U toku obuka kadra za buduću angio salu

OPŠTA BOLNICA ŠABAC

Doktora Nemanju Ruvidića deli manje od dve godine do završetka specijalizacije iz interne medicine. Ovaj mladi lekar Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” Šabac prošao je početnu obuku i iz oblasti interventne kardiologije. S obzirom na to da se u našoj ustanovi ozbiljno razmišlja o otvaranju angio sale, prvi korak ka tome je obrazovanje kadra. Imajući u vidu šta bi to donelo pacijentima, za dr Ruvidića nije bilo dileme kada mu je od strane menadžmenta ponuđeno da ide na obuku u Kliničko–bolnički centar “Bežanijska kosa” u Beogradu.

– Za pacijenta koji ima infarkt miokarda, brza i pravovremena reakcija je najvažnija. Kada se reaguje u okviru “zlatnog sata”, štetne posledice po srce su značajno manje. Sada se takvi pacijenti upućuju u Beograd ili Valjevo, i koliko god organizacija takvog transporta i medicinske ekipe bili brzi, ipak se za sve to vreme promene na srcu pacijenta uveliko dešavaju. Angio sala u Šapcu značiće da će ovakvi pacijenti pomoć dobijati mnogo brže i to u mestu stanovanja – objašnjava dr Nemanja Ruvidić.

Za šabačku bolnicu edukacija mladih lekara je prioritet, budući da je u toku smena generacija, pa tako naša ustanova uveliko radi na podmlađivanju kadra u skoro svim specijalističkim granama. Ovi mladi ljudi za koju godinu biće nosioci posla i sada je pravo vreme da se polako počnu profilisati u oblastima u kojima su pokazali najbolje rezultate. U tom smislu otvaranje angio sale prevashodno iziskuje vrhunski edukovane zdravstvene radnike, kako specijaliste, tako i medicinske sestre i tehničare.

– Naša koronarna jedinica uz angio salu automatski se podiže na viši nivo, jer će tada zbrinjavati pacijente koji su neposredno prošli kroz jednu interventnu proceduru. Već imamo pejsmejker ambulantu, a nedavno je dr Jelena Peranović, kardiolog, ugradila prvi pejsmejker u našoj bolnici, što je od izuzetne važnosti za pacijente, i njen primer govori da je prvo ulagano u kadar, ona je završila obuku, a potom su se stekli dodatni uslovi da se ta procedura i realizuje kod nas. Usvajanje novih veština zahteva vreme i postupnost – ističe dr Ruvidić.

U Službi interne medicine trenutno je na specijalizaciji devetoro mladih lekara. Dok je čekao svoju specijalizaciju, dr Nemanja Ruvidić u šabačkom Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić”, radio je od 2010. do 2018. godine, a ubrzo po prelasku u bolnicu, gde je nešto manje od godinu dana radio u Službi urgentnog prijema, ponuđena mu je specijalizacije interne medicine. Ova oblast učinila mu se kao logičan nastavak opšte medicine, pa je kako ističe, ponudu oberučke prihvatio.

– Posebno mi se svidelo što u mojoj službi vrlo rano krene usmeravanje ka užim specijalizacijama, i to još u prvoj godini. Neko pokaže talenat za, primera radi, kardiologiju, neko za gastroenterologiju ili pulmologiju … Pošto je akcenat na oblasti kojom ćemo se u budućnosti baviti, svako od nas u svoje slobodno vreme može dodatno proučavati svoju buduću užu specijalizaciju. Ovo ujedno stvara i zdravu atmosferu u kolektivu, jer nema više tenzije i takmičenja među nama ko će koju subspecijalizaciju odabrati kada bolnica raspiše konkurs. I na kraju, na ovaj način spremnije ćemo naslediti svoje starije kolege – zaključuje dr Ruvidić.

 

 Podrška bolnice mladim lekarima

Zbog pandemije Kovida, obuka za rad u angio sali u KBC “Bežanijska kosa” trenutno je u fazi mirovanja. Osim dr Nemanje Ruvidića, računa se na još nekoliko mladih specijalizanata interne medicine da će biti u ovom timu.

– Pripadam generaciji koja je dugo čekala specijalizaciju. Ova grupa mladih lekara ima priliku da načini iskorak jer nakon završenog Medicinskog fakulteta u veoma kratkom roku mogu da izaberu specijalizaciju. Podrška rukovodstva ustanove je veoma važna, a naša bolnica u poslednjih nekoliko godina dala je veliki broj specijalizacija, što ranije nije bilo slučaj – ističe dr Nemanja Ruvidić.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version