Tradicionalna manifestacija „Vidovdanska loza“

U Šabačkom pozorištu

Tradicionalna manifestacija „Vidovdanska loza“ održana je u petak u Šabačkom pozorištu u organizaciji Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika (SKANU), jedinstvenog udruženja stvaralaca iz naučno- tehnoloških, biomedicinskih, poljoprivrednih, fizičko- matematičkih, duhovnih, umetničkih, istorijskih, društveno- političkih i ekonomskih nauka, ekologije, marketinga.

Kulturna, naučna i društvena svetkovina

Najveća kulturna, naučna i društvena svetkovina SKANU predstavlja završnu svečanost u nizu manifestacija koje traju tokom čitave godine, a u okviru koje se nagrađuju najistaknutiji članovi i pojedinci među više od 150 članova, od toga 97 doktora nauka i univerzitetskih profesora, koji svojim radom pružaju doprinos zajednici. Dodeljeno je 30 nagrada, a prof. dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU, profesor Medicinskog fakulteta i zamenik direktora Kliničkog centra  u Beogradu, dobitnik je nagrade za životno delo.

-Među dobitnicima su jedan izuzetan likovni umentik i trojica profesora sa Medicinskog fakulteta. Imamo i četiri svečana prijema u akademiju, nadamo se da će to biti tradicija, to su zaslužni građani naše države. Mi smo za naš ovogodišnji skup odabrali Šabac, jer je to rodno mesto Stojana Novakovića, člana SKANU, ministra posvete u Kraljevini Srbije, položili smo venac u parku u njegovoj ulici, a prošle godine smo imali veličanstvenu proslavu u Loznici, gde smo na Gučevu podigli spomenik ruskoj heroini. Nastavićeno sa ozbljnim aktivnostima na polju nauke, kao i da primamo u članstvo sve koji daju doprinos našem društvu- naveo je prof. dr Kerkez.

Dr Saša Filipović, dopisni član SKANU, dobitnik je nagrade Lazarev mač i jedan od organizatora skupa.

Saborište istaknutih pojedinaca

-Od prošle godine sam član i drago mi je što smo ove godine „Vidovdansku lozu“ organizovali u Šapcu, kao doprinos kulturnoj ponudi grada. Nagradićemo ustanove, firme i pojedince koji su pomogli SKANU, ustanovu koja nije na budžetu, a postoji od 1886. godine. Veliki broj članova je poreklom iz Šapca, a imamo i istaknute pojedince u drugim krajevima Srbije i svetu- naveo je dr Filipović.

U okviru manifestacije, doček gostiju i svečani ručak priređeni su u Sabornoj crkvi u Šapcu.

-Danas je veliki dan, hrišćanski praznik Vidovdan. Eparhija šabačka je domaćin ove manifestacije i to je značajno, jer je ovo skup ljudi koji su svojim radom, životom, aktivnošću, zadužili sebe i nas, da im ukažemo poštovanje i zahvalimo za sve što čine za nas u svojim profesijama, da poželimo svima da sledimo put Svetog kneza Lazara, koji kaže da je zemaljsko prolazno, a nebesko večno, trajno i neprolazno. To su pokazali mnogi koji su sledili taj put, zemljom hodili, neba, uzvišenog se držali. Zato poruka ovog dana jeste da sledimo svetosavski put, Svetog kneza Lazara put koji nam je utro i koji nas je držao i držaće nas u budućim vremenima- poručio je protojerej stavrofor Mirko Vilotić.

Ciljevi Akademije su unapređenje postojećih uslova neophodnih za materijalni i duhovni preporod i naroda i države. Ona je svojevrsno saborište svih kojima su nauka i inovacije životna preokupacija i nasušna potreba i pomaže u predstavljanju i afirmaciji takvih stvaralaca i njihovih ostvarenja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version