U Hrtkovce po lubenice

Svako ko prolazi kroz Sremsko selo Hrtkovce, mora da stane na jednu od brojnih tezgi ispred dvorišta čuvenih lubeničara iz ovog sela. Skoro ispred svake druge kuće, vredni poljoprivrednici prodaju svoje tek ubrano povrće, a jul je sezona za najslađe i najsočnije Hrtkovačke lubenice.

Jedna od prodavačica Radmila Jovanović, otkrila nam je tajne kako izabrati najbolju lubenicu. Mnogi od nas kada kupuju lubenicu, nekoliko puta je kucnu, ali retko ko da je siguran kakav bi zvuk od tog kuckanja trebalo da čujemo. Ono što je sigurno, ne sme da bude tup zvuk, jer onda znači da je lubenica skroz loša. A da li je sočna i slatka, lupkanje nam neće pomoći.

„Nije to baš toliko ni istina to lupkanje. Najbitnije je da izaberete ženku, i to su svi čuli, pa traže kod mene žensku lubenicu, one su po pravilu slađe, a ona se može prepoznati po kružiću koji je na njoj ostao od cveta. Najvažnije je da se pogledaju šare. Praksa je pokazala da što su širi svetliji delovi lubenice, to je ona slađa i sočnija“, kaže Rada Jovanović, koja već decenijama prodaje lubenice ispred svoje kuće u Hrtkovcima.

Zašto je ovo selo toliko čuveno po lubenicama, uspeli smo da saznamo, tajna je u tome što se veliki broj poljoprivrednika bavio ovim poslom, te su Hrtkovačke lubenice stizale svuda u regionu. Kažu da se nekada ove lubenice, bile u prodaji po celoj Jugoslaviji. A kada je neki proizvod najzastupljeniji, onda je i najpopularniji, ali i sremski poljoprivrednici su se izveštili u proizvodnji.

„Ko kod mene kupi lubenicu, obavezno se vrati po još. Ljudi koji putuju od Šapca ka Beogradu stalno, već znaju da se u Hrtkovcima staje da se kupi lubenica. Tako je već godinama i nadam se da će tako i ostati“, uz osmeh nam kaže Rada.

Lubenice iz Srema, kažu počeli su da beru pre desetak dana, i ovaj prvi rod je po običaju i najslađi jer su svi poželeli ovo crveno povrće.

Đ.M.

Exit mobile version