržaja, učestvuju u snimanjima potkasta.

„Meni je podkast najzanimljiviji, taj format 60 sekundi sa nekim od učenika ili profesora je nekako specifičan. Oni koji ne učestvuju u pravljenju sadržaja sami se javljaju i imaju svoje predloge. Svi žele da se upišu u naš audio leksikon“, napominje Dušan Stanković.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version