U Opštoj bolnici 171 pacijent, jedan smrtni slučaj

Laboratorija nije radila tokom vikenda, čekaju se rezultati na kovid 19 za 146 lica

Budući da laboratorija Veterinarskog specijalističkog instituta nije radila tokom vikenda, očekuje se izveštaj za 146 lica čiji su uzorci na virus kovid- 19 poslati na analizu (iz kovid ambulante Doma zdravlja 70 od subote i 51 od nedelje, 25 iz OB Šabac i Zavoda za javno zdravlje). U Opštoj bolnici Šabac smešten je 171 pacijent, 91 u crvenoj zoni (grudno odeljenje) i 38 na internom, 20 u hirurškom bloku i 29 na infektivnom, a zabeležen je i jedan smrtni slučaj.

U kovid ambulantu prijavio se 361 pacijent- 177 u subotu i 184 u nedelju. PCR testom testiran je 121 pacijent- 70 u subotu, u nedelju 51 i urađeno 10 seroloških testova. Od 80 uzoraka uzetih 10. jula 63 je pozitivno, 17 negativno. Danas je testirano 100 pacijenta, a nalazi se očekuju uveče, rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr  Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

-Naša Služba hitne medicinske pomoći će koordinirati rad sa urgentnim prijemom Opšte bolnice, gde će se zbrinjavati najteža urgentna stanja. Oformljeni su timovi specijalista lekara tako da će naši doktori tamo upućivati te najhitnije slučajeve, koji ne mogu da izdrže transport do Opštih bolnica Loznica i Valjevo. Teški pacijenti, hitni za hospitalizaciju, biće upućeni u te dve ustanove uz telefonsku najavu. Svi pacijenti koji budu poslati na rentgenski snimak pluća ići će u grupama po terminima u prepodnevnim i popodnevnim satima. Oni koji idu na dijalizu biće upućivani na hemiodijalizu u našu Opštu bolnicu. Transport će obavljati vozači iz Doma zdravlja- rekla je dr Stanković.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je rekao da je situacija u Šapcu dramatična, te da donete mere treba da dovedu do smanjenja širenja zaraze. Dodao je da broj testova koji su na raspolaganju nedovoljan, te da se radi na povećanju kapaciteta laboratorije.

-Ponudili smo stručnu pomoć, angažovali specijaliste sa Medicinskog fakulteta iz oblasti genetike koji mogu da pomognu laboratoriji da radi više, a za to je potrebno da se izmene procedure u radu laboratorije. Paralelno sa tim smo pisali kriznom štabu, premijerki i ministru da se obezbedi dodatna laboratorjia. Treba nam triput više od ovog što do sada imamo na raspolaganju da bismo mogli da zauzdamo širenje virusa- podvukao je gradonačelnik i apelovao na zvanične institucije da iznose precizne podatke.

Rekao je da nije jasno zašto u današnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje stoji da je devet novoobolelih, bez naznake da laboratorija nije radila za vikend.

-Apelujem da iznose podatke u skladu sa postojećom situacijom. Mi dobijamo izveštaje sa različitih strana, iz laboratorije, Zavoda, Doma zdravlja, a naše stručne službe te podatke obrađuju. Zato se desi da se naši brojevi u odnosu na brojeve Zavoda razlikuju u par gore- dole. To manje- više ne menja situaciju koja je dramatična. Čemu služi jutrošnji izveštaj, znate da laboratorija nije radila dva dana, a to nije navedeno? Ne znam kad su testirani ti ljudi, mi smo predstavili izveštaj od petka. Kada se 146 uzoraka obrade, imaćemo večeras podatke. Još uvek čekamo rezultate za 119 lica od 4, 5. i 6 jula. Sinoć je na infektivno odeljenje primljena osoba koja je testirana 4. jula sa simptomima kovida, a nalazi iz „Vatrenog oka“ još nisu stigli. Ne znači nam da se testira 10 hiljada ljudi, ako će dobiti rezutate za 15 dana. Ako se ne suočimo sa činjenicama, nećemo moći da preduzimamo mere. Neće biti da na 100 testiranih u Šapcu imamo 70 do 80 pozitivnih, a na 100 testiranih u Srbiji imamo tri ili četiri pozitivna- naglasio je on.

Republičkom uredbom o zaštiti od zaraznih bolesti naloženo je gradovima i opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija radno vreme ugostiteljskih objekata i kafića od sedam do 20 sati.

-Razumem stav ugostitelja, mi nismo izolovano ostrvo. Istovremeno, u okolnim opštinama  rade bazeni, restorani, organizuju se svadbe i u Bogatiću, Rumi, Sremskoj Mitrovici i s te strane opravdano je da kažu da samo oni trpe. Uputili smo zahtev Zavodu na osnovu pravnog stanovništa u Beogradu da se omogući rad baštama u našem gradu do 23 sata. Zavod je juče to odbio i traži da se nastavi primena odluke Vlade i  Štaba. Tražili smo mišljenje o radnjama i kioscima koji rade do 22- 23 sata. Očekujem mišljenje da li mere koje se primenjuju u gradu mogu da se vrše na teritoriji celog Mačvanskog okruga za koji je nadležan Zavod i da li bi to obuzdalo širenje zaraze. Iz razgovora sa njima sugerisano mi je da neću dobiti odgovor, pa smo uputili zahtev i Kriznom štabu Vlade da se izjasni, pošto je uočeno da veliki broj naših sugrađana odlazi na proslave u okolne opštine- podvukao je Zelenović.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić ocenio je da su tvrdnje da Grad nije na vreme primenio preporuke Zavoda „zlonamerne i neistinite“.

-Preporuka od 23. juna je prosleđen mejl od republičkog Instituta za javno zdravlje da je neophodno nositi maske u autobusu i to je istog dana počelo da se primenjuje. Zatim smo 27. juna dobili informaciju da je pogoršana epidemiološka situacija i preporuku o sporvođenju mera, koje smo 27. juna naložili, a i prethodno su se primenjivale. Nije moguće ući u javnu instituciju bez maske, dezinfikujemo ulice, postavili smo kanistere sa dezinfekcionim sredstvom na 11 lokacija u gradu, delili dozere sa natrijum- hipohloritom predstavnicima stambenih zajednica. O tome svedoče zapisnici sa sednica Štaba, sve je proverljivo, a sve drugo što govore je zlonamerno i neistinito- istakao je Vasić.

Sa oko 1.660 kontakata i oko 800 obolelih, više od 2.400 ljudi na teritoriji grada je u sistemu zdravstevnog nadzora.

D.Dimitrijević

Exit mobile version