U slavu i čast cerske bitke

Tema broja: U slavu mišarskim i cerskim junacima

Planinarstvo

I ove godine kao i predhodne tridesetdve godine, šabački planinari, članovi Planinarsko – smučarskog društva „Cer“, uspešno su organizovali i izveli svoju akciju „Tragom drugog prekobrojnog puka“! Akcija je izvedena na legendarnoj planini Cer, u slavi i čast srpskih junaka, koji pre 107 godina položiše svoje živote za slobodu otadžbine, za slobodu svog naroda! Na ovoj akciji učešće su uzela brojna planinarska društva ili klubovi širom Srbije, Republike Srpske i federacije BiH, sa preko trista učesnika.

Planinarske aktivnosti su otpočele, već u petak, 13. avgusta, kada su na Cer, već u prepodnevnim satima, stigli planinari iz Subotice, Zrenjanina, Beograda i drugih mesta, kako bi se što duže zadržali na Ceru i na obližnjim lokalitetima, kao što su Banja Badanja, Tekeriš, izletište Krstovi, manastir Radovašnica, te selo Joševina sa Dikosavićem vodenicom na Dobrom Potoku, koja im je dobro došla, na izuzetno visokoj temperaturi, kada organizam zahteva više vode.

Prvog dana vikenda, tj. u subotu, u večernjim satima, za posetioce Cera obezbeđen je zabavni program, u izvođenju muzičkog sastava „Vostok“, iz Vršca,čija se muzika tokom većeg dela noći mogla čuti u selima Jadra, Tekerišu i Milini, odnosno u selima podno Cera kao što su Miloševac, Desić, Grušić i da se prisutnim planinarima obratio predsednik PSD „Cer“ Darko Sloboda pozdravnim rečima i zahvalnošću što su došli na ovu manifestaciju, da uveličaju njen značaj i da odaju dužno poštovanje prema svojim precima, koji su dali svoje živote u Cerskoj bici, za slobodu koju mi danas uživamo.

U marševskoj koloni uzelo je učešće preko dvesta planinara, koji su krenuli obroncima Cera ka Tekerišu, gde su predtavnici PSD „Cer“ položili venac, na spomeniku, posvećen Cerskim junacima, a posle kraćeg osveženja krenuli ka startnom mestu, planinarskom domu „Lipove vode“ do koga su stigli nakon petosatnog hoda. Za sve učesnike obezbeđen je zajednički ručak, na platou ispred doma, uz muzički program koji su izveli učenici Muzičke škole „Mihajlo Vukdragović“ iz Šapca. U vreme zabavnog programa prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić a potom i direktorka TO Šapca Nađa Gligorić, zahvaljujući se učesnicima ove manifestacije na učešću, sa ciljem negovanja istorijske tradicije srpskog naroda.

Pored učešća, odnosno organizovanja ove manifestacije, šabački planinari su i ovom prilikom pokazali svoju humanost na delu, jer su omogućili i pomogli izvođenje akcije dobrovoljnih davalaca krvi, u organizaciji Crvenog Krsta, iz Koceljeve, i tom prilikom je prikupljeno 49. bočica krvi, koje će nekom spasiti život. Pored toga planinari su preostali deo prehrambenih namirnica (pasulja, krompira, luka i sl.) poklonili organizaciji Humano srce“ iz Šapca. Prema informacijama dobijenih od PSD „Cer“ ova manifestacija protekla je u najboljem redu.

M. BOTIĆ

Exit mobile version