Tek sa 15 godina proradila je moja „konjska dlaka“

Tradiciju gajenja konja porodice Nedić nasleđuje mlada Nikoleta

Porodica Nedić, godinama uspešno gaji vrhunska grla i bavi se konjičkim sportom. Svako ko je makar jednom bio na trkama, čuo je za Momčila Miju Nedića i Milovana Miku Nedića. Sada na scenu stupa najmlađa, Mikina naslednica Nikoleta Nedić.

A sve je počelo sa njenim pradedom, Nikolom Nedićem, koji je započeo konjičku tradiciju u ovoj porodici, te se ljubav prenosi sa kolena na koleno. Sada je Nikoleta, sa kobilom Senzejšn koju drži zajedno sa štalom „Šendeković“ počela uspešno ovu sezonu i do sada osvojila trke u Šapcu i Bogatiću, a kobila je tek počela.

Ali, priča ne bi bila priča da ne počinje od „malih nogu“. Nikoletu je deda Mija, često vodio na Hipodrom, ali ona nije bila toliko zainteresovana. Kaže i da je njena mama bila protiv toga da kao mala provodi mnogo vremena sa konjima, jer to je sport sa mnogo opasnosti, a kad jednom uđe u krv, teško se neko odvoji od te ljubavi.

Tako je ona sa svojih 15 godina počela da ide na Šabački hipodrom, da učestvuje u treniranju konja i tek tada počinje da „radi“ porodična tradicija i ljubav.

„Tada su me jednom pitali da ja primim pehar nakon trke i meni je sve to bilo slatko, ali tek kada sam otišla na prve treninge, proradila je moja konjska dlaka. To je postalo nešto najlepše u mom životu. Za mene nisu postojala letovanja ili izlasci. Počela sam na Hipodrom da idem jednom ili dva puta nedeljno, da bi na kraju došlo do toga da svaki dan ustajem u pet ujutru, spremam se i pravac – štala“, kaže Nikoleta Nedić.

Prve konje držala je sa štalom „Venera Vas“ da bi 2015. godine odlučila da trkačkog konja drži samostalno i prebaci u trening kod Bojana Šendekovića.

„Tada kreće moja intenzivna ljubav i bavljenje ovim sportom. Od tog momenta ja sam učestvovala u svakom trenutku treninga svojih konja, posvetila sam većinu svog vremena konjima i tada sam odlučila – konji će biti sastavni deo mog života“, objašnjava Nikoleta, mlada naslednica tradicije porodice Nedić.

Konjički sport nije samo sport, niti samo posao. Ljubav prema konjima svakako je presudna, Nikoleta za naš list kaže da je svakog konja volela više od prethodnog, te da se za njih baš vezuje.

„Najviše sam volela svoju prvu kobilu, koja se zvala India Džej, najteže mi je bilo kada je tata nju prodao. Nakon nje moram da pomenem grlo Rafaelo, a naravno, sada je moja ljubimica Senzejšn koja je u našoj štali od prošle godine. Imam i konja koji se zove Karavađo, koji je potomak čuvenog El Dorada i Karoline Mije“, priča Nikoleta Nedić i napominje da su to samo neki od njihovih konja.

Nikoletine konje trenira Bojan Šendeković, kaže da su uslovi koje konji imaju na Šabačkom hipodromu stvarno najbolji mogući u Srbiji, i ističe da je Bojan po njenom mišljenju trenutno najbolji u svom poslu.

„Biću i pristrasna i subjektivna, ali i iskrena, boljeg od Bojana nema. Kada pogledam sve hipodrome, mislim da nigde drugo ne bih držala konje jer je Šabački hipodrom stvarno fenomenalan. Šabac ima neku posebnu čar, najdraže mi je kada trku osvojimo u svom gradu, eto Senzejšn mi je želju ispunila, te je prvu trku osvojila baš ovde“, kaže Nikoleta.

Cela porodica Nedić zaljubljenik je u konje, ali to nije u samom startu bilo tako. Nikoleta kaže da je ovolika posvećenost došla postepeno.

„Mama je bila protiv toga da ja idem na hipodrom jer je ovo stvarno opasan sport, i zbog padova i zato što su konji velike i jake životinje. U početku sam imala samo tatinu podršku, ali vremenom i mama je zavolela konje te je sve postalo lakše. Moja sestra Ana je takođe sa nama u ovome međusobno se podržavamo ali ona nije ovoliko zaluđena kao ja, ja idem srčano i dajem konjima 100 posto sebe“, kaže Nikoleta.

Da je nestvaran osećaj kada dođe trenutak primanja pehara Nikoleta objašnjava za naš list.

„Kada smo stali svi da se slikamo, taj osećaj ne mogu da vam opišem. Bukvalno mama, tata i ja. Zajedno smo u ovome i svoje angažovanje smo intenzivirali u prethodnih godinu dana od kada je stigla Senzejšn“, sa osmehom priča Nikoleta.

Da je ponosna naslednica porodične ljubavi Nikoleta ne krije, kaže da joj je srce puno i da sa ponosom ističe ko su joj bili deda i pradeda, a i čija je ćerka.

„Porodičnu tradiciju uvek ću čuvati, sada studiram veterinu i već su mi planovi da se posvetim sportskoj medicini i da radim sa konjima. Naravno, plan mi je da u narednih nekoliko godina oformim štalu sa nekoliko kvalitetnih grla, ali polako, sreća prati hrabre a uspeh dolazi postepeno“, zaključuje Nikoleta.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version