Tribina posvećena šabačkim kajakašima

Povodom 180 godina postojanja Šabačke gimnazije

Povodom 180 godina postojanja i rada škole, na inicijativu profesora Ljubiše Kojića, aktiv profesora fizikog vaspitanja organizovao je u petak u Šabačkoj gimnaziji tribinu na kojoj su učestvovali šabački kajakaši- osvajači brojnih medalja na svetskim i evropskim takmičenjima, među njima i dva gimnazijalca- Marko Damnjanović (kanuista) i Bojan Milinković. Tribinu su vodili Verica Đapanović i Mihailo Milošević, a o svojim sportskim uspesima, usponima i padovima, govorili su treneri Kajak kluba „Zorka“ Duško Stanojević i Uroš Pavlović, kao i Nebojša Grujić, Uroš Mitjev i Dejan Pajić.

Ideja o održavanju tribine posvećene kajaku potekla je od profesora Ljubiše Kojića, koji je, i sam bivši kajakaš, poželeo da na ovaj način promoviše najtrofejniji individualni sport u Šapcu.

-Kajak je ubedljivo najtrofejniji individualni sport u Šapcu, imamo dva svetska prvaka, vicešampione sveta, učesnike na Olimpijskim igrama. Želja nam je da na ovaj način učenici dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa ovim vrhunskim sportom- rekao je Kojić.

Pajić je objasnio da život profesionalnog sportiste nije lak, jer zahteva veliku posvećenost treninzima, a vreme provedeno na pripremama podrazumeva čestu odvojenost od porodice i prijatelja. Upravo to, smatra trener Pavlović, doprinosi da u brojnoj ekipi dobrih momaka jedni drugi doživljavaju pre svega kao prijatelje.

-Svi se međusobno druže, provode dosta vremena zajedno, stvarno su dobri prijatelji van sporta i to je vrednije od svih medalja i uspeha koje su postigli- kakvi su ljudi i kakvi su jedni prema drugima. Pored toga, tu su i svi profesionalni uspesi po kojima ćemo ih zapamtiti- istakao je Pavlović i poručio gimnazijalcima da je sport veoma važan u životu, od malih nogu i kasnije, u svim fazama života.

On je rekao da je kajak dostupan svima i da bi bilo lepo da se neko od njih u budućnosti zainteresuje za ovaj veoma lep sport. Olimpijac Nebojša Grujić izrazio je zadovoljstvo što povodom značajnog jubileja Šabačke gimnazije ima priliku da prezentuje učenicima kakav je sport kojim se bavi, koliko truda je potrebno za postizanje rezultata i kakav je život profesionalnog sportiste.

Ulazak u svečanu salu za Bojana Milinkovića imao je posebnu težinu, budući da je prošlo godinu dana od kako je poslednji put bio u školi, čiji je bivši učenik.

-Zaista je divan osećaj što sam ponovo ovde i imam tu čast da povodom 180 godina škole prezentujem kajak sa mojim drugarima reprezentativcima- naglasio je on.

Posebne emocije za Šabačku gimnaziju vežu i Marka Damnjanovića, koji je sa đacima govorio o iskušenjima sa kojima se neminovno suočavaju kao profesionalni sportisti. Hladno vreme, talasi i rani jutarnji treninzi povremeno slamaju motivaciju, ali rezultati i uspesi na takmičenjima potvrda su da nema mesta odustajanju i slabosti. Nema lepšeg osećaja nego kad se vredan i naporan rad nagradi zasluženim priznanjem na prestižnim takmičenjima. Šabački kajakaši saglasili su se da su i neuspesi deo života, pa tako i sporta, te da treba naučiti kako se sa njima nositi. Na kraju, izrazili su nadu da će se među gimnazijalcima naći neke nove, mlade, sportske nade koji će u tom sportu prepoznati lepotu zbog koje se oni svakog dana iznova otisnu na reku.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version