U šabačkoj Opštoj bolnici ugrađen prvi pejsmejker

U Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević” Šabac, po prvi put izvedena je hirurška intervencija ugradnje pejsmejkera. Uvođenje nove procedure uspešno je sprovela dr Jelena Peranović, internista kardiolog, a pod nadzorom prof. dr Siniše Pavlovića iz Pejsmejker centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, inače profesora interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Da je reč o istorijskom danu ne samo za bolnicu, već i za šabačko zdravstvo, slažu se svi koji su bili uključeni u postupak uvođenja ove procedure u našu ustanovu.

– Zahvaljujući hrabrosti ljudi u šabačkoj bolnici koja ima veliku lekarsku tradiciju,a koji su uveli nešto novo u sistem, smatram da se ovo realizovalo na dobar način i da je ova prva intervencija uspešno privedena kraju. Imam potrebu da zahvalim i rukovodstvu bolnice, direktoru dr Slobodanu Popoviću i dr Snežani Kovačević, rukovodiocu internističkih grana, koji su sve to prepoznali. A posebno dr Jeleni Peranović, što je pokazala želju, interesovanje i volju da uči jednu specifičnu granu koja je malo više hirurgija nego kardiologija – istakao je prof. dr Siniša Pavlović.

Kako je naglasio dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević”, ugradnjom prvog pejsmejkera u ovoj ustanovi, načinjen je veliki korak i počeli su da se raalizuju davno zacrtani planovi i vizija kojim putem šabačka bolnica treba da ide.

– Ovo je veliki dan za šabačko zdravstvo. Ugrađen je prvi pejsmejker, interventna kardiologija kreće da se razvija. Do sada su rađene edukacije i pripreme, a danas realizacija. Idemo dalje i nećemo stati na ovome. Imamo još želja i energije, put je dug i iscrpljujući da bismo došli tamo gde šabačko zdravstvo treba da bude, ali moramo biti strpljivi. Mi smo regionalna bolnica sekundarnog nivoa i znamo gde nam je mesto. Preko toga nećemo ići, ispod ne želimo da budemo. Edukacija mladih lekara nam je prioritet, s obzirom na to da je u toku smena generacija. Mladi lekari treba da stupe na scenu, naročito oni koji imaju snagu i volju poput dr Jelene Peranović – rekao je dr Slobodan Popović.

Zadovoljstvo prvom ugradnjom pejsmejkera u šabačkoj bolnici, ne krije ni prim. dr Snežana Kovačević, pomoćnik direktora za internistički sektor.

– Danas je otvoreno novo poglavlje u istoriji šabačke bolnice. Implantacija prvog pejsmejkera predstavlja prvu interventnu kardiološku proceduru u ovoj bolnici. Ovo je kvalitativan skok u lečenju naših pacijenata, jer ova terapijska procedura nema alternativu. Duži niz godina šabačka kardiologija prepoznata je kao potencijal za otvaranje regionalnog Pejsmejker centra i taj potencijal je prepoznao i direktor Pejsmejker centra u Beogradu dr Goran Milašinović. Svih ovih godina imali smo veliku pomoć i podršku dr Milašinovića i prof. dr Siniše Pavlovića i želim da im se na tome zahvalim – rekla je prim. dr Snežana Kovačević.

Nakon prve uspešno obavljene ugradnje pejsmejkera, puna pozitivnih utisaka je i dr Jelena Peranović.

– Presrećna sam što smo po prvi put uradili ovako nešto i uveli novu tehnologiju u šabačku bolnicu. Ovo je veliki korak za našu budućnost i za interventnu kardiologiju. U Pejsmejker centar Kliničkog centra Srbije na šestomesečnu obuku uputili su me prim. dr Snežana Kovačević i dr Slobodan Popović još u martu 2019. godine. Plan je bio da ove ugradnje počnu da se rade krejem te ili početkom 2020. godine, ali je kovid sve pomerio – istakla je dr Jelena Peranović.

Tokom protekle dve godine, koliko funkcioniše Pejsmejker ambulanta u okviru Službe za internu medicinu, stanovnici Mačvanskog okruga umesto da odlaze na kontrolne preglede u neku od ustanova tercijarnog nivoa, kontrole su mogli da obavljaju u šabačkoj bolnici. Novom procedurom, biće značajno podignut kvalitet zdravstvene usluge, a u početku ova hirurška intervencija biće obavljana uz superviziju tima Pejsmejker centra iz Beograda, a ubrzo naši specijalisti proceduru će obavljati samostalno.

 

Exit mobile version