Tražimo bezbedne javne prostore za sve žene

Pre nekoliko dana na Instagram nalogu “Kritički” objavljen je snimak nove Telegram grupe na kojoj se dele slike i snimci koju su nastali tajnim snimanjem žena u javnom prostoru. Na ovom snimku se vidi ekran telefona na kom je otvorena aplikacija Telegram i pomenuta grupa. Snimci i fotografije koji se na ekranu vide su nedopustivi. Radi se o kadrovima fotografisanim ispod ženskih haljina i suknji u javnom prostoru. U međuvremenu mediji javljaju da je na grupu dodato upozorenje da grupa sadrži pornografski sadržaj čime se verovatno administratori brane od posledica.

I pored objavljivanja nekoliko članaka u medijima, MUP se za sada nije oglašavao. Inicijativa “Ne posmatraj. Reaguj!” traži od nadležnih institucija u Srbiji hitnu reakciju. Kao što je pre neku godinu ugašena slična grupa i podignuta optužnica protiv administratora, tako i sada očekujemo snažni odgovor, reakciju i zaštitu žena Srbije. Videli smo da je tokom prethodnih meseci policija uspešno reagovala i privodila one koji su neovlašćeno snimali žene u tržnim centrima, na bazenima…

Ovde se radi o seksualnom nasilju i uznemiravanju koje je nedopustivo i kažnjivo. Fotografisanje žena ispod suknje ili njihovog dekoltea je ponižavajuće i neopravdana zloupotreba njihovog ličnog prostora. Očigledno je potrebno dopuniti zakonski okvir i ovako ponašanje dodatno sankcionisati. Podsećamo da se po istraživanjima pokazalo da se žene ne osećaju bezbedno na ulicama opština i gradova Srbije. Zato nemamo prava da ćutimo na ovakve društvene pojave i time podstičemo dodatno ugrožavanje bezbednosti žena u javnom prostoru.

Ukoliko ova pojava ostane bez reakcije nadležnih organa pitamo se kakvu poruku šaljemo dečacima i devojčicama u Srbiji. Mi članovi inicijative smo se obavezali da ćemo podići glas na svako nasilje prema ženama ali i svojim primerom ukazati na nove modele ponašanja koji će biti primer mladim muškarcima. Apelujemo na nadležne da upravo pošaljiu poruke da je svako nasilje kažnjivo. Da žene treba da štitimo i činimo da se bezbednije osećaju a mladiće da imaju svest o tome koliko su ovakve stvari za žene strašne i traumatične.

Podsećamo da je svako snimanje nedozvoljneo prema važećem Zakonu. Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako je u pitanju sadržaj na kojem je maloletna osoba, kazna može biti i do tri godine zatvora.

Za kraj sud bi mogao da nas izvesti šta se desilo sa optužnicom za prethodnu sličnu grupu.

Preuzeto sa: www.reaguj.org

Exit mobile version