U poljoprivredi je važna i socijalna podrška malim proizvođačima

Lisa i Hannes Hofer, farmeri iz Austrije

U malom mestu u blizini grada Linc, upravnog, privrednog i kulturnog središta pokrajine Gornja Austrija, na severu zemlje, Lisa i njen suprug Hannes Hofer žive sa sinom. Njihova farma nalazi se na površini od 20 hektara, a bave se stočarstvom i voćarstvom.

Uzgajaju devet krava za proizvodnju mleka, koje dalje transportuju u fabriku. Iako imaju klanicu čiji je kapacitet 100, prostor koriste za oko 30 grla svinja, koje potom prodaju. U sezoni, od septembra do novembra, za dva i po meseca, proizvedu, pasterizuju i pakuju između 30 i 50 litara soka. Zaradom su zadovoljni, budući da cela porodica lepo živi od proizvodnje na sopstvenom imanju i na godišnjem nivou ostvaruju značajan prihod.

Selo iz kog potiču broji svega hiljadu ljudi, dok je fabrika u koju isporučuju proizvode velikog kapaciteta, budući da regija ima 20 hiljada stanovnika.

Osim stalno zaposlenih – Lise, njenog supruga i sina, ponekad angažuju i dodatnu pomoć, a rado prihvataju i od malih domaćinstava voće, zauzvrat im plaćajući sirovinu, kao vid socijalne podrške. Radna snaga zaposlena na branju voća i sličnim poslovima neretko su i studenti, kojima je to način da se upoznaju sa načinom funkcionisanja malih farmi, ali i mogućnost da zarade džeparac na raspustu.

-Posao kojim se bavimo je interesantan i smatram da smo lep primer kako može da izgleda jedna mala farma u našoj zemlji. Radimo brzo, ali je vrlo važna komunikacija koja postoji među svima nama. To je kompromis između posla i socijalnog kontakta, jer uvek treba odvojiti vreme i razgovarati sa ljudima, kako bi se što lakše i efikasnije došlo do rezultata – objasnila je Lisa.

Iako u smislu površine nema mnogo dodirnih tačaka između srpskog i austrijskog poimanja malog poljoprivrednog gazdinstva, smatraju da u pogledu proizvodnje, prerade i standarda može da se izvrši značajan transfer znanja i iskustva.

Uvođenje standarda i pravila je dobro ako proizlazi iz potrebe da se štiti svaki pojedinac. Veruju da koncept svaštarenja u poljoprivredi nije tako neodrživ i da proizvodnja hrane ne sme da bude vođena isključivo kapitalom i profitom, već treba da uvažava socijalni kontekst, pravo da hrana bude dostupna svima i da se na nekin način i malim gazdinstvima omogući da proizvode hranu, što i jeste osnovni imperativ organizacije „Via Campesina“, čiji su Lisa i Hannes Hofer članovi. Tokom posete šabačkim poljoprivrednicima prošlog vikenda, obišli su imanja u Pocerini i imali priliku da sa njima razmene iskustva i nastave lepu komunikaciju započetu početkom aprila, kada su Šapčani bili njihovi gosti u Austriji.

D.Dimitrijević

PROJEKAT „MLADI NA SELU – DOBRO JE OSTATI“,

PODRŽAN IZ BUDŽETA GRADA ŠAPCA

Exit mobile version