Tribina „Mi smo za Evropu“

U organizaciji Demokratske stranke

Tribina „Mi smo za Evropu“ u organizaciji Demokratske stranke održana je prošlog utorka u sali Kulturnog centra Šabac. Ideja je da se, nakon izbora za Evropski parlament, a naročito nakon prezentacije izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, razgovara sa građanima i građankama i ojača proevropski front. Govornici na tribini u Šapcu bile su narodne poslanice Vesna Marjanović i Maja Videnović i član resornog odbora DS-a za evropske integracije Marko Čomić.

Videnovićeva: Cinične i nedostojne izjave premijerke i predsednika

Videnovićeva je istakla da poslanici i članovi DS-a prethodnih nekoliko nedelja obilaze Srbiju, želeći da skrenu pažnju na izveštaj Evropske komisije o napretku.

-Taj izveštaj zapravo govori u kakvom su stanju naše društvo i država- da ovo nije slobodna zemlja u kojoj se poštuju zakoni, već zemlja bez institucija i sloboda u kojoj se poštuju volja i interesi jednog čoveka. Imamo neverovatno cinične i nedostojne izjave premijerke i predsednika na ovu temu, gde ona kaže da se strašno iznervirala, da ne razume zašto se političke izjave nalaze u izveštaju o napretku, što pokazuje da ima elementarno neznanje o tome šta zapravo znači izveštaj Evropske komisije. Predsednika nije interesovalo što u izveštaju piše da ovo nije slobodna zemlja, da nemamo nezavisno pravosuđe, slobodu izražavanja, slobodne medije. Njega je jedino iznerviralo što se premijerka iznervirala- istakla je poslanica DS-a.

Ona je podvukla da je cilj da se razjasni koje su obaveze pre Srbijom kako bi, u skladu sa misijom DS-a, napravili uređeno, građansko, demokratsko durštvo, u kome vladaju zakoni i institucije, a ne volja jednog čoveka.

Čomić je govorio o sadržaju izveštaja i podvukao ključne stavke.

Čomić: Protesti su uspeli

-Prvo, bojkot parlamenta je uspeo, zato što je nasilje koje se dešava u parlamentu Srpska napredna stranka prenela na ulice, pa vrši nasilje nad osmacima i studentima koji protestuju, dešavaju se prebijanja studenata u Novom Sadu. Drugo, protesti su uspeli zato što se u izveštaju govori o njima i Savezu za Srbiju, što znači da treba da nastavimo sa vaninstitucionalnom borbom. Samo jedna stvar je pozitivno ocenjena u izveštaju- fiskalna konsolidacija. To je sasvim u redu, ali je pitanje preko čijih leđa je do toga došlo, a došlo je smanjivanjem penzija i plata u javnom sektoru. Važno je napomenuti da je država najveći poslodavac u zemlji. Kad se smanjuje kupovna moć građana zaposlenih u javnom sektoru, stečena imovina, odnosno penzije, to nije fiskalna konsolidacija, već pljačkanje građana ove zemlje. Govori se i o tome da je SNS obavezna da otvori dijalog u institucijama i da se mi vratimo u institucije, ukoliko uslovi za to postoje. Istovremeno, u Crnoj Gori opozicija takođe bojkotuje parlament, a u izveštaju o njihovoj zemlji je prepotruka toj opoziciji da se vrati u parlament- naglasio je član resornog odbora DS za evropske integracije.

Kako je istaknuto na skupu, Demokratska stranka je uvek bila stub borbe za modernu Srbiju u Evropskoj uniji, mesto okupljanja za sve društvene snage koje to isto žele. Jedino u širokom frontu možemo da ubrzano menjamo Srbiju i pobedimo u borbi za Srbiju u EU, što je oduvek bio naš cilj, poručili su učesnici na tribini u Šapcu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version