U subotu festival „Ruže Lipolista“

Festival cveća u najmirisnijem selu u Srbiji održava se po 27. put

Tradicionalni festival cveća, ove godine biće organizovan u subotu 26. juna u selu Lipolist. Ovogodišnjoj izložbi cveća, prethodiće program koji će dva dana pre biti organizovan u pešačkoj zoni u Šapcu, a književno veče „Ružom reci sve“ biće organizovano u dvorištu „Biblioteke šabačke“.

U četvrtak i petak od 10 časova, očekuje nas „Cvetni bazar starih i umetničkih zanata“ koji će biti postavljen u „Gospodar Jevremovoj“ ulici.

„Izuzetno nam je drago da će ove godine festival biti održan u punom kapacitetu, sa svim programima koji se tradicionalno vezuju za ovu manifestaciju. Tokom centralnog dana u Lipolistu će biti organizovana prodajna izložba cveća, biraće se najlepši cvetni aranžmani, učenici Poljoprivredne škole će se takmičiti u izradi aranžmana, a uz nastup kulturno-umetničkih društava biće dodeljena i „Povelja prijateljstva“ koja ove godine pripada Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“. Pozivam sve naše sugrađane da dođu i isprate sve događaje koji prethode festivalu, a onda se vidimo u subotu u Lipolistu, na glavnom danu festivala“, rekla je v.d. direktora Turističke organizacije grada Šapca Nađa Gligorić.

Najmlađi proizvođač ruža u Šabačkom kraju, Slobodan Džagić, najavio je svoje učešće i ove godine, a mladi ružar sa svojih 25. godina, postao je poznat po neobičnim aranžmanima od ruža. Svi pamte, njegovu volksvagen bubu ukrašenu ružama, ali i velelepni Ajfelov toranj.

„Ja se za ovaj festival pripremam već mesec dana. Svaki put sebi zadam neki novi izazov, baš smo pričali o tome da festival treba da se podigne na viši nivo. Za moj štand na festivalu, aranžman je već spreman, a nagovestiću vam samo da se radi o jednoj baštenskoj garnituri. Neću reći da je teško gajiti ruže, jer ja to volim, ali svakako da je ovaj posao izuzetno trnovit, radi se od pet ujutru do kasno uveče“, navodi mladi Slobodan Džagić koji je u selu Zvezd pre nekoliko godina počeo da gaji ruže.

Ovaj festival ima veliki privredni i turistički potencijal za Lipolist i naš kraj. Period kada cvetaju milioni ruža i hiljade lipa u ovom selu na samoj granici Pocerine i Mačve, najlepši je deo godine u ovom mestu.

„Izuzetna je čest imati jedan ovakav festival na teritoriji grada. Specifičan je, festival posvećen najlepšem cveću – ruži, je ne samo izuzetak u Srbiji već mislim i u ovom regionu, a sve zahvaljujući ružarima iz ovog kraja. Ovaj festival ima veliki potencijal, ne samo kada je reč o cveću već moramo napomenuti i značaj za seoski turizam. Lipolist je mesto gde ima šta da se vidi, tu je etno selo, dosta slikara, pesnik Tomislav Marinković, jedan od najvećih pesnika živi tamo. Nadam se da će ovaj festival nastaviti svoju tradiciju te da će u narednim godinama biti dosta veći“, istakao je Nemanja Pajić, predsednik Organizacionog odbora festivala.

Program „Ružom reci sve“ biće organizovan u dvorištu „Biblioteke šabačke“ a u njemu će učestvovati učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i glumci Vanja Pavlović i Dušan Simić.

„Kada kažemo Lipolist, prvo što pomislimo jesu ruže, iako naziv sela govori drugačije. U Biblioteci će biti organizovan program koji će dati stihove i prozu dati ruži na dar. Srećni smo što možemo da učestvujemo u festivalu koji već skoro tri decenije širi mirise ne samo Srbijom, nego i Evropom i čini ovo selo zaista posebnim“, rekla je Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke Šabačke.

Prodajna izložba cveća u subotu počinje u 10 časova u dvorištu Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ u Lipolistu, dok zvanični deo programa uz nastupe kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ i COKT-a „Jevrem Obrenović“ počinje u 12 časova.

Đ.M.

Exit mobile version