Treba da budemo optimisti, ali i odgovorni do kraja

Ovo je tek poluvreme epidemije, moramo da igramo na istom nivou

Poslednja tri dana u Šapcu nije zabeležen nijedan novi slučaj infekcije virusom COVID 19, a od njegove pojave obolelo je ukupno 59 sugrađana.

Pojačana kontrola

Treba da budemo optimisti, ali ne i da donesemo zaključke koji će nas posle vratiti u problem. Kao rezultat medijskih najava da se približava kraj epidemije, veliki broj sugrađana danas nije nosio maske, a nosili su ih u prethodnom periodu i pridržavali se svih preporuka i donetih mera. Iz tog razloga će biti pojačan nadzor nad sprovođenjem naredbi Štaba, naročito u trgovinskim objektima, upozorio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.
-Ovo je tek poluvreme epidemije, a mi moramo da igramo na istom nivou do kraja- podvukao je on.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac uputio je u svom pismu Zelenovića da se obrati Kriznom štabu i predsednici Ani Brnabić.
-Ja sam im se već obraćao, a danas sam dobio pismo načelnika okruga da im se javim. Danas ću im se ponovo obratiti, a Krasavac nije uspeo da obezbedi kontakt, ni sa premijerkom, ni sa ministrom, najdalje je mogao da stigne do šefa kabineta ministra. Tako se ova vlast odnosi prema svojim predstavnicima na ovoj teritoriji. Ako je pokrajinski sekretar Zoran Gojković rekao da mi nismo kompetentni, to znači u prevodu da naš Zavod za javno zdravlje nema pojma, a ja vam kažem da to nije istina. I drugi gradski štabovi- Novog Pazara, Kruševca, Kraljeva i Ćuprije, su uspostavili takve privremene bolnice. Odluku o opremanju bolnice nisam doneo ja zato što mi je bilo dosadno, već zato što je to bila odluka zdravstvenog tima, a mi smo uradili i više nego što je bilo potrebno. Bilo bi u najmanju ruku korektno da neko nešto napiše o tome- podvukao je Zelenović.
Podsetio je da je pisao premijerki kao predsedavajućoj kriznog štaba i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru kao kopredsedavajućem i osam dana nije dobio odgovor. Istovremeno je upućeno pismo Krasavcu kao predstavniku republičke Vlade na ovoj teritoriji da pomogne da se komunikacija desi, jer su to stvari koje zahtevaju brzo postupanje. Smatra da je to potvrda da nacionalni sistem očigledno ne funkcioniše.
-Ako vama treba osam dana da dobijete odgovor na jedno prosto pitanje u situaciji krize, jasno je da je tako- podvukao je gradonačelnik.
Rekao je da je i način donošenja odluka problematičan, te da se postavlja pitanje kako će se ispratiti stariji sugrađani koji mogu na pola sata 600 metara od svojih domova da prošetaju u vreme policijskog časa (nošenje ličnih dokumenata i slično). Najavio je pojačanu dezinfekciju u gradu u cilju smanjenja rizika od infekcije.

Tri testirana negativna, pomoć starijim sugrađanima

Tri juče testirana pacijenta u COVID ambulanti su negativna, a od jutros je odneto još šest uzoraka na testiranje, čiji se rezultati očekuju večeras. Direktorka Doma zdravlja Šabac dr Jasmina Stanković apelovala je na starije sugrađane da nikako ne izlaze bez zaštitnih maski i da se drže na udaljenosti od drugih.
-Epidemiološka situacija je za sada dobra i pod kontrolom. Nismo imali nijedan sanitetski transport u privremene bolnice, a juče smo organizovali prevoz jednog pacijenta koji je bio smešten u Kliničko- bolničkom centru Zemun. Apelujem na sugrađane da ne odlažu odlazak u ambulantu, policijski čas ne treba da bude prepreka da dođu na pregled ako imaju tegobe- podvukla je dr Stanković, podsetivši da je radno vreme od sedam do 22 sata, a nakon toga svi pacijenti se javljaju u Službu hitne medicinske pomoći (obavezno prilikom poziva naglasiti da li imaju simptome- temperatura, kašalj, otežano disanje).
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić naveo je da će nadležne gradske službe pojačano dežurati u vreme dozvoljenog izlaska za starije sugrađane.
-Opredelili smo deset punktova u većim gradskim naseljima (Benska bara, Trkalište…) za snabdevanje zaštitnim maskama na kojima će raditi volonteri dostupni za bilo kakvu pomoć starijim sugrađanima- objasnio je Vasić.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version