U OČEKIVANjU SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Skupština grada Šapca održaće se u ponedeljak, 18. decembra. Na njoj odbornici, legalno izabrani predstavnici naroda, trebali bi da usvoje budžet za 2018. godinu kako bi naš grad, Šabac, i ustanove koje u njemu postoje mogle normalno da funkcionišu. I socijalna zaštita, i obrazovanje, i kultura, i sport, i…

Građani taoci lošeg Izbornog zakona

U normalnim uslovima, sa obrazovanim, samostalnim i pametnim odbornicima koje je narod izabrao zbog njihovih stručnih i moralnih kvaliteta na toj sednici vodila bi se razumna i stručna debata kako bi sredstva predviđena ovim budžetom bila raspređena u interesu grada i građana. Nažalost izborni zakon u Srbiji je takav da građani nisu bili u situaciji da sami odlučuju ko će da ih, u ovom važnom i cenjenom Domu (i gradskom i republičkom), predstavlja već su glasali za neke virtuelne lidere koji su za odborničke (i poslaničke) kandidate stavili svoje poslušnike, bez stvarnog uporišta u narodnoj volji. Zahvaljujući televizijskim prenosima građani su mogli da vide kakve su sve nepismenjakoviće, moralne karikature, neobrazovane odbornike sa diplomama dobijenim pouzećem, nesvesno, izabrali. Tako nam skupšine više liče na cirkus a ne na ozbiljne državne ustanove.

Ja sam za baba Mileniju!

Kako rade i kako se ponašaju predstavnici naroda najbolje se može videti, recimo, na slučaju narodnog poslanika Blaže Kneževića. Da je, po zakonu, narod mogao da se izjašnjava da li je za njega ili za babu Mileniju iz Bojića danas bi u Narodnoj skuštini Srbije interese Šapca zastupala baba Milenija. I to mnogo bolje i čestitije. Ovako „veseli“ Blaža obero se tu gde jeste igrom slučaja, za visoka mesečna primanja, da štiti interese svoje partije a ne građana koji ga nisu ni birali (birali su Vučića, nosioca liste). A kako on to radi najbolje se moglo videti zahvaljujući televizijskom prenosu. Nesrećnog Blažu slučajno je snimala kamera u trenutku dok on, preko mobilnog telefona, dobija instrukcije za svoj „veličanstveni“ govor. A onda, nadobudni, predstavnik građana Šapca počinje da veliča Republiku Srbiju i omalovažava Šabac, a samim tim i građane Šapca koji su ga, svojim nerazumim glasanjem, doduše posredno za svog poslanika izabrali.

Ovako je govorio Blaža…

„Država Srbije je jedno veliko gradilište. U državu Srbiju se ulaže pametno i odgovorno u sve svere društvenog života a sve je to dokaz fiskalne stabilnosti Srbije. Dolazim iz Šapca gde je država Srbija dovela veliku investiciju, fabriku „Jazaki“ sa preko 1.700 radnih mesta, država Srbija u Šapcu ulaže u školstvo. Šabačka gimnazija, ove godine, kada proslavlja 170 godina postojanja, preko 30 miliona je uloženo u renoviranje škole, sportske hale, koja je otvorena pre par dana. Takođe, imamo rekonstrukciju škole Medicinske „dr Andra Jovanović“ sa 43 miliona dinara. Imamo izgradnju obaloutvrde na reci Drini kod Prnjavora u vrednosti od 55 miliona dinara. Država Srbija ulaže u fabriku otpadnih voda, za 2018. godinu 90 miliona dinara a u 2019. 60 miliona dinara. I dok država maksimalmo ulaže u Šabac, u stvari koje su zaista potrebne Šapcu gospodar života u Šapcu, Dušan Petrović, drži građane Šapca u getu već 17 godina. Za tih 17 godina nije dove ni jednu kvalitetnu investiciju u Šabac. Njegov poslušnik, gradonačelnik Nebojša Zelenović, po nalazu Državne revizorske institucije, u 2015. godini nenamenski je potrošio preko 4 miliona evra novca građana Šapca. U 2016. godini priznali su na sudu da su kupovali glasove na izborima. Dakle sudskom presudom su priznali da su 2016. godine da su kupovali glasove birača. U Gradskoj upravi sproveden je redovan inspekcijski nadzor gde je utvrđeno, između ostalog, da je suprotno zakonu, bez saglasnosti komisija Vlade, 10 lica zasnovalo radni odnos. I sada, pre nekoliko dana, Dušan Petrović i Nebojša Zelenović zadužili su grad Šabac za oko 1 milijardu dinara. I na kraju zamolio bih samo pre deset dana ovaj petlić preko puta je rekao da će da krene nakakva pobuna u Srbiji koju će da predvodi Demoktarska stranka. Ja molim državne organe da ispitaju ove navode.“

Možete li da verujete?

Svi koji poznaju Blažu Kneževića i koji su imali prilike da sa njim bar malo razgovaraju mogu odmah da shvate da ovako tečan govor ovaj čovek nikako nije mogao sam da smisli. Već samo da pročita sa papira poruku koju je prepisao sa mobilnog telefona. Odala ga je ruka koja je podrhtavala.

Scenario za Šabac

Ovaj govor je u isti mah i scenario kojeg će se, u svojim diskusijama, držati naprednjački odbornici u Skuptini grada Šapca. „Ko Švaba tra la la“ okreću jednu te istu „ploču“ već više od godinu dana. Docent dr Saša Pajić, profesor fiskulture koji je umesto u vodi naučio da pliva u politici pa tako „doplivao“ i do zvanja državnog sekretara, zamislite za obrazovanje, „medecinska“ sestra, izvinite tehničar, koji se osim guranja kolica razume i u sve drugo važno za život njegovih sugrađana, duhoviti Negovan Stanarčić koji je promenio sve stranke i koalicije pa sada često kritikuje sam sebe a da toga nije ni svestan, te „velika“ prduzetnica Hadži Milica Ranković i još po neko ko računa da će napredovati u stranci, uče ovaj „Blažin“ tekst na 1.000 načina kako bi opstruisali rad Skupštine i sprečili da se budžet izglasa verujući da će tako doći na vlast. Ne obazirući se na eventualne štetne posledice po grad i građane.

A Šabac je najlepši grad u Srbiji

Pre neki dan razgovaram sa jednom mojom prijateljicom, vrhunskom intelektualkom, koja mi kaže:

-Kada se sa nekog puta vraćam u Šabac, ja se već na mostu prekrstim i zahvalim Bogu što mi je omogućio da živim u ovako lepom i sređenom gradu.

Ovakvog mišljenja su i svi oni koji nisu opterećeni ličnim i partijskim interesima. Stvarno, ako ste nekad otišli u Kragujevac, Čačak, Kruševac, Valjevo pa i izvikanu Jagodinu mogli ste samo da konstatujete da je Šabac za njih Evropa – Mali Pariz na koji se i Beograd ugleda.

Naravno nisu svi srećni zbog toga. Postoje i neke štetočine koje već duži vremenski period, u zakupljenom terminu na jednoj lokalnoj televiziji, zavijaju: „Dajte nama da vladamo“!

A koliko im je do toga stalo imaćete prilike da se uverite ako budete gledali prenos sa Skupštine grada.

Po „Blažinom“ scenariju…

Ivan Kovačević
Exit mobile version