U subotu svi u Beograd na protest


Održan protest „Jedan od pet miliona“ u Šapcu

Trinaesti po redu protest „Jedan od pet miliona“ održan je u petak u Šapcu. Građani nezadovoljni repuličkom vlašću okupili su se na platou ispred stare robne kuće noseći transparente s natpisom: „SNS nikad neće vladati našim gradom“, „Ustani Srbijo“ i „Mi smo Evropa“.  

Kuzmanović: Oduzeta slobodna misao

Prisutnima se najpre obratio profesor Velimir Kuzmanović, koji je rekao da se „njegove kolege se oblače tako što kupuju polovnu, već nošenu garderobu, pa se hvale kad pronađu komad koji nije mnogo nošen. Šesta je godina kako niko nije primljen u stalni radni odnos, 25 hiljada mladih ljudi čeka taj prokleti papir da bi moglo da stupi u brak i rađa decu, 25 hiljada uplašenih strepi da ne kaže neku pogrešnu reč, da neko drugi ne utrči na njihove časove. Vrlo prosto im je oduzeta smelost na slobodnu misao“. Objasnio je zašto „u svojih skoro šezdeset šeta“.

-Prvo, da okajem grehe. Grize me savest što nas nije bilo kada su se onako iživljavali nad Brankicom Stanković, jednom od 10 najinspirativnijih novinarki na svetu, novinarki koja je u Njujorku dobila nagradu za hrabrost. Pa nas nije bilo kad smo ostali bez Olje Bećković i  Utiska nedelje koji ni Milošević nije ukinuo. Zato smo njima dali prostor da proture kroz toplog zeca i isperu mozak mnogim novinarima koji su klonirani oni bivši, ali nikakve veze nemaju sa mozgom onih prethodnih. I tu sam još zbog nečega. Tu sam bio i pre dvadeset godina. Na ovom mestu ispred nas je bio Zoran Đinđić, pa se sve nadam da će ova energija stvoriti pred nama novog Zorana. Nekog za koga svi znamo da je mnogo bolji od nas, da budemo ponosni što mu čuvamo leđa, i da ga čuvamo dok je živ- poručio je Kuzmanović.

Milivojević: U Šapcu se diše sloboda  

Srđan Milivojević, bivši poslanik Demokratske stranke, rekao je da se „klanja gradu heroju gde se diše sloboda“.

-Vi dođete kao Gali u onom stripu o Asteriksu koji se ne pokoravaju nikome, pa ni ovom samoumišljenom Cezaru. On kad dođe u Šabac, ne zna se da li je brže došao ili odavde pobegao. Aleksandre Vučiću, predozirao si se vlašću, postao si kralj koji je za sebe prigrabio sve funkcije- i kralja, i upravnika dvora i dvorske babice, kuvara i dželata, i tamničara i sudije, i davaoca pomilovanja. Od Srbije si napravio rijaliti, a pošto samo taj jezik razmeš, sutra dolazimo da ti poručimo da si nominovan za izbacivanje iz kuće na Andrićevom vencu- naveo je Milivojević i zapitao se „kako je moguće da talog i šljam iz rijaliti programa pomisli da je društvena elita, da sitan korov pomisli da je važniji od hrasta u Takovu zbog kojeg smo bure dizali“.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović pozvao je sve na veliki miting u subotu u 15 sati u Beogradu na kome će se boriti za slobodnu Srbiju u kojoj će na slobodnim i poštenim izborima sadašnja vlast otići u istoriju.

Zelenović: Do slobode na dostojanstven i pristojan način

-Mi smo pristojni, dostojanstveni i želimo da na kulturan način, onako kako se to radi u svim uređenim državama na svetu, dođe do promene vlasti. Videli ste i nešto što u poslednjih nekoliko nedelja oslikava da se veliki vođa nalazi u fazi neverovatnog bezumlja. Obećanje ministra Vulina pre nekoliko dana dana da će štrajkovati glađu danas se pretvorilo u još neverovatniju akciju okupacije opština po Srbiji, između ostalog, okupirana je i naša opština. Naprednjaci su ušli u zgradu gradskog Arhiva, nisu znali da kažu šta hoće i sad sede tamo i vi zapravo vidite dokle smo kao društvo i država došli i dokle je ova sumanuta politika Vučića dovela naše društvo. Kukavičluk koji je sada ovladao njim i bezidejnost da na bilo kakav normalan način odgovori na mirne proteste građana u 100 gradova i opština u Srbiji je dovela do toga da donosi sve luđe i sumanutije odluke. Kraj mu je blizu i mi slobodni građani moramo da oslobodimo Srbiju. Pozivamo sve da u subotu dođu u Beograd i tražmo da Srbija najzad na slobodnim izborima slobodno glasa, da uz slobodne medije i institucije pobedimo Vučića- poručio je Zelenović.

Građani su se potom uputili u protestnu šetnju prošlonedeljnom trasom.

D.Dimitrijević

Exit mobile version