„Toplana“ i EBRD potpisali ugovor o dodeli sredstava za termoizolaciju zgrada

U Gradskoj kući

Direktor JKP „Toplana Šabac“ Slobodan Jerotić i predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Jelena Čeperković potpisali su u utorak u Gradskoj kući u Šapcu ugovor o dodeli sredstava za termoizolaciju stambenih zgrada u Šapcu u iznosu od 2,5 miliona evra.

Inicijativa Šapčana primer za ostale

Šabačka „Toplana“ će zapravo biti ESCO kompanija koja će za svoje korisnike uzeti kredit, pružiti uslugu, a zatim će kroz uštedu energije otplata biti finansirana na 12 godina.

Jelena Čeperković iz Evropske banke za obnovu i razvoj čestitala je Šapčanima na inicijativi i izrazila nadu da će takvih primera biti više u Srbiji.

-Projekat će podržati implementaciju mere energetske efikasnosti u 40 rezidencijalnih zgrada u Šapcu. Ovakav tip projekta i unapređenje energetske efikasnosti generalno je u srži EBRD mandata i sa velikim zadovoljstvom podržavamo takve projekte. Nadamo se da oni zaživeti širom Srbije, s obzirom na značajne energetske uštede koje se očekuju, a i uštede u emisiji štetnih gasova. Čestitamo Šapcu i Šapčanima na važnoj inicijativi- navela je Čeperkovićeva iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Direktor JKP „Toplana Šabac“ Slobodan Jerotić objasnio je da će građani na taj način ostvariti značajne uštede.

Značajne uštede za građane

-Projekat koji smo ugovorili sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj odnosi se na termoizolaciju stambenih zgrada i mere energetske efikasnosti, ugradnju termostatskih ventila delitelja troškova. Cilj nam je da građani uštede i da njihovi računi budu manji. Ta razlika u računima omogućava im da ovu investiciju vrate, najduže u periodu od 12 godina- istakao je Jerotić i dodao da će se raditi po uzoru na Evropu.

Termoizolaciju stambenih zgrada Grad Šabac je započeo 2010. godine po drugačijem modelu finansiranja, a od ove godine su iskorišćeni kapaciteti „Toplane“ u misiji da na taj način smanji potrošnju građana, što je zajednički interes obe strane.

-Povukli smo kredit na rok od 12 godina i na taj način ćemo omogućiti građanima da po izboru svako od njih sebi odredi u kom vremenskom periodu će da vrati taj kredit. Svako može da ima drugačiji ugovor, može da vraća na dve ili pet, ali ne duže od 12 godina. Ideja je da svaki građanin upravlja svojim troškovima i da u svakom trenutku mogu da znaju koliko troše i koliki će im biti računi. Ovo je model koji je prepoznat u svetu i duži niz godina se primenjuje u Evropi. Očekujem da će zaživeti i u drugim gradovima Srbije- podvukao je direktor „Toplane“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović i članovi Gradskog veća Slaviša Kostadinović i Milutin Ikodinović. Predstoji raspisivanje tendera i izbor izvođača radova u naredne tri nedelje, nakon čega će se krenuti u realizaciju, koja će se završiti sledeće godine. To je, kako je istaknuto, način da se dugoročno reši pitanje izolacije stambenih zgrada u Šapcu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version