Toplana na biomasu- šansa za energetsku nezavisnost grada

Iako je Zakon o javno- privatnom partnerstvu i koncesijama donet 2011. godine, u Srbiji još uvek nije realizovan nijedan ovakav projekat. Grad Šabac će biti prvi, jer je javno- privatno partnerstvo odličan model koji otvara mogućnost za realizaciju projekata važnih za građane, angažovanjem privatnog kapitala umesto javnog novca. Projektni tim zadužen za neophodnu dokumentaciju izgradnje toplane na biomasu koja bi građanima omogućila kvalitetno grejanje sastao se danas u Gradskoj kući sa predstavnicima nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, koji su održali prezentaciju javno- privatnog partnerstva u zakonodavnom okviru i razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji. Ideja je da se građanima obezbedi kvalitetnija isporuka energije po nižoj ceni, kao i da se obezbedi nezavisnost od nestabilnog tržišta gasa, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-Biomasu ćemo dobiti sa njiva Mačve i Pocerine. Ideja je da naši poljoprivrednici zarade prodajući biomasu proizvođaču energije, a oni svoju energiju gradu i grad će imati četiri puta jeftiniju cenu energenta od trenutne. Mi imamo najbolju „Toplanu“ u Srbiji, ali želimo da imamo najbolju moguću uslugu u Srbiji za naše građane po najnižoj ceni. Ovo je projekat u kome svi dobijaju. Građani će imati jeftinije grejanje, grad privatnog isporučioca i poljoprivrednici će da ono što sada zaoru ili spale prodaju i na taj način zarade- objasnio je Zelenović.

Partneri u projektu su Evropska banka za obnovu i razvoj i nemačka razvojna agencija GIZ. Branka Bogdanović, konsultant za nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ, koja obezbeđuje tehničku podršku projektu, navela je da je Komisija za javno- privatna partnerstva do sada dala saglasnost na predloge 35 projekata u različitim sektorima- saobraćaj, telekomunikacije, infrastruktura.., a među njima se našao i projekat grada Šapca za javnu rasvetu. Ona je rekla da je proces realizacije projekata kompleksan, ali da javne uprave na ovaj način mogu da uštede i svi učesnici ostvare interes.

-Lokalne samouprave mogu da uštede, privatni partner ima zaradu, jer ugovori omogućavaju partnerstvo na period od pet do 50 godina, a javni interes i najšire potrebe građana biće zadovoljene- istakla je ona i dodala da se program razvoja održivog tržišta bioneregije u Srbiji kod nas realizuje kao posledica biletaralnog sporazuma Nemačke i Srbije, te da su politički partneri nemačko Ministarstvo ekonomije i naše Ministarstvo poljoprivrede.

Energetski menadžer grada Slobodan Jerotić je istakao da je JKP „Toplana Šabac” među najboljim u Srbiji, sa najmanjim gubicima na mreži, najviše investicija u postrojenje i jednom od najnižih cena grejanja u Srbiji. On je objasnio da na sve elemente koji utiču na cenu toplotne energije grad može da utiče osim na cenu gasa. Jerotić je podsetio da je Grad prvog jula potpisao ugovor sa „Srbijagasom“ u kome je cena prirodnog gasa za snabdevanje „Toplane“ povećana za 25 posto.

-Cena prirodnog gasa na svetskim tržištima je na istorijskom minimumu, ali mi smo bili u situaciji da prihvatimo povećanu cenu sa 204 dolara na 254 dolara za hiljadu kubnih metara. Država distribuira i prodaje gas, a naše je da sačuvamo dugoročnu stabilnost cene grejanja, da troškovi građana ne rastu. Zbog toga smo odlučili da pronađemo jeftino gorivo koji bi zamenilo prirodni gas, čija cena ima trend rasta. Da bismo obezbedili sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom, moramo da pronađemo lokalno gorivo. Naše analize nas upućuju na lokalnu biomasu. Zato smo odlučili da što pre razvijemo projekat izgradnje toplane na biomasu i da pronađemo način njenog finansiranja- podvukao je Jerotić.

Prilikom posete nemačkog ambasadora našem gradu, koja je najavljena za 3. avgust, biće predstavljena saradnja sa GIZ-om, ali i nemačke investicije i privredna saradnja sa nemačkim partnerima. Ideja projekta je da se omogući potpuna energetska nezavisnost grada od poremećaja na tržištu ulja, gasa, maziva. Nakon ove, prve faze projekta, predstoji druga- izolacija stambenih objekata, dok finalna faza podrazumeva nabavku termoregulatora.

D.Dimitrijević

Exit mobile version