Treba obratiti pažnju na uslove i protokole za putovanja

KAKO NA LETOVANjE

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže da ove godine treba obratiti pažnju na posebne uslove za ulazak u određenu zemlju, o čemu građani mogu da se informišu ili u turističkim agencijama ili na sajtu Ministarstva inostranih poslova. U ovom trenutku postoji veliki broj zemalja u koje građani Srbije mogu da putuju, a najveće interesovanje vlada za Grčku, Tursku, Egipat, Crnu Goru, Albaniju i Bugarsku. Najveći problem jesu protokoli za ulazak u određene zemlje jer se menjaju jako brzo, pa je važno voditi računa o uslovima koji se moraju ispuniti.

PLF koji se popunjava onlajn, ne kasnije od 24 časa pre započinjanja putovanja, za porodicu ili saputnike moguće je popuniti jedan formular, može da se nađe na internet stranici Grčke ambasade ili Grčke nacionalne turističke organizacija https://travel.gov.gr/#/. Grčka pokriva troškove lečenja i eventualnog karantina ukoliko se neko tokom boravka razboli u Grčkoj. Za ulazak u Tursku protreban je takođe sertifikat o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, uz uslov da je prošlo minimum 14 dana od revakcine

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata potreban je i za ulazak u Egipat, a Seničić kaže da se očekuje da do sredine juna bude postignut sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji. Uslovi za ulazak u Tunis, odazak na Kipar su sertifikat o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Za one koji su preležali kornovirus uslovi su isti kao i za Grčku i Tursku. Za decu do 12 godina ulazak u Egipat i Tunis je bez dodatanih uslova.

Kada su u pitanju turističke agencije preko kojih se putuje, preporuka je da se vodi računa o tome da je agencija članice YUTA-e, jer putnici imaju kol centar sve vreme i mogu dobiti sve informacije u bilo koje vreme, kao i asistenciju u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Isidora Kovačević

Exit mobile version